ارز دیجیتال یرن فایننس (YFI) چیست و چگونه کار می کند؟
رشد شدید قیمت یرن فایننس که جزو دسته ارز دیجیتال است پس از این که امکان معامله این توکن به صرافی کوین بیس (Coinbase) اضافه شد، تمام نگاه ها را به سمت این ارز دیجیتال معطوف کرده است. یرن فایننس در پی این رشد چشمگیر جایگاه هشتاد و سه در جدول ارز های دیجیتال رسیده و توانسته 0.05 درصد از کل بازار را در اختیار بگیرد. بالاترین قیمت یرن فایننس در تاریخ 12 می 2021 میلادی در سطح 91,802,70 دلار ثبت شده است که همینک 60.43 % پایین تر از آن زمان قرار گرفته است.
یرن فایننس (Yearn Finance) که به صورت وای ارن فایننس (yEarn finance) نیز شناخته می شود، یک پلتفرم غیر متمرکز فضای دیفای (DeFi) در پلتفرم اتریوم است. در واقع می توان یرن فایننس را اکوسیستمی از پروتکل های ساخته شده در اتریوم دانست. در حال حاضر این رمزارز به مجموعه ای از پلتفرم ها با هدف ساده سازی دیفای و کسب بیشترین درصد بازده سالانه (APY) برای سرمایه گذاران تبدیل شده است. در واقع کاربران در این اکوسیستم می توانند با ترکیب پلتفرم های گوناگون، کشت سود خود را بهینه کنند.
در این مقاله قصد داریم ارز دیجیتال پرهیاهوی یرن فایننس (yearn finance) را از زمان پیدایش تاکنون بررسی کنیم.
تاریخچه پیدایش یرن فایننس
بنیان گذار این ارز دیجیتال آندره کرونژ (Andre Cronje)، دانشجوی انصرافی رشته حقوق، است. او تحصیلات خود را در این رشته نیمه تمام رها کرد تا رویای خود را در حوزه علوم کامپیوتر دنبال کند. سرانجام نیز توانست پس از ۶ ماه تحصیلات خود را در این رشته به اتمام برساند و در عرصه فناوری مالی (فین تک یا FinTech) مشغول به کار شود.
وی پس از مدتی با فضای ارزهای دیجیتال آشنا شد و ناسازگاریهایی در برنامه های مختلف دیفای پیدا کرد. همین مساله باعث جرقۀ ایدۀ فایننس در ذهنش بود. کرونژ بعد از اولین راه اندازی پروتکل یرن فایننس را به روز رسانی کرد و طیف جدیدی از محصولات را در اختیار مصرف کنندگان قرار داد.
کرونژ می خواست با استفاده از استیبل کوین ها و پروتکل های موجود در آن زمان به سود برسد، اما محاسبه دستی درصد بازده سالانه هر کدام از پروتکل ها کار آسانی نبود. بنابراین او یک نسخه اولیه از یرن فایننس را برای خود ایجاد کرد تا بخشی از قراردادهای هوشمند را طوری رمزنگاری کند که کارهایی مانند پرداخت کارمزد به صورت اتوماتیک انجام شود.
کم کم این سیستم را در اختیار اطرافیان خود نیز قرار داد. با بیشتر شدن تعداد کاربران، تعداد تراکنش ها و بازده حاصل از آن و البته پیچیدگی محاسبات نیز افزایش یافت. تا جایی که انجام محاسبات به صورت دستی امکان پذیر نبود.
بنابراین کرونژ به فکر ساده سازی این روند افتاد. اینجا بود که یرن فایننس به شکل امروزی آن خلق شد و کرونژ به یکی از الهام بخش ترین افراد در حوزه ارزهای دیجیتال تبدیل شد. هم اکنون او یک مهندس نرم افزار است که به رشد دیفای در یک صنعت چند میلیارد دلاری کمک کرده است.
اکوسیستم یرن فایننس
به طور کلی مجموعه یرن فاینس از پروتکل های متفاوتی ایجاد شده است. شناخته شده ترین این پروتکل ها Yearn Finance (پروتکلی همنام با اکوسیستم) می باشد. در ادامه کارکرد هر یک از این پروتکل ها را شرح می دهیم:
- Yearn Finance: این پروتکل سرمایه کاربران را به صورت خودکار بین پروتکل های اعطای وام دیفای مانند Aave، Compound، Curve و Dydx جابجا می کند تا بالاترین درصد بازده سالانه ممکن حاصل شود.
- Ytrade Finance: کاربران با استفاده از این پروتکل می توانند به کمک اهرم ۱۰۰۰ برابر، به ترید بلند مدت و کوتاه مدت توسط استیبل کوین ها بپردازند.
- Yliquidate Finance: این پروتکل از وام های فلش در پروتکل Aave برای نقدینگی بودجه استفاده می کند.
- Yswap Exchange: از طریق این پروتکل کاربران می توانند وجوه را به صورت دستی به پروتکل های دیفای منتقل کنند.
- Iborrow Finance: این پروتکل به کمک Aave به توکنایز کردن بدهی ها در پروتکل های دیگر می پردازد.
یرن فایننس همچنین از استیبل کوین های DAI، USDC، USDT، TUSD و sUSD پشتیبانی می کند و خود اکوسیستم توسط توکن YFI کنترل می شود.
شبکه یرن فایننس چگونه کار می کند؟
اگر چه درک کارکرد یرن فایننس نسبت به پروژه های دیگر دیفای آسان تر است اما باز هم پیچیدگی های خاص خود را دارد، چرا که اطلاعات کافی در مورد این پروژه در دسترس نیست. یرن فایننس با توجه به این که کدام استخر استیبل کوین ها بالاترین بازده سالانه را محقق می کند، بین Aave، Compound و DyDx جابجا می شود. اما پروتکل اعطای وام بین یرن فایننس و ارزهای دیجیتال پشتیبانی شده می تواند در طول زمان تغییر کند چراکه یرن فایننس توسط انجمن های آن اداره می شود.
زمانی که شما توکن خود را در یرن فایننس سرمایه گذاری می کنید، این توکن به معادل خود در yToken تبدیل می شود. به عنوان مثال TUSD با yTUSD معادل سازی می شود. این توکن جدید همان توکن با بازده بهینه خواهد بود که می توان از آن برای کسب توکن YFI استفاده کرد.
یرن فایننس وجه واریز شده را به طور خودکار بین استخر های دیفای جابجا می کند تا بالاترین بازده بدست بیاید. البته این فرآیند مانند تمام پروتکل های دیگر شامل مقداری کارمزد خواهد بود.
در این سیستم دارندگان توکن YFI می توانند معادل درصد توکنی که از منابع YFI دارند را با مقادیر ذخیره شده در استخر های یرن فایننس جایگزین کنند. مثلا اگر ۱۰٪ از منابع YFI را دراختیار دارند می توانند آن را واگذار کرده و مالک ۱۰٪ از دارایی های استخر یرن فایننس شوند.
برای تصمیم گیری نسبت به پیشنهادات ارائه شده در مورد اکوسیستم یرن فایننس، قوانین مخصوصی وجود دارد. به عنوان مثال هر توکن YFI دارای یک رای است. اگر حداقل ۳۳٪ از دارندگان توکن های YFI با پیشنهادی موافقت کنند، آن پیشنهاد تصویب خواهد شد. اگر حداقل ۲۵٪ از دارندگان توکن مخالف پیشنهاد ارائه شده باشند، می توانند از حق وتو خود استفاده کنند. حداقل ۵۰٪ دارندگان توکن باید در رای گیری ها شرکت کنند. اما مهم ترین نکته اینست که تنها آن دسته ار دارندگان توکن می توانند رای دهند که توکن های BPT خود را در استخر yGov قرار داده باشند. پس نه تنها باید این توکن را داشته باشید بلکه باید دارایی خود را در حدود نیمی از پروتکل های دیفای که با این سیستم در تعامل هستند، واریز کنید و ریسک سرمایه گذاری خود را افزایش دهید. شاید بی دلیل نباشد که کرونژ از این سیستم با عنوان «متا حاکمیت» یاد می کند.
توکن YFI
YFI یک توکن بر مبنای الگوریتم ERC20 است که بین کاربرانی که yToken خاصی را دریافت می کنند، توزیع می شود. YFI ابتدا با این هدف ایجاد شد که کاربران بتوانند از آن برای رای دادن استفاده کنند نه معامله کردن. با این وجود قیمت این توکن هم اکنون از پادشاه ارزهای دیجیتال یعنی بیت کوین فراتر رفته است و درحال حاضر به عنوان گران ترین ارز دیجیتال موجود در بازار رمز ارز ها با ارزشی حدود 36 هزار دلار معامله می شود. YFI هم اکنون در صرافی های OKEx ،Coinbase Pro، Binance و Uniswap قابل معامله است.
برای بدست آوردن این رمز ارز کافیست با فراهم کردن نقدینگی در یکی از پلتفرم های اکوسیستم، YFI را بدست آورید. توکن دیگری بنام YFII نیز وجود دارد که نتیجه یک فورک از توکن YFI بوده است. به طور کلی ۳۰ هزار توکن YFI و ۶۰ هزار توکن YFII برای عرضه وجود دارد و کاربران می توانند به دلخواه در هر یک از آن ها سرمایه گذاری کنند. در ادامه جزییات بیشتری از نحوه دریافت YFI را بیان می کنیم:
- اولین راه برای بدست آوردن توکن YFI این است که توکن های yCRV را وارد yGov کنید و در ازای آن YFI دریافت کنید.
- راه دیگر اینست که توکن های DAI و YFI را به نسبت ۹۸ به ۲ در استخر پروتکل Balancer وارد کنید تا به توکن BAL تبدیل شوند. بدین ترتیب توکن های BAL وارد yGov می شوند و در ازای آن YFI دریافت خواهید کرد.
- در نهایت می توانید ترکیبی از توکن های Ycrv و YFI را در ازای دریافت BPT وارد استخر بالانسر کنید. در این صورت نیز مانند روش قبلی توکن های بدست آمده وارد yGov خواهند شد و در ازای آن YFI دریافت خواهید کرد.
مزایا و معایب یرن فینانس YFI
- پروتکل یرن فایننس با داشتن ویژگی مهمی به نام Vaults به کاربران این امکان را می دهد تا رمزارزهای خود را سپرده گذاری کرده و از طریق آن وام بگیرند. از سوی دیگر با استفاده از استراتژی خودکار تمامی وجوه ِ واگذاری شده و سپرده گذاری شده به گونه ای مدیریت می شوند تا سود را به حداکثر مقدار و ریسک را به حداقل میزان خود برساند.
- علاوه بر وام دهی با سود بالا و ریسک کم، پروتکل Vaults هزینۀ بالای تراکنش ها را کاهش می دهد.
- یرن فایننس در ابتدا تنها از استیبل کوین ها پشتیبانی می کرد اما پس از حمایت اتریوم، توکن ها و سایرکوین های دیگر را هم پیش بینی می کند.
- یکی از نسخههای تجزیه و تحلیل شدۀ پروتکل Vaults که Earn نام دارد تنها از استیبل کوین و توکن بیت کوین پشتیبانی می کند اما کاربران می توانند سکه های سنتی خود را با توکن ارائه دهندۀ نقدینگی از طریق Zap معامله کنند.
- علاوه بر این، یرن فایننس در حال کار بر روی محصولات جدید دیگر خود مانند yInsure است. این پروتکل، پروتکلی غیرمتمرکز برای کاربران دیفای است و کارهای وام را آسان می کند.
اما پروژه بزرگ یرن فایننس مانند هر پروژه دیگری بدون چالش نخواهد بود. این چالش ها می تواند موارد زیر باشد:
بسیاری از افراد معتقدند یرن فایننس در حال حاضر تا حدی هنوز بر بازیکن اصلی آن یعنی کرونژ متمرکز است. بسیاری از سرمایه گذاران مشتاقانه حرکات او را زیر نظر داشته و همین مساله نشان می دهد که یک لحظه توقف او باعث میشود که YFI به مرحلۀ شکست نزدیک شود.
قیمت توکن YFI
تنها یک سال از عرضۀ توکن YFI میگذرد و در همین زمان کم صعود و سقوط های مختلفی را در قیمت خود تجربه کرده است. بالاترین قیمت یرن فایننس در تاریخ 12 می 2021 اتفاق افتاد و باعث شد این ارز با قیمت 91 هزاردلار معامله شود. البته پس از آن نتوانست قیمت خود را حفظ کند و همینک 60.43% از قیمت آن زمان خود پایین تر قرار گرفته است.
حجم معاملات روزانۀ یرن فایننس 248 میلیون دلار بوده است. در حال حاضر فعال ترین صرافی که در آن یرن فایننس معامله میشود، صرافی WBF Exchange با سهم %26.81 از حجم معاملات روزانه است. نمودار زیر به خوبی روند قیمتی یرن فایننس را در طول یک سال مشخص کرده است.
امنیت شبکۀ یرن فایینس چگونه است؟
اگرچه کرونژ تلاش کرده تا شفافیت مربوط به پلفترم خود را به طور کامل حفظ کند اما خود نیز اعتراف کرد که حتی پس از حسابرسی کردن از کد باز هم نمی توان صد درصد از ایمن بودن یرن فایننس مطمئن بود. چراکه به طور کلی دیفای شامل خطرات ذاتی هست.
از سوی دیگر کاربران یرن فایننس به دلیل تغییر سریع شرایط بازار و وجود افراد فرصت طلب که در پی کسب سود از سپرده گذاران کم تجربه هستند، آن ها را در خطر از دست دادن سرمایۀ خود قرار می دهد.
روش های ذخیره سازی توکن YFI
از آن جا که اکوسیستم Yearn Finance در حوزه اتریوم فعالیت می کند، بنابراین تمام کیف پول هایی که از دارایی های مبتنی بر اتریوم پشتیبانی می کنند، قابلیت ذخیره و نگهداری توکن YFI را نیز دارند.
همانطور که می دانید کیف پول ها به دو صورت سخت افزاری و نرم افزاری وجود دارند که می توانید از هر دو آنها برای نگهداری توکن های YFI استفاده کنید. اگر به دنبال امنیت بالاتری هستید و قصد نگهداری توکن های خود را برای طولانی مدت دارید، معمولا کیف پول های سخت افزاری گزینه مناسب تری هستند. اما اگر قصد ترید دارید و یا تمایلی برای صرف هزینه ندارید، کیف پول نرم افزاری می تواند گزینه مناسبی برای شما باشد.
نتیجه گیری
کرونژ، خالق پلتفرم، قصد دارد یرن فایننس را که به بیت کوین فضای دیفای معروف است، به امن ترین پروتکل دیفای موجود در جهان تبدیل کند. وی ادعا نموده است که علاوه بر این که اولین کسی بود که دارایی خود را در یرن فایننس قرار داده، آخرین نفری هم خواهد بود که سرمایه خویش را از آن خارج خواهد کرد. بنابراین اگر کرونژ تا این حد به توکن خود مطمئن است، شاید بد نباشد که ما نیز بیشتر در مورد ارزهای دیجیتال و مخصوصا این رمزارز مطالعه نموده و با ویژگی های فنی و اکوسیستم آن بیشتر آشنا شویم.
عالي بود اطلاعات …. جزييات بيشتري هم داره
عاااااالی، ممنونم از اطلاعاتتون