شبکه همتا به همتا (Peer-to-Peer) چیست و کاربرد آن در ارز دیجیتال چگونه است؟
اگر با دنیای اینترنت سر و کار داشته باشید، به احتمال زیاد کلمه همتا به همتا به گوشتان آشنا باشد. ممکن است از این مفهوم در یک مقاله خبری استفاده شده باشد، یا در تلویزیون و یا در هنگام صحبت با یکی از دوستانتان که به شما گفته است از طریق شبکه ای همتا به همتا فایلی را دانلود کرده است. همچنین اگر با دنیای ارز دیجیتال آشنایی داشته باشید، احتمالا واژه Peer-to-Peer را بارها و بارها شنیده باشید. بنابراین ممکن است برای شما سوال پیش آمده باشد که این مفهوم به چه معناست و شبکه همتا به همتا چگونه کار می کند؟ جهت آشنایی بیشتر در این مقاله با وب سایت سیگنال همراه شوید.
مفهوم شبکه همتا به همتا
به بیان ساده سیستم همتا به همتا شبکه ای متشکل از کامپیوترها است که از ساختاری توزیع شده تبعیت میکنند و از طریق اینترنت به یکدیگر متصل هستند. فایل ها بدون نیاز به سرور مرکزی بین این کامپیوترها به اشتراک گذاشته میشود. در واقع هر کامپیوتر در شبکه همتا به همتا بطور همزمان هم یک سرور و هم کاربر است.
یک کامپیوتر برای پیوستن به یک شبکه همتا به همتا نیاز به اینترنت و نرم افزاری برای اتصال به این شبکه دارد. پس از اتصال، شبکه به شما امکان جست و جو در فایل های کامپیوتر اشخاص دیگر را میدهد و به همین ترتیب سایر افراد میتوانند فایلهای موجود روی کامپیوتر شما را جست و جو کنند. در واقع کاربران به تمام فایل های کامپیوتر شما دسترسی ندارند؛ بلکه فقط به فایل هایی که شما در پوشه ای مخصوص در کامپیوتر خود قرار داده اید و آن را به اشتراک گذاشته اید، دسترسی خواهند داشت.
تاریخچه شبکه همتا به همتا
دهه 80 میلادی – اولین استفاده از شبکه همتا به همتا خیلی زود پس از معرفی کامپیوترهای شخصی در دهه 80 میلادی اتفاق افتاد.
سال 1988 – “Internet Relay Chat” به عنوان یکی از اولین نمونه های شبکه همتا به همتا به منظور ارسال متن و چت ایجاد شد.
سال 1999 – نپستر (Napster) شبکه ای همتا به همتا و متمرکز برای اشتراک گذاری موسیقی به وجود آورد که به افراد امکان ارتباط مستقیم با سایر افراد از طریق شبکه به منظور تبادل موسیقی را میداد.
سال 2000 – Gnutella به عنوان اولین شبکه همتا به همتا و غیرمتمرکز که به کاربران امکان دسترسی به پوشه ای در کامپیوتر سایر افراد را میداد، معرفی شد. در سال های بعد نیز شبکه های همتا به همتا بیشتری به منظور اشتراک گذاری فایل های رسانه ای به وجود آمدند.
سال 2009 – شبکه بیت کوین در سوم ژانویه سال 2009 به عنوان شبکه ای غیر متمرکز و همتا به همتا معرفی شد.
شبکه Peer to Peer چگونه کار میکند؟
در حالت عادی زمانی که کاربری فایلی را دانلود میکند، مرورگر خود را باز میکند سپس به سایت مورد نظر مراجعه کرده و فایل مورد نظر خود را دانلود میکند. در این حالت، سایت به عنوان سرور و کامپیوتر فرد به عنوان کاربری که داده ها را دریافت میکند، عمل میکند. این حالت را میتوان مانند جاده یکطرفه ای در نظر گرفت که فایل دانلود شده از نقطه A یا سایت به نقطه B یا کامپیوتر کاربر انتقال داده میشود.
اما اگر کاربر همان فایل را از طریق شبکه ای همتا به همتا دانلود کند، روش دانلود کاملا متفاوت است. در این حالت کاربر باید نرم افزار همتا به همتا را روی سیستم خود نصب کند تا از طریق آن بتواند با کاربران دیگر شبکه در تعامل باشد. سپس زمانی که کاربر فایل را دانلود میکند، این فایل بصورت بیت هایی از کامپیوترهای روی شبکه که این فایل را دارند، دریافت میشود. از سایتهای مشهور در این زمینه میتوان به بیت تورنت (BitTorrent) اشاره کرد.
به طور مشابه، داده ها از کامپیوتر کاربر نیز به کامپیوترهای دیگر ارسال میشود. این روش شبیه به یک خیابان دو طرفه است که انتقال فایل بصورت بیت بین کامپیوترها توزیع میشود.
مزایا و معایب شبکه همتا به همتا
مزایا
- نیاز به خرید و نگهداری سرورهای گران قیمت نیست.
- هر کاربر کامپیوتر خود را مدیریت میکند و نیاز به مدیر شبکه نیست.
- استفاده آسان، کاربران نیاز به دانش فنی خاصی ندارند.
- از این نوع شبکه در خانه ها و کسب و کارهای کوچک استفاده میشود.
- نسبت به شبکه های سنتی، ترافیک شبکه کمتر خواهد بود.
- حتی اگر یکی از کامپیوترها روی شبکه خاموش بشود، شبکه باز هم به کار خود ادامه میدهد و وابسته به سایرین نیست. در واقع برای از بین بردن شبکه باید تمامی Peer های شبکه را از بین ببرید.
- اضافه کردن Peer های جدید به شبکه بسیار راحت انجام میشود.
- هرچه شبکه بزرگتر باشد و تعداد کامپیوترها بیشتر باشد، سرعت انتقال فایلها بالاتر میرود. در واقع زمانی که یک فایل روی کامپیوترهای مختلفی باشد در هنگام دانلود بطور همزمان از کامپیوترهای مختلف دانلود انجام میشود و در نتیجه سرعت انتقال فایل بالاتر است.
معایب
- کاربران نمیتوانند از فایلها و پوشه های خود بصورت مرکزی نسخه پشتیبان تهیه کنند.
- هر کامپیوتر توسط سایر کامپیوترها قابل دسترس است که باعث کاهش سرعت عملکرد کاربر میشود.
- هر فرد نسبت به عدم پخش فایلهای ویروسی در شبکه مسئول است.
نتیجه گیری
اگر قصد ورود به بازار ارزهای دیجیتال را دارید، باید با مفاهیم پایه این بازار آشنا باشید. همان طور که ذکر شد یکی از این مفاهیم شبکه همتا به همتا است. با پیشرفت روز افزون ارزهای رمزنگاری شده آشنایی بیشتر با این مفاهیم نیز اهمیت بیشتری پیدا میکند. ما در این مقاله آموزشی سعی کردیم تا با زبانی ساده شما را بیشتر با این مفهوم آشنا سازیم.
بسیار عالی بود. سپاس از مطالب مفیدی که رایگان به اشتراک می گذارید.
سلام دوست عزیز
ممنون از همراهی شما 🙏🏻
عالی بود.آفرین به شما
عالی
ممنون
خیلی خوب. فقط من اشتباهی دو تا ستاره دادم. می خواستم ۵ تا ستاره بدم.
ممنون از اینکه اطلاعت به این خوبی رو به اشتراک گذاشتید
سلام مطالب شما برای آشنایی با مفاهیم عالی است . آیا دوره ها و آموزش های حضوری و پیشرفته برای تحلیل های تکنیکال دارید ؟