اطلاعات صندوق های سرمایه گذاری را از کجا پیدا کنیم؟
آدم بخواهد یک کتاب بخرد، اول کلی پرس و جو میکند ببیند کتاب خوبیست؟ چقدر فروش داشته؟ به دردش میخورد؟ تازه موقع خرید هم پشت جلد و مقدمه کتاب را میخواند و دوباره همین سوالات را از فروشنده میپرسد. مطمئنا صندوق سرمایه گذاری که قرار است سرمایهمان را در آن بگذاریم، نیاز به بررسی و پرس و جوی بیشتری دارد. اما سوال اینجاست که اطلاعات صندوق های سرمایه گذاری را از کجا پیدا کنیم که مطمئن باشد؟
سایت اختصاصی صندوق های سرمایه گذاری
اولین مرجع برای دست یافتن به اطلاعات در مورد صندوق های سرمایه گذاری، سایت مرجع همان صندوق است. همه صندوقها سایتی مخصوص به خودشان دارند که در آن اطلاعات مورد نیاز برای شناخت و بررسی صندوق مورد نظر قرار داده شده است.
با جستجوی نام صندوق مورد نظر میتوانید سایت آن را پیدا کنید. بعد با ورود به صفحه صندوق، اطلاعات مورد نیازتان را در دستهبندیهایی که در نظر گرفته شده پیدا کنید. از مهمترین بخشهایی که در سایت صندوق های سرمایه گذاری وجود دارد و به کار سرمایهگذاران میآید میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
قیمت صدور و ابطال
مهمترین اطلاعات برای یک فرد که واحدهای یک صندوق سرمایهگذاری مشترک را خریداری کرده و میخواهد ببیند سرمایهگذاریاش سودده بوده یا نه، همین قیمت صدور و ابطال واحدهای سرمایهگذاری صندوق است.
این اطلاعات به علاوه یک سری اعداد و ارقام دیگر که مربوط به «کل خالص ارزش داراییها»، «قیمت آماری هر واحد سرمایهگذاری» و «تعداد واحدهای سرمایهگذاری نزد سرمایهگذاران» هستند در صفحه اول سایت صندوق قرار گرفتهاند و در پایان هر روز کاری به روز میشوند.
اطلاعات صندوق در یک نگاه
اطلاعات اولیهای از صندوق در صفحه اول سایت درج شده که در آن تاریخ آغاز فعالیت صندوق، مدیر صندوق، متولی، مدیر ثبت، مدیر سرمایهگذاری و حسابرس نوشته شده است.
لینکهای مرتبط
در کنار اطلاعات کلی صندوق، یک سری لینکها قرار داده شده که هر کدام دارای اطلاعات جزئیتری از آن صندوق هستند. مثلا برای اینکه از بازدهی صندوق در دورههای مختلف اطلاع پیدا کنید باید از لینک بازده صندوق استفاده کنید. یا اگر میخواهید بدانید صندوق سود دورهای پرداخت میکند و موعد پرداخت سودهایش چه تاریخی است باید از لینک سودهای دورهای استفاده کنید.
اساسنامه و امیدنامه
قوانین، مقررات و همچنین نحوه اداره صندوق، به طور مفصل در اساسنامه و امیدنامه صندوق ذکر شده که فایل پیدیاف (pdf) آنها به همراه تمام اصلاحیههایی که در آنها اعمال شده، روی سایت هر صندوق موجود است.
مراحل سرمایهگذاری و خرید صندوق
در سایت هر صندوق مراحل سرمایه گذاری در آن صندوق هم نوشته شده است. البته رویه سرمایهگذاری در همه صندوقها به یک شکل است، اما این قسمت برای راحتی کار سرمایهگذارانی که آشنایی زیادی با نحوه سرمایهگذاری در صندوقها ندارند قرار داده شده است.
درست است که از سایت اختصاصی صندوق های سرمایه گذاری به عنوان منبعی معتبر میتوان استفاده کرد، اما در حال حاضر بیش از 200 صندوق سرمایه گذاری در ایران در حال فعالیت هستند. بنابراین اگر بخواهید اطلاعات صندوق های سرمایه گذاری را بررسی کنید تا بتوانید بهترین صندوق را انتخاب کنید نیاز است تا تعداد زیادی سایت را زیر و رو کنید. اینجاست که کمبود منبعی معتبر برای کنار هم گذاشتن اطلاعات صندوق های سرمایه گذاری و مقایسه آنها حس میشود.
سایت سازمان بورس و اوراق بهادار
سایت سازمان بورس اطلاعات مربوط به همه نهادهای مالی که تحت نظارت آن هستند را روی سایتش قرار داده است. از قسمت نهادهای تحت نظارت، نهادهای مالی تحت نظارت، صندوق های سرمایه گذاری، میتوانید به اطلاعات رسمی که سازمان بورس از صندوق های سرمایه گذاری دارد را ببینید.
این اطلاعات به صورت فایل اکسل آماده شدهاند که میتوانید دانلود کنید. در این فایلها اطلاعاتی شامل نام مدیر، نوع صندوق، نرخ سود پیش بینی شده، ارزش داراییهای صندوق، عمر صندوق، تعداد واحدهای سرمایه گذاری، سقف واحدهای سرمایه گذاری، ارزش خالص هر واحد، بازدههای دورهای صندوق و تعداد سرمایهگذاران آنها آورده شده است.
البته از آنجایی که جمعآوری این اطلاعات در یک فایل اکسل زمانبر است، به صورت ماهانه در سایت سازمان بورس قرار داده میشوند. بنابراین به روز نیستند و اگر سرمایهگذاری بخواهد در یکی از صندوقها سرمایه گذاری کند و بخواهد بازده و اطلاعات صندوقها را به صورت یکجا داشته باشد و آنها را با هم مقایسه کند، باید تا زمان به روز رسانی این فایلها توسط سازمان بورس صبر کند.
سایت سیگنال بروزترین و معتبرترین مرجع اطلاعات صندوق های سرمایه گذاری
سایت سیگنال یکی از سایتهایی است که اطلاعات مورد نیاز از صندوق های سرمایه گذاری مشترک را به صورت مقایسهای قرار میدهد و به صورت روزانه نیز آپدیت میشود. سیگنال قسمتهای مختلفی دارد که هر کدام به سرمایهگذار کمک میکند تا دید بهتری نسبت به صندوقها داشته باشد و ابتدا بتواند صندوق مناسب را انتخاب و سپس سوددهی، تغییرات و اخبار مربوط به آن صندوق را دنبال کند.
در سایت سیگنال و در سربرگ صندوق های سرمایه گذاری ، 4 قسمت ابتدایی برای دریافت اطلاعات تکمیلی از صندوق های سرمایه گذاری در نظر گرفته شده است. این 4 قسمت از این قرار هستند:
آموزش
در این قسمت (لینک زیر) مقالاتی برای آموزش گام به گام سرمایهگذاری در صندوق های سرمایه گذاری به همراه مقالاتی که به سوالات سرمایهگذاران درمورد این صندوقها پاسخ میدهند، نوشته شده است. در این قسمت میتوانید به جواب تمام سوالاتی که درمورد صندوقهای سرمایه گذاری دارید برسید و اگر سوال بیشتری داشتید، در قسمت نظرات بپرسید تا جواب بگیرید.
گزارشهای تحلیلی
مهمترین سوالی که سرمایهگذاران دارند درمورد نحوه عملکرد صندوقهاست. همچنین پر تکرارترین سوالی که همه میپرسند این است که «بهترین صندوق سرمایه گذاری کدام است؟» در قسمت گزارشهای تحلیلی (لینک زیر) ، کارشناسان حوزه مالی سیگنال بعد از بررسی عملکرد صندوق های سرمایه گذاری در زمینههای مختلف، آنها را ردهبندی و اطلاعات به دست آمده را منتشر میکنند.
این گزارشات در بازههای زمانی هفتگی، ماهیانه، فصلی، شش ماهه و سالیانه تهیه و منتشر میشوند. سرمایهگذاران میتوانند با استفاده از این گزارشات در جریان عملکرد بهترین صندوقها باشند.
از جمله گزارشات پرطرفدار سایت سیگنال میتوان به ” 10 صندوق سرمایه گذاری برتر ” و ” مقایسه صندوق های سرمایه گذاری با بانک ” اشاره کرد.
اخبار و اطلاعیهها
در این قسمت (لینک زیر) جدیدترین اخبار مربوط به صندوقهای سرمایهگذاری قرار داده میشود، از اخباری که مربوط به یک صندوق باشد تا خبرهایی که تمام صندوقها را تحت پوشش میگیرد در این بخش منتشر و هر روز به روز رسانی میشوند. همچنین در صورت تاسیس و پذیره نویسی صندوقی جدید در این قسمت اعلام میشود.
از کجا شروع کنم؟
این سربرگ (لینک زیر) مخصوص کسانی است که تازه با صندوقهای سرمایهگذاری آشنا شدهاند و میخواهند درمورد این بازار اطلاعات لازم را کسب کنند. اطلاعات مورد نیاز این گروه به ترتیب نیازشان قرار داده شده تا بدون اینکه گیج شوند یا چیزی را از قلم بیاندازند با صندوقهای سرمایهگذاری آشنا شوند.
لیست صندوق های سرمایه گذاری
در بخشی از صفحه مربوط به سربرگ صندوق های سرمایه گذاری، لیست صندوق های سرمایه گذاری به تفکیک نوع صندوق و به همراه بازدهی، قیمت صدور و ابطال واحدهای سرمایهگذاری آنها قرار داده شده است که روزانه بهروز میشود. همچنین کاربران میتوانند این لیست را به ترتیب کم به زیاد یا زیاد به کم مرتب کنند.
مثلا اگر کسی بخواهد بداند بیشترین بازدهی در صندوق های درآمد ثابت مربوط به کدام صندوق است، میتواند تیک درآمد ثابت را بزند که فقط این صندوقها نمایش داده شوند و بعد با کلیک روی قسمت بازدهی، ترتیب کم به زیاد یا زیاد به کم آنها را ببیند. یعنی به همین سادگی میتواند بفهمد 5 صندوق سرمایه گذاری درآمد ثابت که بیشترین بازدهی را داشتهاند کدام صندوقها بودهاند.
از جمله اطلاعاتی که در این لیست آمده میتوان موارد زیر را نام برد:
انواع صندوق های سرمایه گذاری
در لیست صندوق های سرمایه گذاری سایت سیگنال انواع صندوق های سرمایه گذاری از جمله درآمد ثابت، سهامی، مختط، طلا، شاخصی و بازارگردانی براساس دو نوع قابل معامله بورسی و غیر قابل معامله بصورت جداگانه لیست شدهاند.
بازدهی سالانه صندوق های سرمایه گذاری
در حال حاضر در این لیست بازدهی سالانه تمامی صندوق های سرمایه گذاری، با امکان صعودی و نزولی کردن وجود دارد. برای آگاهی از بازدهی 6 ماهه، 3 ماهه، 1 ماهه و هفتگی صندوق ها با کلیک بر روی نام هر صندوق میتوانید به این اطلاعات دسترسی داشته باشید.
قیمت صدور (خرید) صندوق
یکی از مهمترین اطلاعات در مورد صندوق های سرمایه گذاری قیمت واحدهای هر صندوق است. با استفاده از لیست صندوق های سرمایه گذاری در سایت سیگنال به راحتی میتوانید قیمت خرید صندوق های سرمایه گذاری محتلف را مشاهده و با هم مقایسه کنید.
خالص ارزش دارایی هر صندوق
یکی دیگر از اطلاعات مهم صندوق های سرمایه گذاری مشترک، خالص ارزش دارایی هر صندوق است تا سرمایه گذار بفهمد صندوقی که برای خرید انتخاب کرده چقدر میارزد. در لیست صندوق های سرمایه گذاری سایت سیگنال به راحتی میتوانید خالص کل ارزش دارایی صندوقها را مشاهده و با یکدیگر مقایسه کنید.
نتیجهگیری
مهمترین نکته در دریافت اطلاعات مربوط به نهادهای مالی این است که مرجع مورد نظر دارای مجوز و قابل اطمینان باشد. سایتهای دیگری هم برای دریافت اطلاعات مربوط به صندوق های سرمایه گذاری وجود دارند، اما اینکه اطلاعاتشان صحیح، دقیق و بهروز باشد بسیار بااهمیت است. بنابراین سراغ سایتی بروید که در این زمینه معتبر باشد و در عین حال اطلاعات صحیح در اختیار کاربرانش بگذارد.
سلام وقتی قیمت ابطال پایین تر از قیمتی که معامله می شود آیا خرید من فی است ممنون
فاصله قیمت معامله با قیمت nav ابطال به این معنیه که هر واحد صندوق به اندازه nav ابطال می ارزه ولی داره با قیمت دیگه ای معامله میشه. هرچی این فاصله کمتر باشه خرید واحدهای صندوق ریسک کمتری داره.
خسته نباشید.سایت و اپلیکیشن شما خیلی بدرد بخور هست.ممنون که این همه اطلاعات خوب و رایگان در اختیار عموم میذارید…
مفید بود، مهم ترین نکته این است که جانبدارانه صحبت نمی شود.
سلام.از کجا بفهمم که کدام صندوق قابل معامله است و کدام صندوق قابل معامله نیست
سلام. در صفحه صندوق های سرمایه گذاری سیگنال در لیست صندوق ها کنار نام صندوق های قابل معامله برچسب etf هست که نشون میده اون صندوق قابل معامله در بورس است و سایر صندوق ها غیر قابل معامل هستند.
به نظرقیمت صدور صندوق ها میتونه توی انتخابشون تاثیر گذار باشه
بشخصه ترجیح میدم صندوقی انتخاب کنم بتونم پس اندازه های ماهیانه ام را با خرید صندوق سرمایه گذاری کنم