نماد بورسی چیست؟ آشنایی با دسته بندی نمادهای بورسی

نماد بورسی چیست؟ آشنایی با دسته بندی نمادهای بورسی

حتی اگر شما جزو فعالان بازار سرمایه نباشید هم به احتمال خیلی زیاد تا به حال اسم‌­های خاصی همچون شپنا، چکاپا، فملی و … به گوشتان خورده­ است. در بازار بورس به این اسم‌­ها نماد بورسی گفته می‌­شود.

چرا برای اسم شرکت­های فعال در بورس نماد تعریف می­‌شود؟

جواب این سوال دربخش آموزش بورس به صورت بسیار واضح و روشن قرارداده شده است، دلیل ایجاد نماد بورسی دسته ­بندی و کوتاه شدن آن­‌ها برای راحتی معامله­‌گران بورس است. به عنوان مثال شما برای پیدا کردن اطلاعات مورد نظر خودتان کلمه وثخوز را سرچ کنید راحت‌­تر هستید یا سرمایه گذاری و توسعه خوزستان؟

علاوه بر موضوع کوتاه‌­تر شدن، نمادها باعث ایجاد دسته­‌بندی نیز شده‌­اند. به طور دقیق­‌تر معمولا حرف اول نماد دسته و صنعت آن شرکت را نشان می­‌دهد و شرکت‌­ها را طبقه بندی می­‌کند و حروف بعدی نماد خلاصه­‌ای از اسم کامل شرکت است.

مثلا در نماد دتماد، “د” برای بیان دسته و صنعت دارو سازی بکار رفته و ادامه آن حروف اختصاری از تولید مواد اولیه داروپخش است.

دسته بندی نمادهای بورسی | لیست نمادهای بورسی به تفکیک صنعت

البته در نماد بورسی ، همیشه حروف اول نشان ­دهنده صنعت نیست و گاها استثناهایی پیدا می­شود، ولی به طور معمول اینطور نیست و ما برای مثال چند مورد از آن­‌ها را برای شما آورده‌­ایم.

  • حرف ش: این حرف برای شرکت­‌هایی که سروکار آن­ها با فراورده­‌های نفتی و هسته‌­ای هست به کار می‌­رود مثل شتران، شسینا، شسپا و …
  • حرف ز: این حرف برای شرکت­‌های دامداری و زراعت به کار می­‌رود مثل زفکا، زکوثر و …
  • حرف و: این حرف برای بانک‌­ها و شرکت­‌های سرمایه گذاری به کار می‌­رود مثل وسپا، وسینا، وبانک و …
  • حرف س: این حرف برای شرکت­‌های سیمانی و سنگ ­آهک و … به کار می­‌رود مثل ستران، سکارون، سمازن و …
  • حرف د: این حرف معمولا برای شرکت‌­های دارویی و وابسته به آن استفاده می‌­شود مثل دیران، دالبر، دتولید و …
  • حرف چ: این حرف در گروه‌­های کاغذی و چوبی  مورد استفاده قرار می­‌گیرد مانند چکاپا، چکارن و …
  • حرف ک: این حرف برای گروه‌­های کانه­‌های غیرفلزی و معدنی استفاده می‌­شود مثل کفرا، کساپا، کصدف و …
  • حرف خ: این حرف معمولا برای گروه‌­های خودرویی استفاده می‌­شود مانند خودرو، خساپا و …
  • حرف ف: این حرف برای گروه‌­های فلزی و فلزات اساسی استفاده می‌­شود مثل فملی، فسرب و …
  • حرف ث: این حرف مربوط به گروه­‌های انبوه سازی و شرکت‌­های املاکی هست مانند ثشاهد، ثاخت، ثمسکن و…
  • حرف ح: این حرف برای شرکت­‌های حمل و نقل و مسائل مربوط به آن استفاده می‌­شود مانند حریل، حتوکا، حشکتی و …
  • حرف ب: نماد شرکت­‌های مربوط به ماشین آلات و دستگاه­‌های برقی معمولا با این حرف شروع می‌­شود مانند بنیرو، بترانس، بکام و …
  • حرف پ: این حرف برای شرکت­‌هایی در حوزه لاستیک و پلاستیک به کار می‌­رود مثل پتایر، پکویر و …

و حروف دیگری که کاربرد کمتری نسبت به این حروف دارند.

دسته بندی نمادهای بورسی | لیست نمادهای بورسی به تفکیک صنعت

البته همانطور که در ابتدا مقاله نیز اشاره شد در اکثر این حروف استثناهایی نیز وجود دارد که نماد آن‌­ها با حروف مربوط به صنعت خود شروع نشده ­است مانند نماد دی، این نماد با اینکه نماد بانک دی است اما همانطور که مشاهده­ می­‌کنید با حرف ” و ” شروع نشده‌­است یا مثلا نماد شستا با اینکه با حرف ش شروع شده‌­است اما مربوط به محصولات شیمیایی نیست و متعلق به شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی است. این مطالب به طور کلی‌تر در مقاله آموزش بورس خدمت شما عزیزان آموزش داده می‌شود.

موارد استثنا مانند دو مثال قبلی بسیار زیاد است، اگر می‌­خواهید اطلاعات بیشتری در مورد این موضوع داشته باشید، می‌­توانید با مراجعه به سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، اطلاعات خیلی کامل­‌تر و جامع­‌تری را پیدا کنید.

مفهوم حرف ح در نماد بورسی چیست؟

گاهی اوقات نمادهایی را می‌بینم که در انتهای آن­ها حرف ” ح ” اضافه شده است، مانند پترولح یا خودروح.

ممکن است برای شما سوال پیش بیاید که آیا این نمادها متعلق به شرکت خاص و جدیدی هستند؟

جواب منفی است، این نمادها به اصطلاح حق تقدم نمادهای اصلی خود هستند یعنی پترولح، حق تقدم سهام پترول و خودروح نماد حق تقدم سهام خودرو هستند که این نمادها دارای تاریخ انقضا بوده و بعد از مدت مشخصی حذف خواهند شد. ما در مقاله‌­ای دیگر به طور مفصل راجب این موضوع صحبت خواهیم کرد.

رنگ‌­های سبز، زرد و قرمز در کنار نام نمادها در سامانه معاملات به چه معناست؟

حتما تا به حال برای شما این سوال پیش آمده است که معنا و مفهوم رنگ­‌هایی که سامانه­‌های معاملاتی کنار بعضی نمادها می‌­گذارند نشان دهنده چه­ مفهومی است؟ به طور خلاصه این موضوع را می‌­توان بدین گونه بیان کرد:

  1. رنگ سبز (مجاز): یعنی شرایط این نماد عادی است و می‌­توان سفارش خرید یا فروش ارسال کرد و آن را به راحتی در بازه قیمتی مثبت و منفی پنج درصد (حالت عادی) معامله کرد.
  2. رنگ زرد (مجاز – محفوظ): این رنگ برای نمادهایی به کار می­‌رود که به حالت مجاز-محفوظ درآمده‌­اند. در این حالت سفارشات فقط در قیمتی که کارگزار ناظر تعیین می‌کند، ثبت خواهند شد.
  3. رنگ قرمز (ممنوع متوقف): و در نهایت این رنگ برای نمادهایی بکار می­رود که معامله در آن­ها غیرمجاز و ممنوع است و امکان معامله در آن بازه زمانی برای این نمادهای بورسی وجود ندارد.
برای مشاهده جدیدترین تحلیل ها، اخبار، مقالات و قیمت های لحظه ای سهام به وب سایت سیگنال مراجعه و یا اپلیکیشن سیگنال را دریافت نمایید.

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران
  • اسلام‌وتشکر‌از‌کارشناسان‌سیگپال،من‌سهام‌حق‌تقدم‌کدماح‌رو‌داشتم‌که‌الان‌حدود‌یکماهه‌‌اطلاعیه‌داده‌با‌توجه‌به‌اتمام‌مهلت‌پذیره‌نویسی‌متوقف‌شده‌ومن‌نمیتونم‌‌سهاممو‌بفروشم،الان‌باید‌چیکار‌کنم،ممنون‌میشم‌راهنمایی‌کنید

    • سلام، اگر برای تبدیل این حق تقدم ها اقدام نکرده اید، این سهام توسط شرکت فروخته خواهد شد و مبلغ حاصل از آن به عنوان بدهی به شما لحاظ می شود. برای دریافت این مبلغ با امور سهام شرکت تماس بگیرید

  • سلام وخسته نباشیدخدمت دست‌اندرکاران برنامه‌ی بسیار خوب سیگنال لطفا پک های آموزشی تصویری در سیگنال قرار بدید ممنون میشم 🙏

  • سلام و تشکر خیلی زیاد از لطف و زحمات

    چرا ای پی اس یک نماد در سایت تی اس ای تی ام سی، متفاوت از آخرین سود معرفی شده همون نماد در سایت کدال هست؟

    مثلا خودرو در
    کدال منفی ۱۷۴
    تی اس ای تی ام سی منفی ۲۳۸

    یا پترول در
    کدال ۹۰۲
    تی اس ای تی ام سی ۴۶۰۳

    • سلام، احتمال اینکه اطلاعات سایت کامل آپدیت نشده باشه هست، معیار اصلی اطلاعات منتشسر شده در صورت های مالی هست که از طریق کدال در دسترس هستند

  • سلام و خداقوت به همه سیگنالی ها.
    اگه رنگ قرمز کنار نمادی باشه، یعنی دیگه نمیشه معامله کرد یا فقط طی مدت زمان کوتاهی غیرفعال هست؟
    و اینکه چطور میشه نماد شرکتها به اون سه حالت سبز و زرد و قرمز در میان؟

    رخصت

    • سلام، این رنگ ها وضعیت نمادها رو نشون میده که متوقف شدند، مجازند یا مجاز محفوظ هستند، برای اطلاع از دلایل توقف سهام به پیام های ناظر بازار مراجعه کنید