پای نتورک چیست؟ | آیا می توان به آن اعتماد کرد؟
با اصلاح شاخص کل بازار سهام و افزایش بیسابقه قیمت بیت کوین، توجه عموم مردم به سمت ارزهای دیجیتال کشیده شده است. این اقبال عمومی باعث شده که پروژههای زیادی در این حوزه معرفی شوند. یکی از این پروژهها که اتفاقا این روزها بر سر زبانها افتاده، پروژه پای نتورک است. آیا شما هم نام این پروژه را از اطرافیان خود شنیدهاید؟ یا حتی در آن سرمایهگذاری کردهاید؟ چقدر با ماهیت این پروژه آشنایی دارید؟ ما در این مقاله پروژه پای نتورک، ارز دیجیتال و اعتبار آن را از جهات مختلفی بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
پای نتورک (PI Network) چیست؟
پای نتورک که توسط سه دانشجوی دانشگاه استنفرد به نامهای نیکولاس کوکالیس(Nicolas Kokkalis)، چنگدیائو فن (Chengdiao Fan) و وینسنت مکفیلیپ (Vincent McPhillip) در سال ۲۰۱۸ خلق شد، پروژهای با سه فاز است که در آن افراد میتوانند با نصب اپلیکیشن مربوطه، به استخراج ارز دیجیتال پای بپردازند. در این پروزه به هر فرد یک کد تعلق میگیرد. در صورتی که افراد دیگر کد شما را به عنوان کد معرف ثبت کنند، نرخ کسب ارز دیجیتال PI برای شما افزایش مییابد. این همان فاز اول پروژه است که جذب کاربر نامیده میشود. فاز دوم مرحله آزمایش و فاز بعدی نیز ارز دیجیتال این پروژه آماده معامله میشود.
ارز دیجیتال PI و استخراج آن
پروژه پای نتورک ارز دیجیتالی به نام «PI» دارد. توزیع کوینهای پای قاعده مشخصی ندارد و هر کاربر میتواند با نصب نرم افزار، هر ۲۴ ساعت وارد اپلیکیشن شده و با کلیک بر روی یک دکمه، پای استخراج کند.
ارزش پای در حال حاضر تقریبا صفر دلار میباشد و در هیچ کدام از صرافیهای ارزهای دیجیتال معامله نمیشود. یعنی امکان فروش یا تبدیل آن به ارزهای دیجیتال دیگر وجود ندارد. گفته میشود در مرحله سوم پروژه میتوان از PI برای معاملات استفاده کرد.
هدف پروژه پای نتورک چیست؟
در حال حاضر حدود ۷۰۰۰ ارز دیجیتال وجود دارد و تعداد آنها همچنان در حال افزایش است. همین موضوع میتواند یکی از دلایل سردرگمی سرمایهگذاران در انتخاب ارز دیجیتال مناسب شود. هرچه گزینههای پیش روی شما زیاد باشد، احتمالا انتخاب گزینه مناسب سختتر خواهد بود.
یکی از عواملی که باعث تمایز ارزهای دیجیتال از یکدیگر میشود و کار را برای سرمایهگذاران راحتتر میکند، هدف پروژههاست. در واقع هدف پروژههاست که به ارزهای دیجیتال اعتبار میبخشد. در اینجا این سوال مطرح میشود که هدف پای نتورک چیست؟ این پروژه هدف خود را تسهیل فرآیند استخراج معرفی کرده است. اما آیا این امر میتواند هدف یک پروژه در این حوزه باشد؟ طبیعتا خیر. زیرا استخراج فرآیندی است که برای تامین امنیت شبکه به کار گرفته میشود. امنیت شبکه نیز خود در خدمت هدف دیگری است. مثلا هدف از استخراج بیت کوین تامین امنیت شبکه در جهت ارائه روشی برای پرداختهای همتا به همتا و غیر متمرکز است. با این تفاسیر هدف پروژه پای نتورک، هدف متقاعدکنندهای نیست. پس باید بیشتر و بیشتر آن را بررسی کرد.
وایت پیپر پروژه پای نتورک
برای بررسی هر پروژه در حوزه ارزهای دیجیتال، بهتر است در ابتدا نگاهی به وایت پیپر آن بیندازید. وایت پیپر مقالهای شامل توضیحات فنی پروژه است که در زمان شروع هر پروژه توسط بنیانگذاران آن برای معرفی محصول ارائه میشود. اگر به سایت رسمی پروژه پای نتورک به آدرس minepi.com مراجعه کنید، با کلیک بر روی علامت سه خط در سمت راست بالای صفحه و سپس انتخاب گزینه «Have PI Works» میتوانید به وایت پیپر پروژه دسترسی داشته باشید.
حتی اگر در این بازار متخصص نباشید باز هم با همان نگاه گذارا و روزنامهوار متوجه خواهید شد که تفاوت اساسی بین وایت پیپر پروژه پای نتورک و پروژههای بزرگ این بازار وجود دارد. در وایت پیپر این پروژه سه مرحله طراحی، آزمایش و پیادهسازی معرفی شده است اما این مسیر کلی تمام پروژههاست. در واقع هیچ صحبتی از جزئیات فنی پروژه به میان نیامده و هیچ موضوع خاص و جدیدی در آن معرفی نشده است. گویا تنها سعی کردهاند که PI را به بیت کوین تشبیه کنند.
آیا میتوان به پای نتورک اعتماد کرد؟
همانطور که در وبسایت رسمی این پروژه نیز نوشته شده است: پای اولین ارز دیجیتالی است که میتوانید آن را با گوشی تلفن همراه خود استخراج کنید. اما این ادعا چقدر حقیقت دارد؟ حقیقت این است که همه ارزهای دیجیتال حتی بیت کوین را میتوان با گوشی استخراج کرد. دلیل این که این امر امروزه انجام نمیشود این است که به دلیل وجود دستگاههای پردازنده قوی، استخراج با گوشی موبایل صرفه اقتصادی ندارد. همینطور اگر تازه وارد بازار ارزهای دیجیتال نیستید.
احتمالا با الکترونیوم آشنایی دارید. پروژهای که پیش از اینها ایده استخراج با گوشی تلفن همراه را در سطوحی مطرح کرده بود. پس این ادعای پای نتورک نیز بیاساس است.
نکته جالب در مورد این پروژه اینست که حتی اگر گوشی تلفن همراه خود را خاموش کنید، حساب شما میتواند همچنان به استخراج ارز دیجیتال پای ادامه دهد. در صورتی که برای استخراج ارزهای دیگر مانند بیت کوین، به دستگاههایی با پردازندههای قوی و همچنین اینترنت نیاز است که به طور مداوم در حال کار کردن هستند. پس میتوان گفت شیوه استخراج پای شیوه معقولی نیست.
آیا پای نتورک یک طرح پانزی است؟
شاید شما هم به این موضوع فکر کرده باشید که اگرچه از استخراج دیگران درآمدی برای شما در نظر گرفته می شود، اما چون نه خود شما و نه کسانی که از کد معرف شما استفاده میکنند، پولی نمیپردازند، این پروژه یک طرح پانزی نیست و امتحان آن هم ضرری برای کسی ندارد. شاید در آینده امکان معامله ارز دیجیتال پای فراهم شود و درآمدی از آن حاصل شود. اگرچه این حرف درست است که شما پولی در این پروژه نمیپردازید، اما رویکرد تبلیغی سایتها و افراد فعال در این پروژه بسیار شبیه به طرحهای پانزی است. نه تنها هیچ حرفی از ماهیت فنی این پروژه وجود ندارد بلکه هیچ پروژه دیگری نیز معرفی نشده است که به عنوان پروژه موفق در کارنامه بنیانگذاران پای نتورک ثبت شده باشد. پس نباید به این سادگیها به پای نتورک اعتماد کرد.
همچنین بهتر است بدانید که اگر چه شما پولی وارد این پروژه نمیکنید اما زمان و سختافزار خود را در اختیار کسانی قرار دادهاید که هیچ توضیحی از هدف و برنامه خود ندادهاند. شما و تمام کاربران دیگر پای نتورک نمیدانید که آنها از گوشی تلفن همراه شما میتوانند در راستای چه هدفی استفاده کنند.
استدلال طرفداران پروژه پای نتورک چیست؟
بسیاری از افراد ارز دیجیتال پای را با سالهایی که بیتکوین به تازگی معرفی شده بود و ارزش چندانی نداشت، مقایسه میکنند. استدلال آنها این است که بیت کوین نیز شناخته شده نبود و اعتماد عمومی نسبت به آن وجود نداشت اما حالا به یکی از داراییهای ارزشمند در جهان تبدیل شده است. پای نیز در سالهای آتی به این جایگاه خواهد رسید و دارندگان آن میتوانند از این طریق درآمد کسب کنند. اما آیا این حرف صحیح است؟ همانطور که گفته شد، پروژه دارای سه مرحله از جذب کاربر تا امکان معامله PI میباشد.
اما هیچ زمان مشخصی برای راهاندازی آن مشخص نشده است. یعنی پروژه در حال جذب کاربر است بدون این که هیچ چشمانداز روشنی برای سرمایهگذاران خود مشخص کرده باشد.
برخی دیگر از طرفداران پای نتورک به تعداد نصبهای اپلیکیشن این پروژه اشاره میکنند و تعداد بالای آن را نشانه اعتبار پای نتورک میدانند. اما حقیقت این است که وجود پای نتورک در گوگل پلی و سایر اپلیکیشنهای مشابه و یا تعداد بالای نصب آن دلیلی بر اعتبار آن نیست. یکی از دلایل نصب بالا همین موضوع است که افراد هزینهای برای نصب و استفاده از نرمافزار پای نتورک نمیپردازند. پس آن را به امید کسب درآمد در آینده نصب و برای افزایش درآمد خود به دیگران معرفی میکنند اما دلیل محکمی برای این کار ندارند. درنتیجه صرفا تعداد نصبهای نرمافزار نمیتواند ملاک معتبری برای پروژه باشد.
حرف آخر
اگر بخواهید یک خانه بخرید، چند روز برای پیدا کردن یک گزینه مناسب وقت صرف میکنید؟ به چند خانه سر میزنید تا خانه دلخواه خود را پیدا کنید؟ چقدر در مورد شرایط خانه و محله تحقیق میکنید؟ اگر تابحال هیچ خانهای نخریده باشید و این اولین خرید شما باشد، قطعا زمان و انرژی بیشتری صرف میکنید. چون تجربه و تخصص لازم را ندارید. سرمایه گذاری در هر بازاری نیازمند صرف وقت و کسب دانش است. مخصوصا اگر تازهوارد هستید و اطلاعات زیادی از آن بازار ندارید. بازار ارزهای دیجیتال هم از این قاعده مستثنی نیست. مخصوصا که کمتر شناخته شده و معمولا افراد تجربهای از سرمایه گذاری در آن ندارند. پس بهتر است از پذیرفتن بیدرنگ هر پیشنهادی که به شما داده میشود، خودداری کنید و دارایی ارزشمند خود را در هر پروژهای که از راه میرسد سرمایه گذاری نکنید.
پروژهای را انتخاب کنید که حساب خود را پس داده است، آزمون و خطاهای لازم را پشت سر گذاشته و از اعتبار نسبی در جامعه ارزهای دیجیتال برخوردار است. حتما نگاهی به اهداف، اصول و ویژگیهای پروژه بیندازید. آن را با پروژههای دیگر مقایسه کنید و حتما از چند کارشناس خبره در بازار ارزهای دیجیتال پرسوجو کنید.
احتمال قیمت گذاری این ارز خیلی کمه اما در هر صورت امکان ضرر کردن کاربرها وجود نداره تنها دسترسی که این نرم افزار لازم داره مخاطبین شماست پس احتمال سواستفاده از گوشی شما وجود نداره؟
نمیشه با قطعیت گفت
یادمه دوستان میگفتن بیت کوین مفته میخندیدم میگفتم مگه دلشون برای ما سوخته ….الان میبینم که…..
این همه توضیح دادی دریغ از یک مدرک
یا حتی دلیل قانع کننده