حباب اهرمیها ترکید!
یکی از نکات جالب توجه در معاملات صندوقها در روزهای اخیر، کاهش قابل توجه حباب صندوقهای اهرمی است.
در حال حاضر به جز صندوق اهرم که بزرگترین صندوق اهرمی حاضر در بازار است، شش صندوق اهرمی دیگر بازار، حبابی کمتر از 3 درصد دارند. صندوق اهرم اما با اختلاف 9 درصدی میان قیمت و NAV، بیشترین حباب را در میان صندوقهای اهرمی داراست.
بررسی سابقه معاملات صندوق اهرم نشان میدهد که در سال جاری، میانگین حباب این صندوق در سطح 16 درصد قرار داشته است، اما در روزهای اخیر حباب این صندوق با کاهش معناداری همراه شده و به کمتر از 10 درصد رسیده است. در دیگر صندوقهای اهرمی نیز اوضاع به همین منوال است و در روزهای اخیر در قیمت این صندوقها نیز نسبت به میانگین حباب خود در سال جاری، حباب کمتری مشاهده میشود.
معمولا حباب مثبت موجود در قیمت صندوقهای اهرمی بدین معناست که بازار انتظار رشد قیمتها را در روزها و هفتههای آتی دارد و روانه شدن تقاضا به سمت این صندوقها، منجر به رشد بیشتر قیمت این صندوقها نسبت به NAV آنها میشود و این موضوع خود را در قالب حباب قیمتی نشان میدهد. حال با کاهش حباب صندوق اهرم و دیگر صندوقهای اهرمی بازار، این پیام به اهالی بازار سهام مخابره شده که شاید در کوتاه مدت نمیتوان از بازار سهام انتظار رشد خاصی را داشت. صندوق های اهرمی و در راس آنها نماد اهرم در چند وقت اخیر تبدیل به لیدر بازار شدهاند و روند معاملات آنها با دقت و موشکافی بالا از سوی فعالان تالار شیشهای مورد رصد قرار میگیرد تا جهت آتی بازار از روی آن تشخیص داده شود.
بررسی پورتفوی خردادماه صندوقهای اهرمی بازار نکته جالبی در دل خود دارد که بیارتباط با مقوله کاهش حباب این صندوقها نیست. بررسیها نشان میدهد که صندوق اهرم براساس آخرین گزارش منتشرشده، تقریبا 24 درصد وجه نقد در پورتفوی خود دارد. از 7 صندوق اهرمی حاضر در بازار، 5 صندوق بیش از 10 درصد پورتفوی خود را به وجه نقد اختصاص دادهاند. بنابراین کمشدن حباب این صندوقها را در حال حاضر میتوان به دو پارامتر مرتبط دانست:
اولین آیتم، افزایش وجه نقد موجود در پورتفوی این صندوقها است که به کاهش حباب این صندوقها کمک کرده است، چون وجه نقد حبابی در دل خود ندارد که در محاسبات NAV نمایان شود. مورد بعدی نیز به کاهش تقاضا در معاملات این صندوقها بازمیگردد که خود را در قالب افت قیمت این صندوقها نشان داده است. پس میتوان این چنین استنباط کرد که کاهش قابل توجه حباب اهرمیها در روزهای اخیر از دو کانال افت قیمتها و NAV صورت گرفته است.