قرارداد آتی (Future Contract) چیست؟ آشنایی با مشخصات قراردادهای آتی
در خصوص بازار بورس کالا، تا اینجا با نحوه دریافت کد بورسی و انجام معاملات در هر زیربازار آشنا شدیم. در این مقاله میخواهیم با ماهیت قراردادهای آتی آشنا شویم. این که قراردادهای آتی چه هستند؟ چگونه کار میکنند؟ شرایط معاملات چیست؟ تفاوت قراردادهای آتی با پیمان آتی چیست؟ و هر موضوع دیگری که به این قراردادها مربوط باشد. اگر قصد فعالیت در بازار آتی را دارید، در ادامه با ما همراه باشید.
قرارداد آتی چیست؟
قرارداد آتی معاملهای است که در آن خریدار و فروشنده توافق میکنند تا یک کالا با ویژگیهای خاص را در زمانی معین در آینده با قیمتی معین معامله کنند.
در قراردادهای آتی وجه معامله در آینده پرداخت میشود. یعنی در زمان معامله پولی ردوبدل نمیشود. تنها درصدی از قرارداد به عنوان وجه تضمین پرداخت میشود تا دو طرف معامله به قرارداد پایبند بمانند. هر دو طرف معامله باید ریسک افزایش یا کاهش قیمت در زمان تحویل کالا را بپذیرند و در صورتی که بخواهند قرارداد را فسخ کنند، مبلغی به عنوان جریمه نکول پرداخت خواهند کرد.
برای درک بهتر قرارداد آتی فرض کنید در مهرماه هستیم و شما یک قرارداد آتی سکه را خریداری کردهاید. همچنین فرض میکنیم حجم هر قرارداد آتی سکه ۱۰ عدد، قیمت هر سکه ۱۵ میلیون تومان و تاریخ تحویل آن اسفند ماه باشد. در این صورت شما موظفید در اسفند ماه مبلغ ۱۵۰ میلیون تومان را برای هر قرارداد خریداری شده به فروشنده پرداخت کرده و سکههای خود را دریافت کنید، چه قیمت سکه در اسفند ماه افزایش یافته باشد چه کاهش.
انواع قراردادهای آتی
قراردادهای آتی معمولا به دو گروه قراردادهای آتی کالا و قراردادهای آتی مالی تقسیم بندی میشوند.
- قراردادهای آتی کالا و دارایی پایه آن معمولا محصولات کشاورزی، فلزی و نفتی میباشند.
- در قرارداد های آتی مالی از سهام، ارز و اوراق قرضه استفاده میشود.
مشخصات قراردادهای آتی
هر قرارداد آتی دارای مشخصاتی از جمله اندازه قرارداد، زمان سررسید، قیمت کالا، وجه تضمین و غیره میباشد. در ادامه تمام ویژگیهایی که در یک قرارداد آتی ذکر میشوند، را بررسی میکنیم.
- دارایی پایه: قیمت قراردادهای آتی از یک دارایی که به آن دارایی پایه میگویند، مشتق میشود. به همین دلیل نیز قراردادهای آتی را یکی از ابزارهای بازار مشتقه می دانند. مثلا قراردادهای آتی میتوانند بر روی محصولات کشاورزی منتشر شوند که در این صورت آن محصول کشاورزی، دارایی پایه قرارداد آتی نامیده میشود.
- اندازه قرارداد: حجمی از دارایی که در هر قرارداد معامله میشود را گویند. مثلا در قرارداد آتی زعفران حجم هر قرارداد ۱۰۰ گرم میباشد. اگر خریدار ۵ قرارداد آتی زعفران را بخرد در واقع ۵۰۰ گرم زعفران خریده است.
- وجه تضمین اولیه: درصدی از ارزش هر قرارداد است که دو طرف به عنوان ضمانت اجرای قرارداد میپردازند. مثلا اگر وجه تضمین اولیه زعفران ۳۰۰ هزار تومان باشد و شما ۵ قرارداد زعفران خریده باشید، یعنی باید مبلغ ۱۵۰۰۰۰۰ تومان را به عنوان وجه تضمین اولیه بپردازید.
- حداقل وجه تضمین: معمولا برابر با ۶۰٪ وجه تضمین اولیه است. این مقدار حداقل وجهی را نشان میدهد که سرمایه گذار برای انجام شدن معامله و جلوگیری از وضعیت call margin باید در حساب خود داشته باشد.
- تاریخ سررسید: همان روز موعودی است که معامله انجام میشود. امکان انجام معامله در تاریخی به جز تاریخ سرسید وجود ندارد.
- قیمت تسویه روزانه: این عدد میانگین قیمت معاملات انجام شده برای هر قرارداد در نیم ساعت پایانی آخرین جلسه معاملاتی در هر روز است. قیمت تسویه روزانه به عنوان مبنای قیمت برای معاملات روز بعد استفاده میشود. این عدد را میتوان معادل قیمت پایانی در بازار اوراق بهادار در نظر گرفت.
- حجم: در اطلاعات هر نماد، حجم نشاندهنده تعداد قراردادهای معامله شده تا آن لحظه میباشد.
- ارزش: در اطلاعات نماد، قیمتی را به عنوان قیمت تسویه لحظهای مشاهده میکنید. اگر قیمت تسویه لحظهای را در حجم ضرب کنید، ارزش معاملات بدست میآید.
- حد نوسان قیمت روزانه: میزان نوسان مجاز قیمت در هر روز معاملاتی ۵٪ قیمت تسویه روز قبل میباشد. در نتیجه امکان ثبت سفارش با قیمتی بالاتر یا پایینتر از این محدوده وجود ندارد.
- کارمزد: درصدی از ارزش قرارداد است که دو طرف معامله بابت دریافت خدمات پرداخت میکنند. در حال حاضر کارمزد هر قرارداد آتی برای هر طرف معامله ۰.۰۰۰۶۸ ارزش قرارداد میباشد که ۰.۰۰۰۴ آن سهم کارگزار، ۰.۰۰۰۲ آن سهم شرکت بورس کالا و ۰.۰۰۰۰۸ آن سهم سازمان بورس و اوراق بهادار است.
در شکل زیر مشخصات قرارداد آتی زیره سبز را برای نمونه مشاهده میکنید.
موقعیتهای قراردادهای آتی
هر مرحله از معاملات آتی، با توجه به شرایطی که خریدار یا فروشنده در آن قرار دارد، نام متفاوتی دارد. بهتر است با این مراحل آشنا شویم.
- موقعیت تعهدی خرید: به موقعیتی گفته میشود که در آن فرد اقدام به خرید یک قرارداد آتی میکند به گونهای که متعهد میشود در تاریخ سررسید دارایی پایه را تحویل بگیرد، یا موقعیتی که در آن فرد با امید افزایش قیمت، قرارداد آتی را نگهداری میکند. در این صورت حساب وی هر روز بر اساس قیمت تسویه روزانه در معرض سود یا زیان قرار میگیرد. این وضعیت به Long position نیز معروف است.
- موقعیت تعهدی فروش: به موقیعتی گفته میشود که در آن فرد یک قرارداد آتی را میفروشد و متعهد به تحویل دادن کالا در تاریخ سررسید میشود. این موقعیت، Short position نیز نامیده میشود.
- موقعیت تعهدی باز: یک قرارداد آتی خرید/فروش با سفارش در خلاف جهت (ثبت سفارش فروش/خرید)، معاوضه فیزیکی، تسویه نقدی و یا تحویل کالا میتواند بسته شود. اگر قرارداد از طریق روشهای ذکر شده بسته نشود، در موقعیت تعهدی باز قرار دارد.
نمادهای معاملاتی در قراردادهای آتی
هر نماد معاملاتی در قراردادهای آتی شامل نام کالا و تاریخ سررسید آن میباشد. این نام ها بر اساس مصوبه هیئت پذیرش بورس تعیین میشوند. در شکل زیر نام نماد زیره سبز با سررسید اذرماه سال ۹۹ را مشاهده میکنید.
قرارداد آتی چه سودی برای معامله گران دارد؟
دو موضوعی که میتواند قراردادهای آتی را برای معامله گران جذاب کند پوشش ریسک و سفته بازی است. این موضوع را با مثال توضیح میدهیم.
فرض کنید یک تولید کننده شروع به تولید کالایی نموده است که نوسان قیمت آن بالاست. همچنین کالاهای در دست تولید، ۳ ماه دیگر آماده خواهند شد. با توجه به تغییرات قیمت این کالا، نمیتوان از رشد قیمت در ماههای آینده مطمئن بود. پس فروشنده میتواند با انگیزه پوشش ریسک از قرارداد آتی فروش استفاده کند.
در مثال دیگری فرض کنید قیمت سکه را بررسی کردهاید و انتظار دارید قیمت در ماههای آینده یک میلیون تومان کاهش یابد و به عدد ۱۴ میلیون تومان برسد. در این صورت میتوانید وارد یک قرارداد آتی فروش به قیمتی بالاتر از ۱۴ میلیون تومان مثلا ۱۵ میلیون تومان شوید. اگر پیش بینی شما درست باشد، در تاریخ سررسید میتوانید سکه را ۱۴ میلیون تومان خریداری کرده و ۱۵ میلیون تومان بفروشید. یعنی از هر سکه یک میلیون تومان سود کنید. در اینجا گفته میشود شما با انگیزه سفته بازی وارد یک قرارداد آتی شدهاید.
عملکرد اهرمی قراردادهای آتی
اگر بخواهید چرخ ماشین خود را عوض کنید، حتما از جک استفاده میکنید. جک در اینجا نقش اهرم را ایفا میکند. در واقع اهرم وسیلهای است که نتیجه کار شما را چند برابر میکند. در مثال ماشین نیز نیرویی که شما برای بالابردن ماشین استفاده میکنید را چند برابر میکنید.
در بازارهای مالی نیز اهرم همین نقش را دارد. اهرمی بودن قراردادهای آتی به معامله گران این فرصت را میدهد تا با سپرده اولیه اندک سود زیادی را بدست آورند. اما دقت کنید که معاملات آتی به خودی خود معالات پرریسکی محسوب میشوند و اهرم ضمانتی برای کسب سود نیست. یعنی همانطور که میتواند بازده معامله شما را افزایش دهد، میتواند در شرایط نزولی، باعث چندبرابر شدن ضرر معاملات نیز شود.
تفاوت قرارداد آتی و پیمان آتی چیست؟
پیمان آتی (forward contract) در واقع نوع غیر استانداردی از قرارداد آتی (future contract) است. در نتیجه ریسک آن کمی بیشتر از قرارداد آتی میباشد. این دو معامله اصولا ماهیت یکسانی دارند و از لحاظ تعیین قیمت و زمان تحویل کالا مشابهند، اما تفاوتهایی نیز دارند که در ادامه به آنها میپردازیم.
- بارزترین تفاوت پیمان آتی و قرارداد آتی بازاری است که در آن معامله میشوند. قرارداد آتی در بورس و پیمان آتی در بازار فرابورس معامله میشوند. بنابراین میتوان گفت قراردادهای آتی شفافیت قیمتی بیشتری نسبت به پیمان آتی دارند.
- در معاملات قراردادهای آتی واسطهای بنام اتاق پایاپای وجود دارد و وجه تضمین معامله توسط اتاق پایاپای دریافت میشود. در حالی که اتاق پایاپای در پیمان آتی نقشی ندارد. بنابراین دو طرف معامله میتوانند در مورد پرداخت یا عدم پرداخت وجه تضمین و مبلغ آن توافق کنند. پس میتوان گفت قراردادهای آتی از پشتوانه قابل اعتمادی به عنوان اتاق پایاپای استفاده میکنند.
- در پیمان آتی پرداخت معمولا یکبار و در زمان سررسید انجام میشود، در حالی که این فرآیند در قراردادهای آتی بصورت روزانه و بر اساس سازوکار تسویه حساب روزانه ودیعه، صورت میپذیرد.
قراردادهای آتی معمولا میتوانند قبل از سررسید با اتخاذ یک موقعیت معکوس بسته شوند. یعنی الزامی برای مالکیت دارایی نیست و میتوان از شرایط پیش فروش استفاده کرد. حتی در صورت نیاز به تحویل کالا میتوان آن را از بازار فیزیکی خریداری کرده و تحویل داد. در حالی که در پیمان آتی معمولا در تاریخ سررسید، کالا به صورت فیزیکی تحویل و یا معامله بصورت تسویه نقدی بسته میشود. بنابراین قراردادهای آتی از نقدشوندگی بالاتری برخوردارند.
سوالات متداول
در حال حاضر معاملات آتی بر روی سکه، زیره، زعفران و پسته انجام میشوند.
میتوانید از سایت بورس کالا به آدرسcdn.ime.co.ir استفاده کنید.
سررسید هر قرارداد در اطلاعیه مشخصات قرارداد درج میشود. امکان نگهداری اوراق بعد از سررسید وجود ندارد.
با سلام تشکر می کنم از مطالبه خوبتون.
۱. آیا دو فرد می تونند بین خودشون یه قرارداد آتی مثلا برای سکه منعقد کنند بدون مراجعه به بورس یا فرابورس این قرارداد قانونی است؟
۲. میتونید کمک کنید که نمونه قرارداد آتی رو از کجا میشه پیدا کرد؟
با تشکر
سلام دوست عزیز ممنون از همراهی شما با سیگنال
۱. بورس به عنوان ضامن و مجری قرارداد بین خریدار و فروشنده قرار میگیره. در قرارداد بین دو نفر ممکنه طرفین به تعهداتشون پایبند نمونند.
۲. می تونید به سایت بورس کالا، سربرگ بازارها مراجعه کنید. در بخش بازار مشتقه-اتی، روی «لیست دارایی های پایه» کلیک کرده و به مشخصات قراراداد های اتی دسترسی پیدا کنید.