انواع روشهای سرمایهگذاری در بازارهای مالی (سرمایهگذاری مستقیم و غیرمستقیم)
آدم تا یک سنی میتواند کار کند و درآمدش را خرج کند و نگران کم آمدن پول یا روز مبادا نباشد. از یک سنی به بعد باید به فکر دوران پیری و ناتوانی و از کار افتادگی و روزهای مبادای پیش رو باشد. پسانداز کردن یکی از راه حلها است، اما یک مشکل بزرگ دارد: «ارزش پسانداز باتوجه به تورم و ارزش زمانی پول، مدام کاهش مییابد.» برای همین شاید بهترین راه، آشنایی با روشهای سرمایهگذاری در بازارهای مالی باشد.
دلایل انجام سرمایهگذاری چیست؟
با توجه به تورم موجود در جوامع و کاهش ارزش پول پیدا کردن راهکاری مناسب برای حفظ ارزش پول در مقابل تورم بسیار مهم است. با سرمایهگذاری در بازارهای مالی شما نه تنها به رشد و شکوفایی اقتصاد جامعه کمک میکنید بلکه ارزش سرمایه خود را در مقابل تورم حفظ کرده و بطور همزمان سود کسب میکنید.
بنابراین برای حفظ سرمایه و افزایش ارزش آن با گذشت زمان باید به دنبال سرمایهگذاری مطمئن با سود بالا باشید. بازارهای مالی مختلفی برای این کار وجود دارد از جمله: طلا و سکه – ارز – زمین و ساختمان – بورس – اوراق بدهی – شرکتهای سبدگردانی اختصاصی و صندوقهای سرمایهگذاری. بنابراین شما همیشه باید با توجه به شرایط و روحیات خود به دنبال انتخاب مناسبترین سرمایهگذاری باشید.
بهترین سرمایهگذاری کدام است؟
اما بهترین سرمایهگذاری در ایران کدام است؟ بهترین سرمایهگذاری با پول کم کدام بازار است؟ بهترین سرمایهگذاری در زمان تورم و تحریم چه چیزی است؟
برای رسیدن به پاسخ این سوالها ابتدا باید با انواع روشهای سرمایهگذاری در بازارهای مالی آشنا شوید. در بین بازارهای مالی بورس به عنوان یکی از محبوبترین گزینهها در سالهای اخیر عملکرد قابل توجهی داشته و سود خوبی را عاید سرمایهگذاران کرده است.
سرمایهگذاری مستقیم و غیرمستقیم
چگونه میتوان وارد بازار بورس شد و در آن سرمایهگذاری کرد، انواع روشهای سرمایهگذاری در بورس به دو دسته تقسیم میشود:
- سرمایهگذاری مستقیم
- سرمایهگذاری غیرمستقیم
سرمایهگذاری مستقیم چیست؟
سرمایه گذاری مستقیم به این معناست که سرمایهگذار شخصا وارد بازار میشود و سرمایهگذاری میکند. در این روش هیچ محدودیتی وجود ندارد و هر کس میتواند خودش به تنهایی وارد تمام بازارهای مالی شامل طلا، سکه، ارز، زمین و ساختمان، ارز دیجیتال، بورس و… شود و در کنارش از مشورت یک مشاور هم استفاده کند.
در سرمایه گذاری مستقیم فرد باید خودش اطلاعات کافی درمورد سرمایهگذاریاش داشته باشد و برای مدیریت سرمایهاش زمان بگذارد. به علاوه اینکه تمام ریسک احتمالی سرمایهگذاری را به گردن بگیرد.
چرا که در تمام بازارهای مالی نوساناتی وجود دارد که اگر کسی اطلاعات لازم در خصوص سرمایه گذاری در آن بازار را نداشته باشد، ممکن است ضررهای شدیدی متحمل شود یا حتی کل سرمایهاش را از دست بدهد. این موضوع تمام بازارها را در برمیگیرد، هم طلا و ارز، هم ارز دیجیتال و هم بورس.
گذشته از بقیه بازارهای مالی، سرمایه گذاری مستقیم در بورس نسبت به بقیه سرمایهگذاریهای مستقیم، هم نیاز به دانش بیشتری دارد، هم صرف زمان برای مدیریت سرمایه، هم ریسک بالاتر و هم سود بیشتر!
بنابراین اخیرا توجه سرمایه گذاران بیشتر به سمت سرمایه گذاری در بورس رفته و تمایل دارند از این بازار بیشتر بدانند. خصوصا جوانان که ریسک پذیرتر هستند و میتوانند برای یادگیری روش های سرمایه گذاری وقت بیشتری بگذارند.
کسی که میخواهد شخصا وارد بازار سرمایه گذاری در بورس شود، کافیست به یکی از کارگزاریهای معتبر مراجعه کند، کد بورسی بگیرد و بعد به صورت حضوری، تلفنی یا اینترنتی خرید و فروش انجام دهد.
ویژگیهای سرمایهگذاری مستقیم
- سرمایهگذار شخصا وارد معاملات بورس و خرید و فروش سهام میشود
- معاملهگر میتواند با استفاده از روشهای تلفنی، آنلاین و حضوری خودش اقدام به خرید و فروش سهام و تشکیل پرتفوی کند
- نیازمند آگاهی، دانش و تجربه کافی در مورد بازار، صنایع و اقتصاد کشور است
- نیاز به روحیه ریسکپذیری دارد
- فرصت و زمان کافی برای رصد بازار و معاملات نیاز دارد.
سرمایهگذاری غیرمستقیم چیست؟
در سرمایه گذاری غیر مستقیم، سرمایه گذار اختیار سرمایهاش را به شخص یا نهاد دیگری واگذار میکند تا از طرف او وارد بازار سرمایه شود. این روش سرمایهگذاری مناسب کسانی است که دانش کافی از بازارهای مالی ندارند یا نمیتوانند وقت لازم را برای مدیریت سرمایهشان صرف کنند و یا قدرت ریسک پذیری بسیار پایینی دارند و ترجیح میدهند از طریق یک روش مطمئن وارد بازار معاملات بورسی شوند.
برای سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس دو ابزار مالی وجود دارد: صندوقهای سرمایهگذاری و شرکتهای سبدگردانی اختصاصی.
در این روش، سرمایهگذار بعد از بررسی وضعیت بازدهی و ریسک صندوق های سرمایه گذاری و سبدهای مختلف و همچنین بررسی سابقه مدیران آنها، سرمایهگذاری میکند. در واقع سرمایهاش را در اختیار آنها قرار میدهد تا از طرف او عملیات خرید و فروش سهام را انجام دهند. به این ترتیب سرمایهگذار دیگر کاری به وضعیت بازار و چالشهای آن ندارد و لازم نیست زمان زیادی صرف رصد بازار کند یا نگران شرایط مختلف سیاسی و اقتصادی باشد. در عوض آن صندوق یا سبد، هزینه کمی را بابت مدیریت سرمایهای که ارائه میدهد از سرمایهگذار دریافت میکند.
ویژگیهای سرمایهگذاری غیرمستقیم
- مناسب برای سرمایهگذاران غیر حرفهای و حرفهای
- مناسب کسانی که فرصت رصد بازار و معاملات را ندارند
- مناسب کسانی که روحیه ریسکپذیری ندارند
- سرمایهگذاری از طریق ابزارهای مالی در بازار بورس مانند «صندوق سرمایهگذاری مشترک» و «صندوقهای قابل معامله (ETF)» و «سبدگردانیهای اختصاصی» صورت میگیرد.
تمام کارهایی که انجام میدهیم یک سری مزایا و معایب به همراه دارند. در چنین شرایطی باید با توجه به امکانات، داراییها، تجربه، دانش، زمان و … روشی را انتخاب کرد که برای ما بهینه باشد. مخصوصا اگر بحث سرمایه در میان باشد و قرار باشد مقداری پول را برای سودآوری سرمایهگذاری کنیم. در این صورت انتخاب بهینهترین روش، بسیار اهمیت دارد. برای انتخاب روش بهینه لازم است با مزایا و معایب هر کدام آشنا شویم.
مزایا و معایب سرمایهگذاری مستقیم در بورس
مزایا
- تغییر سهام سرمایهگذاری شده در هر زمان که سرمایهگذار بخواهد
- میزان سوددهی بیشتر در صورتی که سرمایهگذاری درست انجام شده باشد
- مالکیت سهمهای سرمایهگذاری شده توسط خود سرمایهگذار
- کسب تجربه و یاد گرفتن سرمایهگذاری در بازار سهام
معایب
- ریسک بالای سرمایهگذاری
- ضرر بیشتر در صورتی که سرمایهگذاری اشتباه انجام گیرد
- کاهش امکان نقدشوندگی و گیر افتادن در صف خرید و فروش
مزایا و معایب سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس
مزایا
- مدیریت حرفهای داراییها توسط مدیران صندوقها و سبدها
- نظارت و شفافیت اطلاعاتی، به این دلیل که موظف هستند گزارش فعالیت خود را به سرمایهگذاران ارائه کنند.
- نقد شوندگی بالا به دلیل وجود ضامن نقد شوندگی
- صرفهجویی نسبت به مقیاس، به این صورت که هزینه و زمان صرف شده بین تمام سرمایهگذاران تقسیم میشود.
معایب
- تغییر سود اوراق با درآمد ثابت که همه صندوقها درصدی از سرمایهشان را روی آنها سرمایهگذاری میکنند.
- افت ارزش سهام موجود در پرتفوی صندوق که روی سود کلی صندوق اثر دارد.
تفاوت سرمایه گذاری مستقیم و غیرمستقیم
نتیجهگیری
در این مطلب با روشهای سرمایهگذاری مستقیم و غیرمستقیم آشنا شدیم. انتخاب اینکه کدام روش مناسب شماست، به عهده خودتان است! باید با بررسی شرایط و میزان توانایی و زمانی که میتوانید به این کار اختصاص دهید، روشی که شما را به سوددهی بیشتر میرساند، انتخاب کنید. یک بار دیگر مزایا و معایب هر کدام را بخوانید و با هم مقایسه کنید، ببینید کدام روش با روحیه و موقعیت شما سازگارتر است. شما کدام یک از روشهای سرمایهگذاری را ترجیح میدهید؟ نظرات خود را با سایت سیگنال در میان بگذارید.
سلام وقتتون بخیر، من چند وقتیه اسم این سرمایه گذاری غیرمستقیم رو توی رپورتاژ ها و مجله های مختلف مثل اقتصاد آفرین میشنوم، خواستم بدونم آیا واقعا روش امنی هست؟ چجوری میشه به شرکت هایی که این کارو میکنن اعتماد کرد؟
سلام لطفا پرسودترین یا بهترین صندوق سرمایه گذاری سهامی که بازده زیادی میتونه داشته باشه برام معرفی کنید البته بنده میخوام ۱۰۰ میلون تومن برای ۵سال سرمایه گذاری کنم وبعداز ۵سال برداشت کنم آیا یه همچین کاری امکانپذیراست لطفا دراین باره بنده رو دراین زمینه راهنمایی بفرمایید
باتشکرفراوان ازشما عزیزان.
سلام دوست عزیز
بله سرمایه گذاری بلندمدت در صندوق های سهامی امکان پذیر است و اساسا بهتر است دیدگاه بلندمدت داشت. در گزارش های تحلیلی سیگنال به بررسی عملکرد صندوق ها می پردازیم. شما میتونید با استفاده از مطالب کارشناسان سیگنال صندوق مورد نظر خودتون رو انتخاب کنید. ما هیچ صندوق خاصی رو پیشنهاد نمیدیم. موفق باشید.
با درود خدمت برنامه خوب سیگنال
بنده روش غیرمستقیم رو برای خودم که سربازم بهتر میبینم
فقط دو معایبشو درست نمیفهمم 😅☝️
می خوام وارد بورس شدن اطلاعات کمی دارم