منظور از پورتفوی یا ترکیب دارایی های صندوق های سرمایهگذاری چیست؟
در دنیای سرمایهگذاری، یکی از اصطلاحاتی که خیلی به گوش میخورد و هر سرمایهگذار باید بداند معنی و مفهوم آن چیست، کلمه پرتفوی است که در صندوق های سرمایه گذاری به ترکیب دارایی شناخته میشود. پرتفوی در واقع باعث ایجاد رابطهای بین ریسک و بازدهی میشود. بنابراین در این مطلب میخواهیم بدانیم پرتفوی یا ترکیب دارایی های صندوق سرمایه گذاری چیست و چه تاثیری روی عملکرد آن دارد.
پرتفوی، تعادلی بین ریسک و بازده سرمایهگذاری
هر سرمایهگذاری انتظار دارد در مقابل ریسکی که انجام داده، بازدهی دریافت کند. اما اینکه با چه ریسکی به چه بازدهی برسد مهم است. برای همین سختترین کار در دنیای سرمایهگذاری، یا همان چیزی که باعث شده برخی سرمایهگذاران موفقیتهای بیشتری داشته باشند، ایجاد تعادل بین ریسک و بازدهی است و آن چیزی که این تعادل را میسازد پرتفوی است.
پرتفو یا ترکیب دارایی چیست؟
پرتفوی از کلمه Portfolio گرفته شده که به معنای کیف دستی است که در گذشته سرمایهگذاران اسناد و مدارک خود را در آن میگذاشتند.
امروزه به گروهی از داراییهای مالی مثل سهام، اوراق مشارکت، اوراق قرضه، املاک و مستغلات، پول نقد در سپردههای بانکی و … پورتفو گفته میشود. سرمایهگذار با تشکیل این سبد ریسک سرمایهگذاری را کنترل میکند و به نحوی از سود چند سهم یا چند بازار مالی نفع میبرد.
داشتن پرتفوی یا ترکیب دارایی متنوع چه مزیتی دارد؟
فرض کنید سرمایهای دارید و میخواهید آن را روی سهام شرکتی که در زمینه دارویی فعالیت میکند سرمایهگذاری کنید. در این حوزه شرکتهای زیادی وجود دارند که فعالیت میکنند و هر کدام بازدهی خود را داشتهاند. با این حال از آن جایی که رقابت بین شرکتها بالاست، مشخص نیست در آینده کدام شرکت بازدهی بیشتری داشته باشد یا اصلا ممکن است بازدهی گذشته خود را حفظ کند یا نه.
برای سرمایهگذاری دو راه پیش روی شماست:
- سهام یکی از این شرکتها را بخرید و منتظر سوددهی آن باشید. هر چند باید حواستان باشد که ممکن است این شرکت برخلاف سوددهیهای قبلی خود، دچار ضرر شود یا شرکتهای رقیب سوددهی بیشتری نسبت به این شرکت کسب کنند.
- سرمایه خود را به بخشهای مختلف تقسیم کنید و هر بخش را روی یکی از شرکتها سرمایهگذاری کنید. در این حالت ممکن است یکی از شرکتها ضرر کند یا سوددهی قابل توجهی نداشته باشد، ولی زیان یا سود کم او با سوددهی دیگر شرکتها جبران میشود. در عوض خیالتان از بابت بازدهی مثبت سرمایهگذاریتان راحت است و دچار ضرر نمیشوید.
در حالت دوم شما ریسک سرمایهگذاری خود را کاهش دادهاید و به این ترتیب پرتفویی از سهمهای مختلف تشکیل دادهاید. پرتفوی یا سبد سرمایهگذاری ترکیبی از داراییهای مختلف است که قرار گرفتن آنها در کنار هم باعث کاهش ریسک سرمایهگذاری میشود.
دو مثال ساده برای درک بهتر مفهوم پرتفوی یا ترکیب دارایی
حتما بارها جمله «همه تخم مرغها را توی یک سبد نچین» را شنیدهاید. یکی از متداولترین جملات در بین سرمایهگذاران که به تشکیل پرتفوی یا سبد سرمایهگذاری اشاره میکند. در این مثال اگر سرمایه شما تعدادی تخم مرغ باشد و شرکتها سبدهایی باشند که قرار است سرمایه یا تخم مرغهای شما را نگهداری کنند، چه میکنید؟
ریسک بالایی متحمل میشوید و همه تخم مرغها را توی یک سبد میگذارید یا با تقسیم تخم مرغها بین چند سبد، ریسک را کاهش میدهید؟ چرا که اگر یکی از سبدها بیفتد و تخم مرغهایش بشکند، شما هنوز سبدها و تخم مرغهای دیگری هم دارید.
حال فرض کنید وارد یک پیتزافروشی شدهاید که پیتزاهایی در طعمها با چاشنیهای متفاوتی دارد. شما میتوانید یک مدل را سفارش دهید و همان را بخورید، ممکن است طعمش را دوست داشته باشید و ممکن هم هست خوشتان نیاید، اما شما همین یک انتخاب را داشتهاید.
از طرفی میتوانید چند اسلایس را در طعم و چاشنیهای متفاوت انتخاب کنید که اندازه هر اسلایس به میزان میل شما به آن طعم است. با این کار ممکن است از طعم یکی از اسلایسها خوشتان نیاید، ولی طعمهای دیگری هم دارید که با خوردن آنها گرسنه نخواهید ماند.
در هر دو مثال، شما با انتخاب راه دوم ریسک را کاهش دادهاید و سبدی متنوع ساختهاید تا بتوانید به جای استفاده از مزایای یک کدام آنها، از مزایای چند مدل از آنها استفاده کنید.
تشکیل سبد سرمایهگذاری یا پرتفوی به همین سادگی هم نیست، بلکه باید یک سری ویژگیها و مزایا را در نظر داشته باشید و از اصل تنوع بخشی هم غافل نشوید. خوشبختانه تنوع در دنیای سرمایهگذاری به قدری گسترده است که میتوانید بطور همزمان از همه آنها بهره ببرید.
ترکیب دارایی های صندوق های سرمایه گذاری
صندوق های سرمایه گذاری سرمایههای خرد را جمعآوری میکنند تا آنها را به بهترین شکل در بازارهای مالی سرمایهگذاری کنند و سود حاصل را بین سرمایهگذارانشان تقسیم کنند، بنابراین باید از نظر چیدن پرتفوی بسیار قوی و سنجیده عمل کنند. چرا که مدیریت یک سرمایه عظیم و ایجاد تعادل بین ریسک و بازده کار آسانی نیست.
صندوق های سرمایه گذاری بر اساس ترکیب دارایی خود به چند مدل تقسیم میشوند. به این ترتیب پرتفوی صندوقها اولین و مهمترین نکته در تمایز بین صندوقها و یکی از راههای انتخاب صندوق مناسب برای سرمایهگذاری است.
پرتفوی هر صندوق میزان ریسک پذیری مدیر صندوق را نشان میدهد و این موضوع تاثیر مستقیمی روی بازدهی کل صندوق و در نتیجه میزان سود بردن سرمایهگذاران دارد. بنابراین هر سرمایهگذار باید قبل از ورود به صندوق های سرمایه گذاری از پرتفوی صندوق و استراتژی مدیر آن در سرمایهگذاری اطلاع داشته باشد.
صندوق ها داراییهای خود را کجا سرمایه گذاری میکنند؟
صندوق های سرمایه گذاری روی موارد مختلفی سرمایهگذاری میکنند که شامل اوراق مشارکت، سهام، سپرده بانکی، اوراق قرضه و … هستند. برای اینکه از نسبت سرمایهگذاری صندوق در هر کدام از این موارد اطلاع پیدا کنیم باید اساسنامه و امیدنامه صندوق را بخوانیم.
صندوق های سرمایه گذاری درصد سرمایهگذاری خود در هر کدام از بازارهای مالی را در امیدنامه و اساسنامه خود ثبت میکنند و در کنار آن، گزارش دقیق و بهروزی از سرمایهگذاریها را با جزئیات کامل در سایت خود منتشر میکنند.
این اطلاعات را میتوانید از گزینه «نمودار ترکیب داراییهای صندوق» ببینید، همچنین نموداری برای نشان دادن میزان سرمایهگذاری صندوق در صنایع مختلف با عنوان «سهم صنایع در سبد داراییهای صندوق» قرار داده شده است تا سرمایهگذاران اطلاعات دقیقتری داشته باشند.
ترکیب دارایی های انواع صندوق های سرمایه گذاری
همانطور که پیش از این گفتیم، صندوق های سرمایه گذاری بر اساس ترکیب دارایی یا پرتفویی که دارند به انواع مختلف تقسیم میشوند. در این قسمت ترکیب دارایی های سه نوع اصلی صندوق های سرمایه گذاری را مرور میکنیم.
ترکیب دارایی های صندوق های سرمایه گذاری درآمد ثابت
صندوق های سرمایه گذاری درآمد ثابت، درصد بالایی از داراییهای خود را در اوراق با درآمد ثابت مثل اوراق مشارکت سرمایهگذاری میکنند. این اوراق سود ثابتی دارند و ریسک سرمایهگذاری در آنها بسیار پایین است. بنابراین صندوق های سرمایه گذاری درآمد ثابت نیز سود ماهیانه تقریبا ثابتی دارند و ریسک سرمایهگذاری در آنها پایین است.
صندوق های سرمایه گذاری درآمد ثابت موظف هستند که 75 تا 95 درصد از داراییهای خود را در اوراق با درآمد ثابت سرمایهگذاری کنند.
تصویر زیر نمونهای از ترکیب داراییهای یک صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت است و همانطور که مشخص است، درصد بالایی از داراییهای این صندوق در اوراق مشارکت سرمایهگذاری شده است.
ترکیب دارایی های صندوق های سرمایه گذاری سهامی
برخلاف صندوق های درآمد ثابت و همانطور که از اسم این صندوقها پیداست، صندوقهای سهامی بیشتر داراییهای خود را در سهام سرمایهگذاری میکنند. سرمایهگذاری در سهام ریسک بیشتری دارد، اما در عوض بازدهی بیشتری هم به دنبال خواهد داشت.
این صندوقها باید حداقل 70 درصد از سرمایه جمع شده را به سرمایهگذاری در سهام اختصاص دهند و با 30 درصد بقیه میزان ریسک خود را تنظیم کنند.
بنابراین این صندوقها به درد کسانی که ریسکپذیر هستند میخورد که البته درصد سرمایهگذاری صندوقها در سهام، در سایت آنها ذکر شده و سرمایهگذاران با بررسی پرتفوی آنها و این درصد و به تناسب ریسکپذیری که دارند، صندوق مناسب خود را انتخاب کنند.
نمودار زیر، نمونهای از ترکیب دارایی یک صندوق سهامی است که همانطور که پیداست درصد بالایی از دارایی خود را در سهام سرمایهگذاری کرده است. این سرمایهگذاری در دو بخش مجزا در نمودار قابل مشاهده است، یکی «پنج سهم با بیشترین وزن» و دیگری «سایر سهام».
ترکیب دارایی های صندوق های سرمایه گذاری مختلط
این صندوقها حد میانی صندوق های درآمد ثابت و سهامی هستند. یعنی درصد سرمایهگذاری آنها در سهام و اوراق با درآمد ثابت تقریبا برابر است. این موضوع باعث شده که ریسک سرمایه گذاری در آنها نسبت به صندوق های سهامی کمتر و بازدهی آنها نسبت به صندوق های درآمد ثابت بیشتر باشد.
نسبت سرمایهگذاری این صندوقها در سهام بورسی بین 40 تا 60 درصد داراییها و در اوراق با درآمد ثابت هم همین مقدار است و اینکه سرمایهگذاری در کدام قسمت بیشتر باشد به استراتژی مدیر صندوق بستگی دارد.
نمودار زیر، نمونهای از ترکیب داراییهای صندوق سرمایه گذاری مختلط است که سعی کرده تعادل را بین سرمایهگذاری در سهام و اوراق با درآمد ثابت حفظ کند تا از مزایای هر دو با هم استفاده کند.
چگونگی تشخیص میزان ریسک یک صندوق با ترکیب دارایی های آن
ترکیب دارایی میزان ریسک پذیری را هم نشان میدهد و چنانچه صندوقی درصد بیشتری از داراییهایش را در اوراق مشارکت سرمایهگذاری کرده باشد، نشان از ریسک پایین صندوق است، در عوض اگر درصد بیشتری از داراییها در سهام سرمایهگذاری شده باشد، نشاندهنده ریسک بالای سرمایهگذاری در آن صندوق است.
بنابراین صندوق های درآمد ثابت به این دلیل که درصد بیشتری از پرتفوی خود را به اوراق با درآمد ثابت تخصیص میدهند دارای کمترین ریسک، صندوقهای مختلط دارای ریسک متوسط و صندوق های سرمایه گذاری سهامی دارای بیشترین ریسک در میان انواع صندوق های سرمایه گذاری هستند.
چگونه به پورتفو و ترکیب دارایی صندوق های سرمایه گذاری دسترسی داشته باشیم؟
برای دسترسی به ترکیب دارایی تمام صندوق های سرمایه گذاری فعال در ایران کافی است به صفحه صندوق های سرمایه گذاری سایت سیگنال مراجعه کرده و در لیست صندوق های سرمایه گذاری روی نام صندوق مورد نظر خود کلیک کنید تا در صفحه بعد ترکیب دارایی های آن صندوق را مشاهده کنید.
اگر بخواهید بدانید که صندوق های سرمایه گذاری چه سهامی در پرتفوی خود خرید و فروش کردهاند، باید به سایت اختصاصی هریک از صندوق ها مراجعه کرده و در سربرگ گزارشات گزینه صورت های مالی، صورت وضعیت پرتفوی صندوق مورد نظر را مشاهده کنید.
نتیجهگیری
پرتفوی یا ترکیب دارایی صندوق های سرمایه گذاری اطلاعات خوبی از میزان ریسک پذیری و بازدهی صندوق به همراه دارد که سرمایهگذاران با بررسی آن میتوانند صندوق مناسب را بین صندوقهایی از یک نوع انتخاب کنند.
مثلا اگر نظرشان روی صندوق سهامی باشد، با بررسی ترکیب دارایی و بعد از آن سهامی که آن صندوق خریداری کرده، به استراتژی مدیر صندوق پی ببرند. همچنین با بررسی پرتفوی در بازههای مختلف زمانی، متوجه شوند که آیا مدیر صندوق همواره در حال معامله و خرید و فروش و ایجاد سود بیشتر است یا پرتفوی ثابتی را اداره میکند. این موضوع میتواند به شناخت صندوق و میزان دلسوزی مدیر برای سرمایههایی که در اختیار دارد کمک کند.
صندوق با در آمد ثابت وسهامی بهتر از خرید مستقیم سهم که خودمان بخریم صندوق ثابتی که نمودار آن صعودی هست
صندوق یکی از سرمایه گذاریهای اصلی مردم به جای بانک هست ولی بشرط که شفافیت حرف اول را بزند چون کار بورسی اقتصاد یک کشور را دگرگون وهر کسی با هر توانی مالی میتواند در این امر مشارکت داشته باشد صندوقی بخرید که رصد کامل کردید با دید ۳ ماه به بالا
سلام با چه روشی میشه پرتفوی انواع صندوق ها رو دید ؟؟؟
سلام
صورت های مالی صندوق ها در سایتشون منتشر میشه
سلام
پنج سهم با بیشترین وزن یعنی چه ؟!
سلام
یعنی بیشترین سهمی که این صندوق خریده مربوط به این 5 شرکت سهامی می باشد.
با سلام
پرسشی داشتم چگونه میتوانم تا متوجه گردم رتفوی یک صندوق نویدی از آینده روشن برای صندوق است یا به عبارت دیگر چگونه از پرتفوی یک صندوق به حرفه ای بودن و بازدهی بالاتر صندوق در ماه های آینده پی ببرم (حدس بزنم.)؟
ممنون از پاسختان و توضیحتان
سلام دوست عزیز
تحلیل افراد مختلف به دلایل گوناگون انجام می شود و هیچگاه نمیشه به نیت خرید یا فروش کسی پی برد. بهتر است روی سواد و تحلیل خودتان تمرکز کنید.
باسلام
بنده هیچگونه اطلاعاتی از بورس وبازار ان ندارم
اما سهام در پالایش اول ودوم جمعا ۵میلیون تومان خریداری کردم وبدون هیچ شناخت ودرکی پولم را واریز کردم ایا ممکنه ضرر هم بکنم درضمن من باید بفروشم یا کسی دیگه
ممنونم میشم راهنمایی بکنید
سلام دوست عزیز
برای فروش باید کد بورسی داشته باشید و صرفا خودتون میتونید از سامانه کارگزاری ها اقدام به فروش کنید.
با توجه به اینکه صندوق های دارا یکم و پالایشی یکم از نوع سهامی هستند، امکان ضرر هم وجود داره.
سلام .. یک قسمت پرتفوی (جمع )داریم و یک قسمت دارایی کل که با هم اختلاف قیمت دارند … فرق این دوتا چیه؟؟
چگونه در صندوقها سرمایه گذاری کنیم اپ خاصی دارن ؟ویا به مکان خاصی مراجعه کنیم ؟ ممنون از راهنمایی شما
سلام
به این لینک مراجعه کنید.
با سلام و تشکر از مطالب مفید سایت
شرمنده لطفا یک تحلیل هم در خصوص نحوه بررسی صورت وضعیت پرتفوی صندوق ها ارائه دهید
مثلا آیا تاریخ خرید سهام ها مشخص است؟(مثلا از طریق بررسی و مقایسه 2 صورت مالی)
درصد و و زن هر سهم در پرتفوی صندوق چقدر است؟
یا صفحات مربوط به وضعیت در آمدها و….
با تشکر
سلام دوست عزیز… تاریخ دقیق خرید سهام توسط صندوق ها رو نمیشه تشخیص داد اما میشه تعداد سهام خریداری شده، ارزش خرید و قیمت خرید رو پیدا کرد. به این منظور باید در سایت صندوق به قسمت گزارشات برید و در صورت های مالی به افشای پرتفوی ماهانه نگاه کنید. سایر اطلاعات راجع به درآمد ها هم در صورت های مالی صندوق آورده میشه. کارشناسان سیگنال پرتفوی صندوق های منتخب رو بررسی می کنند. برای مثال در این لینک میتونید یکی از این گزارشات رو ببینید.
سلام و عرض ادب
ممنون بابت سایت خوب و کاربردی تون
با توجه به بازدهی بالای بیشتر صندوق ها در سال اخیر پیش بینی شما برای امسال چی هست؟
سلام دوست عزیز..صندوق ها تابع نوسانات بازار بورس هستند.
برنامه تون بسیار واضح و خلاصه مطالب رو آموزش میده و بسیار مفیده.تشکر
با سلام در قسمت دارایی های صندوقهای سرمایه گذاری سهامی تفاوت سپرده و وجه نقد چیست؟
سلام دوست عزیز.. این مورد معمولا همون نقدینگی صندوق می باشد که یا در بانک قرار داره یا به صورت دیگه در دسترس قرار میگیره.
عال بود خیلی خوب
درباره صندوقهای سرمایهگذاری بازارگردانی هم توضیح میدهید ؟
سلام قبلا مقاله ای در این رابطه منتشر کردیم میتونید از این لینک مطالعه کنید.
سلام.
ممنون از اطلاعات بسیار مفیدتون.
چطوری میتونیم بفهمیم صندوقمون کدوم سهام هارو خرید و فروش میکنه؟
سلام در سایت صندوق قسمت صورت های مالی صورت وضعیت پرتفوی رو دانلود کنید.
با سلام
صندوقهای سرمایه گذاری در سهام جزئیات پورتفوی خودشون رو در سایت نمایش نمی دهند و پورتفوی خودشون رو فقط به صورت کلی ارائه می کنند. مثلا در سایتشون در نمودار پورتفوی درج شده: فلزات اساسی یا مثلا گروه دارویی. اما به طور مشخص اعلام نمی کنند روی کدوم سهم سرمایه گذاری کردند و کدوم سهم ها رو در پورتفوی دارند.
چطور میشه به این اطلاعات دست پیدا کرد؟
سلام دوست عزیز. کافیه در سایت هر صندوق به قسمت صورت های مالی برید سپس صورت وضعیت پرتفوی صندوق رو دانلود کرده تا سهام خریداری شده توسط صندوق رو بتونید ببینید.
سلام بر عزیزان سایت سیگنال! چند وقته یک سوال ذهنم رو درگیر کرده!! کسی میتونه راز سودهای بسیار بالا و پی در پی صندوق ارزش کاوان رو تشریح کنه!!
سلام دوست عزیز. عملکرد خوب یک صندوق برمیگرده به عملکرد خوب مدیر اون صندوق و سهامی که خریداری کرده. این صندوق هم به این دلیل که سهامی که خریداری کرده سود دهی خوبی داشتند تونسته رشد خوبی داشته باشه. در واقع پاسخ سوال شما رو میشه به وضعیت خوب و پویایی بورس ایران در سال 98 نسبت داد.