اتریوم کلاسیک (Ethereum Classic) چیست و چگونه کار میکند؟
اتریوم کلاسیک یک پلتفرم محاسباتی متن باز مبتنی بر تکنولوژی بلاک چین است که دارای قابلیت پشتیبانی از قراردادهای هوشمند میباشد. این پلتفرم یک ماشین مجازی تورینگ کامل غیرمتمرکز یعنی ماشین مجازی اتریوم (EVM) را فراهم می کند که می تواند قراردادهای هوشمند را با استفاده از شبکه بین المللی گره های عمومی اجرا کند. ارز دیجیتال بومی شبکه اتریوم کلاسیک با نماد اختصاری ETC نمایش داده شده است.
اتریوم کلاسیک چیست؟
همه چیز از سال 2013 آغاز شد. درست زمانی که ویتالیک بوترین، برنامهنویس روسی-کانادایی و بنیانگذار مجله بیتکوین، پلتفرم جدیدی با نام اتریوم را معرفی کرد. جامعه ارز دیجیتال، دلایل زیادی برای پذیرفتن این پلتفرم داشت؛ چرا که اتریوم اهداف متفاوتی را به نسبت بیتکوین دنبال میکرد و به نوعی قابل مقایسه با اولین ارز دیجیتال نبود.
اتریومی که این روزها نامش را میشنوید، یک پلتفرم غیرمتمرکز مبتنی بربلاکچین است که بر پایه قراردادهای هوشمند فعالیت میکند. ارز دیجیتال آن اتر نام دارد و با ETH مشخص میشود. جمله سنگینی بود. بگذارید واژهها را سادهتر کنیم.
اکوسیستم اتریوم بر پایه قرارداد هوشمند (Smart Contract) کار میکند. کد برنامهنویسی شدهای که بر روی بلاکچین پیادهسازی شده و در صورت رخ دادن اتفاق خاصی دستورات مشخصی را اجرا میکند. برنامه و پروژههایی که برپایه قراردادهای هوشمند شکل میگیرند، غیرمتمرکز یا Dap نامیده میشوند. فرض کنید شما برای نگهداری پساندازتان به بانک مراجعه میکنید. پس باید برای انتقال پول، حریم خصوصی و غیره به یک سازمان واسط اعتماد کنید. وقتی صحبت از غیرمتمرکز بودن یک رمز ارز و پلتفرم میشود منظور این است که فعالیتها بدون هیچ کنترلکننده مرکزی و یا واسط قابل اعتمادی، انجام خواهد گرفت.
تاریخچه پیدایش و ورود اتریوم کلاسیک به بازار رمز ارزها
مه 2016 و دو سال پس از شروع به کار اتریوم، یک پروژه شخص ثالث با نام The DAO یا Decentralized Autonomous Organization کلید خورد. سازمان خودگردان غیرمتمرکزی که توسط یک استارتآپ آلمانی با نام slock.it آغاز به کار کرده بود. DAO در حقیقت یک صندوق سرمایهگذاری بود که به صورت غیرمتمرکز فعالیت میکرد و توسط سرمایهگذارانش مدیریت میشد. روند کار DAO به این صورت بود که کاربران پس از خرید اتریوم و سرمایهگذاری در این پروژه، تعدادی توکن دریافت و حق رای داشتند. استقبال از این پروژه به قدری بود که این استارتآپ توانسته بود در ابتدای کار خود چیزی حدود 168 میلیون دلار سرمایه اولیه جذب کند.
در 17 ژوئن و با پیدا شدن یک باگ در پروژه متنباز DAO توسط یک هکر ناشناس، زنگ خطر برای این سازمان و اتریوم به صدا درآمد. 3.6 میلیون ETH و به بیانی دیگر 50 میلیون دلار از حسابهای DAO به سرقت و به نسخه کپی دیگری از این سازمان، منتقل شد.
با هک DAO و خدشهدار شدن نام اتریوم، قیمت این رمز ارز از 20 به 12 دلار کاهش پیدا کرد. توسعهدهندگان مجبور بودند به فورک فکر کنند. واژهای آشنا برای برنامهنویسان و متخصصین نرمافزار که به معنای چنگال و اصطلاحاً شاخه شدن است. راهی برای بازگرداندن بلاکهایی که توسط هکر برداشت شده بود.
از بین روشهای مطرحی از جمله سافت فورک، هاردفورک گام نهایی توسعهدهندگان اتریوم بود. روشی که زنجیره را به دو شاخه مستقل تبدیل میکرد تا مسیری جدید برای کاربران اتریوم باز کند. به بیانی دیگر، هاردفورک تغییری در قوانین بلاکچین است که به نسخه قدیمیتر اجازه فعالیت در شبکه جدید را نمیدهد. هاردفورکها همیشه باعث به وجود آمدن یک ارز جدید نمیشوند. اما این اتفاق در خصوص اتریوم رخ داد. هاردفورک در بلوک شماره 1,920,000 انجام شد و موافقان و مخالفان آن به قدری بود که اتریوم جدیدی ایجاد، و نام نسخه قبلی به اتریوم کلاسیک تغییر پیدا کرد.
تفاوت های اتریوم و اتریوم کلاسیک
با اینکه توسعهدهندگان اصلی اتریوم کلاسیک، در حال حاضر بر روی اتریوم فعالیت میکنند اما تفاوتهای جزئی بین این دو رمز ارز وجود دارد.
Ethereum Classic چگونه کار میکند؟
Ethereum Classic درست مانند اتریوم کار می کند؛ اگر چه قیمت اتریوم کلاسیک (ETC) و قیمت اتریوم (ETH) به شدت با یکدیگر متفاوت است. زبان برنامه نویسی قراردادهای هوشمند در اتریوم کلاسیک همانند اتریوم “Solidity” میباشد و به لحاظ زمان ایجاد، سایز و پاداش بلوک ها نیز این شباهت وجود دارد.
این ارز رمزپایه بر پایه الگوریتم اثبات کار (PoW) و قراردادهای هوشمند ساخته شده است، اما سازگاری یا بروزرسانی خود را با کدهای پایه اتریوم به اشتراک نمی گذارد. این بدان معناست به هر میزانی که اتریوم از اثبات کار دور شده و به اثبات سهام نزدیک می شود، این اتفاق الزاماً برای اتریوم کلاسیک رخ نمی دهد؛ مگر اینکه توسعه دهندگان هر کدام آنها را بطور همزمان و مستقل توسعه دهند. طرفداران اتریوم کلاسیک ادعا می کنند در صورت بروز برخی از هک ها در آینده هیچ منعی برای اتریوم جهت اجرای یک هارد فورک دیگر وجود نخواهد داشت.
استخراج اتریوم کلاسیک
به دلیل اینکه اتریوم کلاسیک(ETC)، فورک اتریوم(ETH) است و هر دو از الگوریتم Ethash پشتیبانی میکنند. به همین دلیل میتوان با سختافزاری که اقدام به استخراج ETC نمودهاید، اتریوم کلاسیک را هم ماینینگ کنید.
برخلاف بیتکوین که با هر 210 هزار بلاکی که استخراج شود، پاداش به نصف کاهش پیدا میکند، اتریوم کلاسیک به ازای هر 5 میلیون بلاکی که استخراج شود، تنها 20 درصد از پاداش بلاک را کاهش میدهد. آخرین کاهشی که تا امروز انجام شده، پاداش اتریوم کلاسیک را از 4 ETC به 2/3 ETC رسانده و انتظار میرود کاهش بعدی در آوریل 2022 باشد.
برنامههای غیرمتمرکز
پس از هاردفورک 2016، ، 90 درصد کاربران، به اتریوم منتقل شدند. بنابراین در حال حاضر برنامههای غیرمتمرکز اتریوم با توجه به وجود ابزارهای توسعهای نظیر متامسک(Metamask) بسیار بیشتر از اتریوم کلاسیک است.
قیمت اتریوم کلاسیک (ETC) از ابتدا تا کنون
زمانی که اتریوم کلاسیک در جولای سال 2016 راهاندازی شد قیمت آن از یک دلار هم کمتر بود. یک روز پس از عرضه، به پایینترین قیمت خود یعنی 0.452 دلار رسید. با این حال در یک هفته قیمت ETC صعودی و به 3.53 دلار رسید. اتریوم کلاسیک نتوانست این قیمت را برای خود حفظ کند و در اکتبر سال 2016 به دوباره به قیمت زیر یک دلار خود بازگشت.
در ماه مه سال 2017، قیمت به بیش از 7 دلار رسید و در پایان همان ماه تا بالای 20 دلار صعود کرد.
ETC در مدت زمان کوتاهی توانست حتی به قیمت 40 دلار دست پیدا کند، با این وجود در ماههای جولای و آگوست 2018 کاهش یافت و در سپتامبر 2019 با قیمت 6.30 دلار معامله شد.
سال 2021 نقطه صعود اتریوم کلاسیک محسوب میشود چرا که قیمت این ارز دیجیتال تا می امسال به بالاترین حد خود یعنی 176 دلار رسید.
در زمان نگارش این مقاله، این رمز ارز که تا امروز قیمتهای پر فراز و نشیبی از خود نشان داده در رتبه 30 مارکت کپ قرار گرفته و با قیمت 55 دلار معامله میشود.
آینده اتریوم کلاسیک
اتریوم کلاسیک یک ارز دیجیتال با آینده درخشان است که امکان سرمایه گذاری و نگهداری آن بسیار ساده است. همچنان که کاربران بیشتری ETC خریداری نموده و توسعه دهندگان بیشتری بر روی اپلیکیشن های غیرمتمرکز (DApps) در بستر بلاک چین اتریوم کلاسیک وقت صرف میکنند، اطمینان بیشتری در رابطه با این پلتفرم حاصل می شود و نتیجه نهایی آن افزایش قیمت این ارز رمزنگاری شده خواهد بود.
مزایا و معایب ارز دیجیتال اتریوم کلاسیک
مزایا
- با اینکه پشتیبانان مطرحی مثل اتحاد سرمایه گذاری اتریوم (Enterprise Ethereum Alliance) و شرکتهایی از جمله مایکروسافت، AMD و اینتل، از اتریوم حمایت میکنند، با این حال هنوز ویتالیک بوترین و گوین وود، مخترع زبان برنامهنویسی Solidity (زبان برنامهنویسی مشترک قراردادهای هوشمند در ETC و ETH) نیز از بزرگترین حامیان هارد فورک و اتریوم کلاسیک هستند.
- اتریوم کلاسیک پتانسیل بالقوه صعودی بیشتری برای سرمایه گذاران دارد. به طور طبیعی این پروژه یک سرمایه گذاری پرخطر است، اما برخی از پشتیبانان تأثیرگذار آن مانند Barry Silbert از Grayscale Investment Trust نشان از آینده درخشان این ارز رمزپایه میدهند.
معایب
- تیم توسعهدهنده اصلی اتریوم، ETC را پشتیبانی نمیکنند و این نگرانی برای کاربران وجود دارد که این تیم، از مسیر ابتدایی و اصول اولیه خود خارج شوند.
- رتبه دوم اتریوم در جدول رمز ارزها و اسقبال بیشتر کاربران نسبت به اتریوم کلاسیک از این ارز دیجیتال و قیمت بیشتر اتریوم به نسبت استخراج آن
ذخیره سازی اتریوم کلاسیک (ETC)
همچون اتریوم گزینه های بسیاری برای انتخاب کیف پول دیجیتال جهت ذخیره سازی، ارسال و دریافت اتریوم کلاسیک (ETC) وجود دارد که برخی از آنها عبارتند از:
- کیف پول سخت افزاری : Trezor و Ledger Nano S
- کیف پول نرم افزاری : Atomic و Mist
- کیف پول موبایل : Jaxx و Coinomi
سوالات متداول
در حقیقت، اتریوم کلاسیک، راهاندازی نشد، بلکه در سال 2016 از هاردفورکی در بلاکچین اتریوم در جولای 2016 ایجاد شد.
کد کلاسیک اتریوم توسط تیم توسعه اتریوم که توسط ویتالیک بوترین روسی- کانادایی ایجاد شده بود، تاسیس شد.
از آنجایی که اتریوم کلاسیک نتیجه هاردفورکی از اتریوم بود، عرضه اولیه سکهای وجود نداشت.
برخلاف اتریوم که محدودیتی برای استخراج ندارد، حداکثر میزان استخراج اتریوم کلاسیک 210 میلیون و 710 هزار اتر برآورد شده است که تقریبا ده برابر میزان بیتکوین است.
با توجه به محیط توسعه انعطافپذیر اتریوم کلاسیک برای ایجاد DApps و قراردادهای هوشمند، این ارز دیجیتال پتانسیل ارزشمند شدن را دارد، اما به نظر میآید هیچگاه نتواند از اتریوم پیشی بگیرد.
سلام
من تعدادی اتریم کلاسیک تو کیف پول اتمیک دارم و به هیچ ارز دیگه تبدیل نمیشه دلیلش چیه
ممنون
با پشتیبانی اتمیک صحبت کنید
سلام خسته نباشید.ببخشید بنده مقداری اتر کلاسیک رو به اشتباه به آدرس اتریوم کیف تراست والت فرستادم.ETC داخل آدرس هست ولی نمیدونم چطور باید توی کیف پول بیارمش.لطفا منو را۶نمایی کنید.ممنون
سلام برای این مشکل چیکار کردید منم متاسفانه این مشکل رو دارم اشتباهی اتر کلاسیک رو به آدرس اتر فرستادم ار دوستان کسی میدونه کمکم کنه ممنون لطفا بهم ایمیل کنید.
masadi696@gmail.com
با سلام.من ۱۱ روزه که مقداره ۵۲ عدد اتریوم کلاسیک رو از صرافی بایننس به صرافی کوکوین انتقال دادم و هنوز نرسیده به حساب کوکوینم.البته در هنگام انتقال از شبکه bep20 استفاده کردم، که فکر کنم همین باعث این مشکل شده.تورو خدا راهنمایی کنید چیکار کنم
اینو باید از پشتیبانی صرافی مقصدتون پیگیری کنید
سلام چند روز پیش اتریوم کلاسیک به کیف پولم ارسال کردم اما ارسال نشده آدرس مقصد هم درسته میگن دو هفته برای etc طول میکشه باید قسمت کانفرم به 91000برسه بعد ارسال میشه
بله متاسفانه الان شبکه اتریوم کلاسیک خیلی شلوغه و تاییدها دیر انجام میشه
سلام خسته نباشید اینکه قسمت کانفرم به 1000 باید برسه از کجا میتونیم ببینیم الان مثلا کانفرم رو چنده رو 100عه 10عه چطوریه این؟
در اکسپلورر اتریوم می تونید هش تراکنش رو سرچ کنید و در توضیحاتش تعداد کانفرم ها آورده شده
سلام.چندروز قبل اتریوم کلاسیک به یک آدرس ارسال کردم اما به آدرس کیف پول ارسال نشده.دلیلش چیه.
آدرس مقصد رو چک کنید که درست وارد کرده باشید و کارمزد مورد نیاز هم در کیف پولتون باشه
آیا اتریوم کلاسیک برای کوتاه مدت سرمایه گذاری کنیم جواب گو هست؟
در حال حاضر ارزهای دیجیتالی که بر بستر دیفای هستند رو می تونید برای کوتاه مدت مورد بررسی قرار بدید
سلام مرسی از لطف شما وزحماتتون بهترین نرم افزار رایگان و کامل که تو ایران هست همین نرم افزار سیگناله
عالیه واقعا بهتر از این نمیشه همینطور ادامه بدیم