مدرسه متاورس | آشنایی با یکی از جذابترین کاربردهای متاورس
چند ماهی است که متاورس به یکی از اصلیترین موضوعات دنیای اقتصاد و فناوری تبدیل شده است. کاربردهای متاورس هر روز بیشتر میشود و هر چه جلوتر میرویم ایدههای جذابتری برای استفاده از پتانسیلهای این فناوری مطرح میشود. در این مدت پیوند متاورس و آموزش نیز بیشتر شده است. حالا Metaverse نقش مهمی در توسعه آموزش دیجیتال دارد و احتمالا در سالهای آينده نیز شاهد توسعههای جدیدی خواهیم بود. در این مقاله به معرفی مدرسه متاورس و بررسی نقش متاورس در کاهش آسیبهای کرونا و پتانسیلهای این فناوری برای رشد و پیشرفت حوزه آموزش خواهیم پرداخت.
کاربردهای متاورس در حوزه آموزش
بحران کرونا زندگی مردم سراسر جهان را تحت تاثیر قرار داد. آموزش یکی از آسیبپذیرترین حوزهها در برابر این بحران جهانی بود. دانشآموزان و دانشجویان برای مدت زیادی در خانهها حبس شدند و روند یادگیری آنها مختل شد. بالجبار فرایندهای آموزش از راه دور در بین مدارس و موسسات آموزشی گسترش یافت تا بخشی از آسیبهای وارد شده جبران شود. حالا با گذشت دو سال و چند ماه از شروع همهگیری کرونا روشهای یادگیری به کلی تغییر پیدا کردهاند و فناوریهای دیجیتال نقشی کلیدی در توسعه فرایندهای آموزشی پیدا کردهاند. به همین دلیل میتوان اذعان کرد در حال حاضر کمک به آموزش یکی از اصلیترین کاربردهای متاورس است.
متاورس (Metaverse) به کمک فناوریهای هوش مصنوعی (AI)، واقعیت افزوده (AR) و واقعیت مجازی (VR) میتواند یک بستر ایدهال برای برگزاری کلاسهای آموزشی ایجاد کند. کارشناسان پیشبینی کردهاند حجم بازار آموزش هوش مصنوعی تا سال ۲۰۲۷ به بیش از ۲۰ میلیارد دلار برسد. در این میان متاورس این پتانسیل را دارد تا بخش زیادی از فعالیتهای آموزشی را میزبانی کند. این فناوری بسترهای جذاب و پرکاربردی را برای ارتباط و تعامل مدرسان و دانشآموزان فراهم خواهد کرد. بستری که شاید بتوان آن را «مدرسه متاورس» نامید. در ادامه به بررسی مهمترین قابلیتها و کاربردهای مدرسه متاورس خواهیم پرداخت.
یادگیری چند زبانه مدرسه متاورس
یکی از مشکلات یادگیری در بسترهای جهانی، زبانهای خارجی است. در مدرسه متاورس و با استفاده هوش مصنوعی میتوان چندین زبان را به طور همزمان ترجمه کرد. فناوریهای جدید سرعت بالایی در ترجمه و بازنویسی متن و صدا دارند. بدین ترتیب دانشآموزان میتوانند از منابع مختلف آموزشی استفاده کنند و نگرانی یا مشکلی از بابت درک مطلب نداشته باشند. دانش آموزان از سراسر جهان ویدیوها و متون آموزشی بسیار زیادی را در اختیار خواهند داشت و ظرف چندثانیه میتوانند متن ترجمه شده را مشاهده کنند. بنابراین با تلفیق متاورس و آموزش هر فرد به کتابخانهای بزرگ از منابع علمی ترجمه شده دسترسی خواهد داشت.
آموزش شخصیسازی شده
با استفاده از AI و Metaverse میتوان فرایند یادگیری را شخصیسازی کرد. در حقیقت هوش مصنوعی میتواند علایق و نیازهای هر دانشآموزش را بسنجد، پتانسیلهای او را کشف کند و برحسب تواناییهایش منابع آموزشی را در اختیار او قرار دهد. بدین ترتیب روشها و الگوهای یادگیری هوشمند خواهد شد و ذهن دانشآموز بیشتر از گذشته با مطالب آموزشی درگیر میشود. اگر دانشآموزان بخواهند معلمی خصوصی استخدام کنند باید هزینههای زیادی بپردازند اما استفاده از امکانات مدرسه متاورس هزینههای به مراتب کمتری دارد.
هوش مصنوعی میتواند منابع متعددی را ذخیره و پردازش کند. بنابراین مشکلی از بابت بانک اطلاعات وجود ندارد. یکی از پلتفرمهای موفق در این زمینه Metaverse Learning است. این پلتفرم آموزشی آنلاین بستری برای تبادل محتوای آموزشی بین مدرسان و دانشجویان به حساب میآید.
یادگیری زبانهای خارجی از طریق چتبات
یکی از کابردهای متاورس، یادگیری زبانهای خارجی است. هوش مصنوعی و فناوریهای جدید یادگیری زبانهای خارجی را بسیار آسانتر از گذشته کردهاند. به کمک این فناوری رباتهایی طراحی شدهاند که امکان گفتگو با آنها وجود دارد. این رباتها که به چتبات (chatbot) مشهور هستند در بستر Metaverse توسعه داده شدهاند و به چندین زبان مسلط هستند. گفتگوی مستقیم با ربات یادگیری زبانهای خارجی را آسانتر خواهد ساخت و از طریق تعامل و گفتگو به درک بهتر مطالب و اصطلاحات زبانهای خارجی کمک میکند.
تجسم و شبیهسازی در مدرسه متاورس
تجسم و شبیهسازی جذابترین محصول ادغام متاورس و آموزش است. یکی از دغدغههای مهم دانشآموزان درک صحیح تئوریهای پیچیده و مطالب مفهومی است. بسیاری از مدارس و موسسات از آزمایشگاهها، کارگاهها، وسایل کمک آموزشی، تجهیزات سهبعدی و … برای بیان مطالب آموزشی استفاده میکنند. متاورس این امکان را به مدرسان حوزه آموزش میدهد تا با تصویرسازی، استفاده از فضای سهبعدی دیجیتال و خلق تجربیات جدید یادگیری مطالب آموزشی را آسانتر سازند.
نتایج یک تحقیق نشان داده است دانشجویانی که با فناوری Metaverse و در فضای VR آموزش دیدهاند، ۲۷۵ درصد یادگیری بیشتری نسبت به دانشجویان بسترهای سنتی داشتهاند. از طریق تجسم، شبیهسازی و فناوریهای سهبعدی میتوان شور و شوق دانشجویان برای یادگیری را افزایش داد.
پلتفرم Microsoft Mesh یک نمونه عالی برای اثبات کاربردهای متاورس در حوزه آموزش و تجسم اطلاعات است. از طریق مایکروسافت مش دانشجویان میتوانند به راحتی با استفاده از عینکهای هوشمند مایکروسافت به دنیای Metaverse دسترسی داشته باشند.
سرمایهگذاری شرکتها برای تلفیق متاورس و آموزش
روز به روز تمایل موسسات و نهادهای آموزشی به استفاده از Metaverse بیشتر میشود. تا همین الان هم سرمایهگذاریهای بزرگی توسط سازمانها در بستر متاورس انجام شده است. آزمایشگاه واقعیت مجازی فیسبوک همکاری با مجموعه EdX و Coursera (پلتفرمهای آموزش آنلاین) را شروع کرده است تا به کمک فناوری واقعیت مجازی برنامههای آموزشی متنوعی طراحی شود. ارزش این همکاری تجاری حدود ۱۵۰ میلیون دلار است. شرکت روبلکس (Roblox) نیز ۱۰ میلیون دلار به ایجاد پلتفرم یادگیری برای کاربران و تعامل در دنیای مجازی اختصاص داده است.
جمع بندی
مدرسه متاورس به عنوان یکی از جدیدترین و مهمترین پدیدههای دنیای فناوری نقش مهمی در توسعه بسترهای آموزش دیجیتال داشته است. با شیوع کرونا Metaverse توانست کاربران زیادی را جذب کند و معضلات ناشی از ویروس کووید ۱۹ را تا حد زیادی کاهش دهد. حالا شرکتها و مجموعههای مختلف به فکر استفاده بیشتر از این بستر مجازی افتادهاند. شخصیسازی، تجسم اطلاعات، آموزشهای جهانی، چندزبانه بودن و … از مزیتهای متاورس است. به نظر میرسد خیلی زود شاهد افزایش کاربردهای این فناوری در صنعت آموزش و سایر صنایع کاربردی باشیم. شاید تا چند سال دیگر بخش زیادی از دانشآموزان و دانشجویان در مدرسه متاورس مشغول به تحصیل باشند.