صندوق پروژه چیست و چگونه کار می کند؟

صندوق پروژه چیست و چگونه کار می کند؟

شاید تاکنون این اتفاق برای شما هم پیش آمده باشد که قصد سرمایه گذاری در پروژه‌ای را داشته‌اید اما به دلایل مختلف از جمله نداشتن وقت و پول کافی، عدم اطمینان به امنیت پروژه‌ها و … این کار را انجام نداده‌اید. صندوق پروژه با ساختاری مشخص و با مدیریتی حساب شده این مشکلات را برطرف کرده است.

صندوق تامین مالی چیست؟

صندوق های تامین مالی نوعی از صندوق‌های سرمایه گذاری مشترک (Mutual Fund) هستند که فرآیند تامین مالی را در بازار سرمایه انجام می‌دهند. و علاوه بر تامین مالی پروژه‌های مختلف از جمله پروژه‌های عمرانی – زمین و ساختمان – کسب و کارهای جدید و … مزایای سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری را نیز برای سرمایه گذاران فراهم می‌کنند. از جمله این مزایا می‌توان به افزایش نقدینگی – کاهش ریسک  – استفاده از مدیریت حرفه‌ای و صرفه جویی نسبت به مقیاس اشاره نمود.

تامین مالی فرآیندی برای تامین سرمایه مورد نیاز کسب و کارها است. استفاده از تامین مالی برای رشد اقتصادی امری حیاتی است زیرا این امکان را به کسب و کارها می‌دهد که بتوانند محصولات و تجهیزات مورد نیاز خود را تامین کنند و در نتیجه باعث رشد صنایع، کاهش بیکاری، افزایش تولید و … می‌شود.

تامین مالی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا توسط آن می‌توان منابع مالی مورد نیاز برای پروژه‌های مختلف را فراهم کرد.

فعالیت تمامی صندوق های سرمایه گذاری تامین مالی بصورت حقوقی است و این صندوق‌ها تحت نظارت سازمان بورس فعالیت می‌کنند و باید مجوزهای لازم را از سازمان بورس اخذ کنند.

صندوق های تامین مالی به 3 دسته تقسیم می‌شوند، که شامل: صندوق پروژه، صندوق زمین و ساختمان و صندوق جسورانه هستند. این صندوق‌ها هرکدام تامین مالی بخش‌های مختلف اقتصادی را فراهم می‌کنند.

تعریف صندوق پروژه

صندوق پروژه یکی از انواع صندوق‌های تامین مالی است که تامین مالی پروژه‌ای مشخص را فراهم می‌کند. در واقع، صندوق پروژه با کسب مجوز از سازمان بورس اوراق بهادار تاسیس می‌شود و بستری برای جمع آوری سرمایه خرد از عموم و تخصیص آن به پروژه تعریف شده در اساسنامه صندوق است.

این صندوق‌ها پس از بررسی علمی پروژه‌ها و طرح‌های اقتصادی مختلف پروژه‌ای خاص را انتخاب کرده و فرآیند تامین مالی را آغاز می‌کنند. صندوق های پروژه وجوه سرمایه گذاران را جمع آوری کرده و به ساخت و بهره برداری پروژه‌های تولیدی مختلف تخصیص می‌دهند.

در این حالت مدیریت و مسئولیت تمامی امور پروژه در طول دوران ساخت و بهره برداری به عهده شرکتی است که برای اجرای پروژه مورد نظر تشکیل می‌شود و تحت نظارت نهادها و ارکان قانونی فعالیت می‌کند. در صندوق پروژه معمولا سرمایه گذاری ها در قالب پروژه هایی مانند تبدیل نیروگاه گازی به سیکل ترکیبی – پتروشیمی – احداث کارخانه و نیروگاه و … شکل می‌گیرد.

دستورالعمل صندوق پروژه

دستورالعمل صندوق پروژه

صندوق های پروژه طبق اساسنامه ابتدا به شکل یک شرکت سهامی خاص با نام شرکت پروژه فعالیت خود را آغاز می‌کنند، و پس از تکمیل پروژه بصورت یک شرکت سهامی عام در بورس یا خارج از بورس ارائه می‌شوند.

بعد از عرضه سهام این شرکت فعالیت صندوق تمام می‌شود و سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی که منابع مالی پروژه را تامین کرده‌اند به نسبت میزان سرمایه گذاری خود در سهام شرکت مربوطه شریک می‌شوند.

برای شروع فعالیت صندوق پروژه‌ای ابتدا باید طرح توجیهی پروژه و ارکان آن مشخص شود. مرحله بعد کسب “مجوز تاسیس” از سازمان بورس است و پس از آن باید شرکت نزد مرجع ثبت شرکت‌ها ثبت شود.

گام بعدی اخذ “مجوز فعالیت” از سازمان بورس است و پس از این مرحله صندوق تاسیس می‌شود. بعد از تاسیس صندوق فرآیند تامین مالی آغاز می‌شود که این کار از طریق فروش واحدهای سرمایه‌گذاری انجام می‌شود.

سپس شرکت پروژه تاسیس شده و مراحل اجرای پروژه مشخص می‌شود. بعد از تکمیل پروژه شرکت پروژه به شرکت سهامی عام تبدیل شده و در گام آخر سهام شرکت به سرمایه گذاران ابتدایی به نسبت میزان سرمایه گذاری واگذار می‌گردد.

بنابراین مراحل فعالیت صندوق پروژه بصورت زیر است:

  • ارائه طرح توجیهی و ارکان پروژه صندوق
  • دریافت مجوز تاسیس از سازمان بورس
  • ثبت شرکت نزد مرجع ثبت شرکت‌ها
  • دریافت مجوز فعالیت از بورس
  • تاسیس صندوق
  • فروش واحدهای سرمایه گذاری
  • تاسیس شرکت پروژه
  • اجرای پروژه
  • اتمام پروژه و تبدیل شرکت به سهامی عام
  • تخصیص سهام به سرمایه گذاران اولیه (تصفیه صندوق)

مزایای صندوق پروژه برای سرمایه گذاران

سرمایه گذاری در صندوق های پروژه مزایای بسیاری دارد که از جمله می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

مزایای صندوق پروژه برای سرمایه گذاران
  • داشتن سیستمی نظام مند و بدون ساختار شکنی و تحت نظارت سازمان بورس
  • کمک به تامین مالی صنایع و رشد اقتصادی کشور
  • تامین مالی پروژه‌های کلان با سرمایه خرد و صرفه جویی ناشی از مقیاس
  • فرد سرمایه گذار در این صندوق‌ها مطمئن است که سرمایه او صرف اجرای پروژه‌ای از پیش تعیین شده می‌‌شود و منافع سرمایه گذار به منافع آتی آن پروژه وابستگی دارد.
  • صندوق‌های پروژه ساختار بسیار چابکی دارند به این معنی که در زمان افزایش سرمایه به منظور انتشار واحدهای جدید هزینه‌ها کم کم از افراد اخذ و به سرعت اجرا می‌شود در حالی که افزایش سرمایه شرکت‌ها در حالت عادی 10 الی 11 ماه طول می‌کشد.
  • این صندوق‌ها علاوه بر داشتن سود برای دارندگان مشارکتی در پایان عمر صندوق، تضمین حداقل بازدهی در صورت ابطال برای دارندگان واحدهای عادی دارند.

در واقع صندوق پروژه تمامی این موارد به علاوه مزایای صندوق‌های سرمایه گذاری مشترک از جمله: نقدشوندگی بالا – شفافیت اطلاعات – استفاده از مدیریت حرفه‌ای – بازدهی مناسب و … بطور همزمان دارد.

سرمایه گذاری در صندوق پروژه مناسب چه افرادی است؟

اگر شما فردی هستید که علاقه به مشارکت در پروژه‌های کلان اقتصادی با ساختاری نظام‌مند و مطمئن دارید و تاکنون نتوانسته‌اید به خواسته خود برسید صندوق پروژه گزینه مناسبی برای شما است.

شما با سرمایه گذاری در این صندوق‌ها علاوه بر مشارکت در پروژه‌ای اقتصادی ارزش اصل سرمایه خود را در مقابل تورم حفظ کرده‌اید و پس از پایان پروژه به عنوان یکی از سهامداران شرکت پروژه می‌توانید از توسعه آن سود ببرید.

همچنین این صندوق‌ها راهکاری بسیار کم ریسک‌تر نسبت به سرمایه‌گذاری در اوراق مشارکت هستند. و با مدیریتی حرفه‌ای و نقدشوندگی خوب می‌توانند گزینه‌های خوبی برای سرمایه‌گذاری‌های بلند مدت باشند.

صندوق پروژه مپنا

در حال حاضر تنها صندوق پروژه فعال در ایران صندوق سرمایه گذاری پروژه آرمان پرند مپنا است. این صندوق ابتدای سال 96 فعالیت خود را آغاز نمود. هدف پروژه این صندوق تبدیل نیروگاه گازی به سیکل ترکیبی است.

گروه مپنا یک بنگاه اقتصادی ایرانی است که به همراه 39 شرکت زیرمجموعه خود در زمینه توسعه و ساخت نیروگاه‌های حرارتی و همچنین اجرای پروژه‌هاى نفت و گاز و ریلى بصورت پیمانکار اجرایی کلید در دست و سرمایه‌گذاری خصوصی فعالیت می‌کند.  از آغاز فعالیت در سال 1371 گروه مپنا اجرای نزدیک به 100 پروژه به ارزش بیش از 30 میلیارد یورو را در کارنامه خود ثبت نموده است.

موضوع اصلی فعالیت شرکت طبق اساسنامه مدیریت طرح‌های نیروگاهی و صنعتی و خطوط انتقال و پست‌ها تا مرحله بهره‌برداری و احداث انواع نیروگاه‌ها و تجهیزات تولید برق است.

مدیر صندوق آرمان پرند مپنا شرکت مشاور سرمایه‌گذاری آرمان آتی است. این صندوق قابل معامله در بورس انرژی می‌باشد و در حال حاضر قیمت صدور هر واحد آن 1082 ریال است.

در نمودار زیر ترکیب دارایی‌های صندوق پروژه آرمان پرند مپنا را مشاهده می‌کنید:

صندوق پروژه مپنا

نحوه سرمایه گذاری در صندوق پروژه

اگر قصد سرمایه گذاری در این صندوق‌ها را دارید فقط کافی است که به سن قانونی رسیده باشید. همانطور که گفته شد در حال حاضر تنها صندوق پروژه‌ای فعال در ایران صندوق سرمایه گذاری آرمان پرند مپنا است این صندوق از نوع قابل معامله در بورس انرژی می‌باشد.

بنابراین برای شروع سرمایه‌گذاری نیاز به دریافت کد معاملاتی و عضویت در یک کارگزاری است. پس از دریافت کد معاملاتی می‌توانید واحدهای سرمایه گذاری صندوق را که در حال حاضر قیمت هر واحد 1082 ریال است خریداری کنید.

نتیجه‌گیری

در این مقاله در رابطه با صندوق سرمایه گذاری پروژه و نحوه عملکرد آن توضیح داده شد. این صندوق‌ها روشی نوین برای جذب سرمایه‌های خرد افراد حقیقی و حقوقی و تخصیص آن‌ها به پروژه‌های بزرگ هستند.

با مشارکت در این صندوق‌ها از طرفی می‌توانید به رشد اقتصادی جامعه کمک کنید و از طرفی از مزایای آن‌ها بهره ببرید.

آیا شما نیز علاقه‌مند به سرمایه گذاری در صندوق پروژه هستید؟ نظرات خود را با وب سایت سیگنال در میان بگذارید.

برای مشاهده جدیدترین تحلیل ها، اخبار، مقالات و بازدهی صندوق های سرمایه گذاری به وب سایت سیگنال مراجعه و یا اپلیکیشن سیگنال را دریافت نمایید.

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران
  • سلام و درود. شما گفتید بعداز اتمام پروژه ، صندوق منحل و با سهامدارها تسویه میشه. خب شما میدونید این صندوق ها سود سالانه در چه حدود میدن ؟! در مقایسه یا دیگر سرمایه گذاری ها سودش کمتره یا بیشتر و اینکه ریسکش بیشتره یا کمتر

    • سلام
      بازدهی این صندوق ها به پروژه ای که در سبد سرمایه گذاری شون دارند بستگی داره و نمیشه بازدهی مشخصی را براش تعریف کرد.

  • ببخشید سهام دار بعد از اتمام پروژه باید حتما سهام خودش رو بفروشه تا به سود برسه؟ یعنی میتونه با حفظ سهام به یک درآمد ثابت برسه؟

    • سلام دوست عزیز .. بعد از اتمام پروژه صندوق منحل میشه و با سرمایه گذاران تسویه حساب صورت میگیره

  • ممنون از راهنمایی و اطلاعات خوب و مفیدی که در اختیار قرار می دهید

  • سلام وعرض ادب. مرسی از زحمات شما واقعا الی وروشن توضیح دادین .فقط یه سوال داره که چرا نمیشه از خود سایت سیگنال امکان خرید سهم وسرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری فراهم نشده؟؟؟