محدودیت‌های صندوق های سرمایه گذاری چیست؟

محدودیت‌های صندوق های سرمایه گذاری چیست؟

همه روش‌های سرمایه‌گذاری نقاط قوت و نقاط ضعف مخصوص به خودشان را دارند. سرمایه‌گذار باید با توجه به شناختی که از روحیات خودش و بازارهای مالی دارد، وارد دنیای سرمایه‌گذاری شود. در تمام بازارهای مالی معایب و محدودیت‌هایی وجود دارد که سرمایه‌گذار باید آن‌ها را بسنجد و بعد باتوجه به روحیات خودش، ببیند مزایای آن بازار به محدودیت‌هایش می‌چربد یا نه. با این حساب، بد نیست قبل از سرمایه‌گذاری، با معایب و محدودیت‌های صندوق های سرمایه گذاری آشنا شویم.

اما قبل از آن بگذارید نگاهی دوباره به مزایای صندوق سرمایه گذاری داشته باشیم.

مزایای صندوق های سرمایه گذاری چیست؟

در مقالات قبلی در رابطه با صندوق های سرمایه گذاری (Mutual Fund)، انواع صندوق ها و مزایای آن‌ها صحبت کردیم. و گفتیم صندوق های سرمایه گذاری از جمله ابزارهای نوین مالی هستند که با استفاده از آن‌ها و بدون نیاز به داشتن دانش تخصصی می‌توانید سرمایه گذاری سود آور و مطمئن را تجربه کنید.

مزایای صندوق های سرمایه گذاری عبارتند از:

  • تنوع در دارایی‌های صندوق‌ سرمایه ‌گذاری
  • مدیریت حرفه‌ای دارایی‌ها در صندوق سرمایه‌گذاری
  • شفافیت اطلاعات مالی در صندوق‌های سرمایه‌گذاری
  • بازدهی خوب صندوق های سرمایه گذاری
  • صرفه جویی ناشی از مقیاس
  • به حداقل رساندن ریسک سرمایه‌گذاری
  • تبدیل سرمایه های کوچک به سرمایه‌گذاری‌‌های بزرگ
  • سرمایه گذاری آسان و مطمئن
  • نقدشوندگی بالا
  • استفاده از ضامن نقد‌شوندگی در صندوق سرمایه گذاری

معایب صندوق های سرمایه گذاری

هر بازار مالی در کنار مزایای زیادی که برای سرمایه گذاران خود دارد دارای معایبی نیز هست. اما شاید بسیاری بدنبال پاسخ این سوال باشند که معایب صندوق های سرمایه گذاری چیست؟ و آیا اصلا صندوق ها عیبی دارند؟

ابتدا ذکر این نکته بسیار مهم است که در رابطه با صندوق های سرمایه گذاری استفاده از کلمه محدودیت بسیار مناسب تر از واژه عیب است. به این دلیل که تمامی مواردی که در ادامه ذکر می‌شود محدودیت‌های صندوق های سرمایه گذاری است نه عیب آن. این محدودیت ها غالبا از سمت سازمان بورس و اوراق بهادار به صندوق‌ها اعمال شده است.

محدودیت‌های صندوق های سرمایه گذاری

محدودیت‌های صندوق‌های سرمایه‌گذاری عبارتند از:

معایب صندوق های سرمایه گذاری

محدودیت در تعداد کل واحدهای قابل صدور صندوق


یکی از مشکلاتی که گاهی برای سرمایه‌گذاران پیش می‌آید، این است که قصد خرید واحد از صندوقی را دارند اما تعداد واحدهای صادر شده آن صندوق به سقف خود رسیده است. در این حالت یا باید سرمایه گذار منتظر بماند که تعدادی از واحدهای صندوق ابطال شوند تا برای او واحد سرمایه گذاری صادر شود یا اینکه خود صندوق با کسب مجوز از سازمان بورس سقف تعداد کل واحدهای قابل صدور خود را افزایش دهد. این اتفاق بیشتر در مورد صندوق های پرطرفداری می‌افتد که عملکرد خوبی داشته‌اند و تقاضا برای خرید واحدهای آن‌ها زیاد است.

البته ذکر این نکته مهم است که در حال حاضر صندوق های کمی هستند که به سقف تعداد واحدهای خود رسیده باشند.

به عنوان مثال در فایل گزارشی سازمان بورس از عملکرد صندوق های سرمایه گذاری، سقف صندوق گسترش فردای ایرانیان 60 میلیون بوده است که از این تعداد نزدیک به 59 میلیون آن فروخته شده است.

محدودیت در تعداد کل واحدهای قابل صدور صندوق

ناشناخته بودن صندوق های سرمایه گذاری


صندوق های سرمایه گذاری اولین بار در سال 88 کار خود را در ایران آغاز نمودند، و در طی این 10 سال توانسته‌اند بیش از 1600 هزار میلیارد ریال سرمایه عمومی را جذب کنند. با این حال عموم افراد جامعه از وجود صندوق های سرمایه گذاری در ایران بی‌خبر هستند و یا اصلا در مورد آن نشنیده‌اند. و اگر هم جایی در مورد صندوق های سرمایه گذاری حرفی شده است به آن اعتنایی نکرده‌اند. اما کسانی که آشنایی کافی با صندوق ها و مزایای آن‌ها داشته‌اند از این موقعیت استفاده کرده و سرمایه خود را بدست صندوق‌ها سپرده‌اند و در طی این سال‌ها توانسته‌اند سود زیادی از این راه کسب کنند.


آنی نبودن قیمت گذاری واحدهای سرمایه گذاری


یکی دیگر از محدودیت‌های صندوق های سرمایه گذاری آنی نبودن قیمت گذاری آن‌ها است.( البته این مورد فقط برای صندوق های سرمایه گذاری غیرقابل معامله صدق می‌کند اما در صندوق های قابل معامله بورسی (ETF) قیمت‌ها بصورت آنی بروز رسانی می‌شوند.) به این صورت که اگر شما امروز قصد خرید واحد صندوق را داشته باشید چون قیمت گذاری صندوق‌های غیرقابل معامله در پایان روز کاری انجام می‌شود باید به قیمت اعلامی فردا واحدهای صندوق را بخرید و 24 ساعت منتظر بمانید این محدودیت در هنگام ابطال واحدها نیز وجود دارد.


کمبود سامانه‌ای جامع برای پوشش اطلاعات صندوق‌ها و مقایسه آن‌ها


در حال حاضر تعداد مراجع قابل اعتمادی که اطلاعات کامل صندوق ها را در کنار یکدیگر پوشش بدهند تا سرمایه‌گذاران بتوانند صندوق‌ها را با هم مقایسه کنند و بهترین صندوق سرمایه گذاری را انتخاب نمایند بسیار کم است. هدف ما در سایت سیگنال پوشش این محدودیت به وسیله گردآوری تمامی اطلاعات صندوق‌ها برای راهنمایی کامل سرمایه‌گذاران در زمینه معرفی، مقایسه، انتخاب و در نهایت سرمایه گذاری در صندوق‌ها است.

نتیجه‌گیری

در این مقاله محدودیت‌ها و معایب صندوق‌های سرمایه گذاری را بررسی کردیم. صندوق‌های سرمایه گذاری از جمله روش‌های مطمئن و پر سود سرمایه گذاری در حال حاضر هستند. گفتیم یکی از محدودیت‌های صندوق‌ها عدم وجود سایتی جامع برای پوشش اطلاعات آن‌ها است. اما در سایت سیگنال به سادگی و با استفاده از دیتای موجود در صفحه صندوق های سرمایه گذاری می‌توانید لیست صندوق های سرمایه گذاری را مشاهده نموده و صندوق‌ها را با هم مقایسه کنید. همچنین با استفاده از گزارش‌های تحلیلی صندوق‌های سرمایه گذاری که توسط کارشناسان ما تهیه می‌شود می‌توانید بهترین صندوق سرمایه گذاری را انتخاب نمایید.

برای مشاهده جدیدترین تحلیل ها، اخبار، مقالات و بازدهی صندوق های سرمایه گذاری به وب سایت سیگنال مراجعه و یا اپلیکیشن سیگنال را دریافت نمایید.

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران
  • عرض سلام و ادب و احترام

    میخواستم بدونم سود 10 ساله یک نماد بورسی مثل فولاد یا خودرو یا… بیشتر است یا سود صندوقی مثل کارگزاری آگاه که در 13 سال 40 هزار درصد به سهام دار روز اولش سود داده؟؟؟ در کل سود بورس بیشتر است یا سودی که صندوق ها می‌دهند؟ ممنون میشم با توجه به بازدهی کوتاه، میان و بلند مدت هر دو راهنمایی بفرمایید

    • سلام دوست عزیز
      سود صندوق ها از برخی از سهام کمتر و از برخی از سهام بیشتر است.

  • با سلام.
    ممنون از اطلاعات مفیدتون.
    بنده در صندوقی مبلغ ۱۰۰ تومان سرمایه گذاری کردم میتوانم یک ماه دیگر یعنی اتمام دوره ۳ ماهه سوذ خود را برداشت کنم؟

  • صندوق‌های سهامی سود دوره‌ای ندارند، آیا این سود که در اختیار صندوق تا زمان ابطال قرار میگیره هم بهش سود تعلق میگیره؟

    • سلام دوست عزیز
      سود صندوق ها مثل سود در سهام عادی ست. از اختلاف قیمت بین خرید و فروش واحدها. سوال شما یک مقداری مبهمه

  • سلام ، قصدم مطالعه درارتباط باصندوقهای سرمایه گذاری است ومقایسه ریسک بازاربورس بااین صندوقها.

  • سلام
    به مدیران و پرسنل کوشا و موفق سیگنال
    درود بر شما
    از شما سپاسگزارم 🌷🌷🌷🌷🌷

  • سلام
    آیا در ابطال سهم در صندوق‌های غیرثابت محدودیت وجود دارد؟
    ممنون

    • سلام دوست عزیز… محدودیت ها در این مقاله عنوان شدند. سوال شما درباره چه نوع محدودیتی هست؟

  • سلام
    آیا در خصوص ابطال سهم نیز محدودیت وجود دارد؟ یعنی می‌توان در پایان هر ماه مقدار افزایش‌یافته را نقد کرد؟ فرایند واریز هم مثل صدور حدود سه روز کاری زمان‌بر است؟
    ممنون

    • سلام دوست عزیز… کمتر از یک واحد رو نمیشه ابطال کرد. مثلا اگه شما واحد خریده باشین به قیمت 10 تومن و بعد از مدتی قیمتش شده باشه 12 تومن، نمیتونید به اندازه 2 تومن واحد نقد کنید بلکه باید حداقل بک واحد رو نقد کنید. برای واریز معمولا اینطور هست که به قیمت صدور واحد در روز بعد براتون محاسبه میشه و به همون اندازه واحد صادر میشه.

  • سلام ،بنده کد بورسی دارم .ایا برای سرمایه گذاری درصندق سرمایه گذاری آگاه باید مراحل ثبت نام را از اول شروع کنم، لطفا راهنمایی نمایید

    • سلام دوست عزیز… برای ثبت نام در صندوق ها باید در سجام ثبت نام کرده باشید. برای شروع سرمایه گذاری به سایت صندوق مراجعه کنید.

  • سلام و تشکر از زحمات شما
    میخواهم 150میلیون دارایی خودم را در سه تا از بهترین صندوقهایی که شما کارشناسی کردید سرمایه گذرای کنم، سه صندوق برتر از دیدگاه کارشناسی شما برای من کدامند؟
    با تشکر جنابی مطلق

    • سلام دوست عزیز… پیشنهاد می کنم از گزارشات تحلیلی کارشناسان ما در قسمت صندوق های سرمایه گذاری استفاده کنید. متاسفانه ما نمیتونیم صندوقی رو پیشنهاد بدیم. موفق باشید.

  • من دنبال مقایسه صندوق های قابل معامله در بورس هستم.
    لطفا راهنمایی کنید.

  • با سلام و عرض ادب در خصوص اطلاعات کامل و جامع شما در خصوص بازار سرمایه کمال تشکر را دارم

  • سلام و وقت بخیر
    در سایت اکثر صندوق ها به عنوان مثال بورسیران ،اعلان شده،بعد از صدور واحد ، صندوق میبایست رسید دریافت وجه، اعلامیه صدور و گواهی صدور رو به مشتری تحویل دهید ، ولی متاسفانه در حال حاظر فقط گواهی صادر میکنن و از تحویل رسید وجه و اعلامیه سر باز میزنن و وقتی هم دلیل رو درخواست میکنیم، اعدان میکنن گوا۷ی کافی است ..لطفا راهنمایی کنید باید چه کنیم..
    ممنون

  • سلام اکثر صندوقهای در سهام سقف آنها پر شده چه مدت افزایش سرمایه آنها زمان میبرد ؟آیا زمان مشخصی وجود دارد ؟؟؟؟

    • سلام دوست عزیز.. صندوق های پرتقاضا سقفشون پر شده و بسیاری از صندوق ها هم اکنون قابل سرمایه گذاری هستند. زمان تعریف شده ای برای افزایش سقف واحدهای یک صندوق از طرف سازمان بورس مشخص نشده است.

  • سلام، آیا مرجعی هست که عملکرد صندوق ها رو در سالهای پیش هم ببینیم؟

    • سلام دوست عزیز …در سیگنال به بررسی عملکرد صندوق ها در سال 98 پرداخته شده است.

  • سلام در صندق های سرمایه گذاری دقیقا چند درصد کارمزد از سرمایه‌گذار کسر می‌شود

    • سلام دوست عزیز… اگر جواب سوال خودتون رو در مقالات آموزشی سیگنال نیافتید از طریق تماس با صندوق ها از این موضوع مطلع بشید.

  • سلام خدمت همه عوامل سیگنال .واقعا اپلیکیشن مفید وبه درد خوری است.تشکر از زحماتتون.

  • با سلام و عرض ادب و تشکر از عزیزان کارشناس سیگنال بابت پاسخگویی کامل و به موقع.
    مثل کارگزاریها که میشه با کد بورسی در آنها سبدهای متنوعی از سهام های هزاران شرکت رو خرید آیا سایتی هست که مجوعه صندوق ها هم در آن جمع شده باشه تا بتونیم صدورهای متونعی از صندوق های مختلف خریداری کنیم یا نه؟
    واقعیتش اینه که واقعا هم خیلی زمان بره و هم اینکه مدیریت حرفه ای و قوی میخواهد که همه بتونند تو سایت هر صندوقی ثبت نام کنند و سرمایه گذاری کنند
    همانطور که در سایت سیگنال مجموعه صندوق ها در یه قسمتی از سایت اطلاعاتشون تجمیع شده و میشو با هم مقایسه کرد اگه سایتی هم اینجوری طراحی شده باشه که واسه سرمایه گذاری بتونیم اونجا ثبت نام کنیم و از هر صدوقی خواستیم صدور بزنیم به نظرم خیلی بهتر میشه؟ آیا همچین چیزی هست الان یا نه؟
    ممنون

    • سلام. در حال حاضر خیر. ولی امیدواریم به زودی این اتفاق بیفته… در حال حاضر میتونید اطلاعات جامع تمامی صندوق های سرمایه گذاری رو در سایت ما مشاهده کنید.

  • سلام تشکر از مقالات عالی و بدون ابهام برنامه سیگنال و خسته نباشید به عوامل برنامه
    درصد بازدهی که تو لیست صندوق های سرمایه گذاری توی برنامه آورده شده بازدهی سالانه هست؟ ممنون از پاسخگویی شما

    • سلام و دورد. سپاس از لطف و همراهی شما. بله بازدهی سالانه است و با کلیک روی نام هر صندوق میتونید بازدهی ماهانه – فصلی – شش ماه و هفتگی رو هم مشاهده کنید. در آپدیت بعدی تمامی این موارد به جدول اضافه خواهد شد.