مالیات طلا چقدر است و چگونه محاسبه میشود؟

مالیات یکی از انواع درآمدهای دولتی است که در راه بهبود وضعیت مادی و معنوی جامعه، تامین کالاهای عمومی، هزینههای دولت و … خرج میشود. مالیات طلا هم یکی از انواع مالیات است که توسط سازمان امور مالیاتی کشور به تصویب رسیده است. با افزایش قیمت لحظهای طلا بسیاری به خرید طلا و سکه روی آوردهاند. اما سوال مهمی که در ذهن همه این خریداران ممکن است شکل بگیرد این است که:
- میزان مالیات طلا چقدر است؟
- آیا طلا معاف از مالیات است؟
- محاسبه مالیات طلا چگونه است؟
در ادامه به همه این سوالات پاسخ خواهیم داد و به شما خواهیم گفت قوانین جدید مالیاتی کشور به چه صورت هستند. پس اگر شما هم علاقهمند به دانستن جزئیات مالیات طلا و نحوه محاسبه آن هستید، با ما تا انتها همراه باشید.
مالیات طلا چیست؟
مالیات طلا یکی از ابزارهایی است که دولت در جهت گسترش عدالت و تامین هزینههای عمومی از افراد دریافت میکند. در رابطه با نحوه پرداخت مالیات طلا، این نوع مالیات برای مصرف کننده به فروشنده طلا در نهایت از فروشنده به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت میشود. طبق قوانین جدید، خرید طلا مشمول مالیات نمیشود، بلکه تنها مالیات بر ارزش افزوده طلا به آن تعلق میگیرد. مالیات بر ارزش افزوده یا مالیات بر درآمد فروش طلا نوعی مالیات غیر مستقیم است که از مصرفکنندگان کالا و خدمات دریافت میشود. به عبارتی اصل طلا از پرداخت مالیات معاف و صرفا اجرت ساخت و سود طلا فروش مشمول مالیات خواهد بود. اما میزان مالیات طلا چقدر است؟
میزان مالیات طلا
طبق قوانین مالیاتی طلا در سال 1404 مالیات بر درآمد فروش طلا به 10% افزایش یافته است. در واقع مطابق با قوانین مالیاتی طلا، مشتری باید قیمت اصل طلا، سود فروشنده، اجرت ساخت و مالیات طلا به میزان 10% از اجرت و سود فروشنده را پرداخت کند.
شاید از خود بپرسید که مبلغ پرداختی به عنوان مالیات طلا چقدر است؟ متاسفانه محاسبه مبلغ پرداختی به عنوان مالیات با توجه به تفاوت اجرت ساخت در مصنوعات طلا میتواند متفاوت باشد. اگر بهتر بخواهیم توضیح دهیم باید بگوییم که مالیات طلا بسته به سود فروشنده و اجرت ساخت دارد. حال علیرغم اینکه سود فروشنده و نرخ مالیات ثابت است، اجرت ساخت بین 2 تا 40 درصد متغیر است. لذا هرچه اجرت ساخت بیشتر باشد، مالیات بر ارزش افزوده طلا نیز بیش میشود.
قانون جدید مالیات طلا 1404
طبق قوانین مالیاتی طلا در سال 1404 کلیه فروشندگان طلا، جواهر و پلاتین موظفاند تا نرخ مالیات بر ارزش افزوده (شامل اجرت ساخت، سود، و حق العمل مربوط به فروش طلا) را از خریدار ۱۰ درصد دریافت کنند.
همچنین مطابق با قانون مالیات بر ارزشافزوده اصل طلا، جواهر و پلاتین به کار رفته در مصنوعات ساختهشده از فلزات مزبور، همچون گذشته معاف از مالیات و عوارض میباشد.
نحوه محاسبه مالیات طلا
محاسبه مالیات طلا، بر اساس یک فرمول تایید شده توسط قانون اخذ مالیات بر ارزشافزوده صورت میگیرد. مطابق با این فرمول برای محاسبه مالیات طلا باید مراحل زیر طی شود:
- نخست اجرت ساخت طلا (بین 2% تا 40%) به ارزش اصل طلا اضافه میشود.
- سپس مطابق با قوانین سازمان امور مالیاتی، ۷% سود در نظر گرفتهشده برای فروشنده به این مبلغ اضافه میشود.
- علاوه بر مبالغ فوق، 10% از مجموع اجرت ساخت و سود فروشنده هم به عنوان مالیات طلا به این مبلغ اضافه میشود.
فرض کنید میخواهید یک انگشتر طلا، درست زمانی که قیمت 1 گرم طلای 18 عیار 7 میلیون تومان است، بخرید. اگر وزن این انگشتر 1.5 گرم و عیار آن 18 باشد و فروشنده هم به میزان 15% اجرت ساخت از شما بگیرد. فرمول محاسبه قیمت این انگشتر و یا هر قطعه طلای دیگری با استفاده از فرمول زیر بدست خواهد آمد:
10% مالیات بر ارزشافزوده + 7% سود طلافروش + وزن طلا × (اجرت ساخت + قیمت یک گرم طلای ۱۸ عیار)
مطابق با فرمول بالا میتوان قیمت انگشتر همراه با اجرت را به صورت زیر نوشت:
12،075،000 = 1.5 × [7،000،000 + (100 ÷ 15 × 7،000،000)]
در ادامه سود طلا فروش که معادل با 7 درصد است به آن اضافه میشود:
12،920،250 = [12،075،000 + (100 ÷ 7 × 12،075،000)]
سپس با استفاده از قیمت خام انگشتر و قیمت انگشتر با احتساب اجرت و سود میزان اجرت و سود قابل پرداخت را محاسبه میکنیم:
10،500،000 = (7،000،000 × 1.5) = قیمت خام انگشتر
12،920،250 = قیمت انگشتر با احتساب اجرت و سود فروشنده
2،420،250 = مبلغ اجرت و سود پرداختی
در نهایت 10 درصد از اجرت و سود پرداختی را به عنوان مالیات بر ارزش افزوده طلا در نظر گرفته و آن را به قیمت انگشتر با احتساب اجرت و سود اضافه میکنیم:
13،162،275 = [12،920،250 + (100 ÷ 10 × 2،420،250)]
همانطور که ملاحظه کردید مجموع سود، اجرت و مالیات طلا در این مثال برابر با 2 میلیون 662 هزار تومان میشود. از آنجایی که این رقم حدود 20% از کل مبلغ قابل پرداخت را تشکیل میدهد، لذا توصیه میشود تا از خرید طلای نو یا حتی دست دوم به منظور سرمایهگذاری کنید و در عوض به سراغ گزینههای دیگر مانند طلای آبشده یا صندوق سرمایه گذاری طلا بروید.
فروش طلا مالیات دارد؟
به طور کلی فروش طلا مشمول مالیات نخواهد شد. این در حالی است که با به اجرا درآمدن قانون دریافت مالیات از عایدی سرمایه، به ازای فروش بیش از 150 گرم طلا مالیات تعلق خواهد گرفت. در نتیجه خریداران خرد طلا لازم نیست تا نگرانی از این بابت داشته باشند.
میزان مالیات طلافروشان چقدر است؟
طبق قوانین جدید مالیاتی، طلافروشان پس از دریافت ۱۰ درصد مالیات از هر فروش خود، موظف به واریز مبلغ به دست آمده به حساب سازمان امور مالیاتی هستند. به همین منظور، طلافروشان بر اساس میزان سود خالص خود مالیات پرداخت میکنند.
بنابراین برای سود خالص کمتر از ۲۰۰ میلیون تومان، مالیاتی ۱۵ درصدی تعیین شده است. همچنین، برای سود خالص بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان، میزان مالیات به ۲۰ درصد افزایش مییابد. در نهایت، اگر سود خالص بیشتر از ۴۰۰ میلیون تومان شود، مالیات طلا ۲۵ درصد از سود خالص محاسبه خواهد شد. شما میتوانید جمعبندی میزان مالیات طلافروشان را در جدول زیر مشاهده کنید.
معافیت مالیاتی طلا به چه معناست؟
احتمالا شما هم راجع به معافیت مالیاتی طلا چیزیهایی شنیدهاید. در واقع معافیت مالیاتی طلا به معنای حذف شدن مالیات طلا است، اما همانطور که بالاتر اشاره کردیم، قانون مالیات بر ارزش افزوده طلا همچنان در حال اجرا است. به عبارت دیگر، طلا از پرداخت مالیات معاف است، اما مالیات بر درآمد فروش طلا باقی میماند.
میزان مالیات طلای آب شده چقدر است؟
طلای آب شده یا طلای مستعمل برخلاف طلای زینتی، اجرت ساخت و مالیات ندارد. به همین جهت این نوع طلا برای سرمایهگذاری و پس انداز گزینه مناسبی است. شما میتوانید هر آنچه باید را در مقاله زیر در رابطه با طلای آبشده بخوانید.
مالیات سکه طلا
سکه طلا همانند طلای زینتی مشمول مالیات است. با این حال، مالیات بر فروش سکه بسته به تعداد سکههای طلا متفاوت بوده و میزان آن به صورت سالانه اعلام میشود. به عبارتی خرید و فروش تعداد محدودی سکه در سال معاف از پرداخت مالیات است، در حالی که خرید و فروش تعداد بیشتری از سقف سکههای مشخص شده مشمول مالیات خواهد بود. بنابراین خریداران سکه میبایست با مراجعه کردن به سامانه مودیان مالیاتی، مالیات سکه خود را پرداخت کنند. در انتها گفتنی است که دیرکرد در پرداخت مالیات مشمول جریمه خواهد شد. شما میتوانید جدول مالیات سکه طلا در سال 1403 را در زیر ببینید.
تعداد سکه خریداری شده | میزان مالیات |
تا ۱۰ عدد سکه | معاف از پرداخت مالیات |
بیش از ۱۰ تا ۳۰ عدد سکه | ۴ میلیون ریال برای هر سکه |
بیش از ۳۰ تا ۵۰ عدد سکه | ۵ میلیون و دویست هزار ریال برای هر سکه |
بیش از ۵۰ تا ۱۰۵ عدد سکه | ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار ریال برای هر سکه |
بیش از ۱۰۵ عدد سکه | اظهارنامه مالیاتی باید تکمیل و به سازمان امور مالیاتی ارسال شود. میزان مالیات بر اساس شغل و دیگر شرایط بررسی خواهد شد. |
خرید بیش از ۱۸۵ سکه | مالیات مقطوعی وجود ندارد و باید پرونده مالیاتی تشکیل شده و اظهارنامه به سازمان امور مالیاتی ارسال گردد. |
میزان مالیات بر خرید شمش طلا
خرید شمش طلا به میزان 3 درصد از ارزش کل فروش مالیات دارد. همچنین درآمد کسب شده از فروش شمش نیز مشمول مالیات خواهد بود. علاوه بر موارد بالا 10% مالیات بر ارزش افزوده نیز به شمش طلا تعلق خواهد گرفت. این در حالی است که مطابق با دستور رئیس سازمان امور مالیاتی کشور، تمام وارد کنندگان شمش طلا از پرداخت مالیات علی الحساب معاف خواهند شد.
آیا طلای دست دوم مالیات دارد؟
یکی از سوالاتی که ذهن علاقهمندان به خرید طلای دست دوم را به خود مشغول کرده است، این است که طلای دست دوم مشمول مالیات خواهد شد؟ در پاسخ میتوان گفت که طلافروشان میتوانند بابت فروش طلای دست دوم 7 درصد را تحت عنوان سود فروشنده و 10 درصد را به عنوان مالیات بر ارزش افزوده از خریدار دریافت کنند. با این حساب طلافروشان حق دریافت هیچ مبلغی را غیر از موارد مطرح شده نخواهند داشت.
تفاوتی که خرید طلای دست دوم با خرید طلای نو دارد این است که طلای دست دوم اجرت ساخت ندارد، چرا که اجرت ساخت آن بار اول توسط خریدار طلای نو پرداخت شده است.
سوالات متداول
مالیات طلا به نوعی مالیات غیرمستقیم است که از خریداران و فروشندگان طلا دریافت میشود. خرید طلا مشمول مالیات بر ارزش افزوده است، اما اصل طلا از مالیات معاف است.
برای محاسبه مالیات طلا، اجرت ساخت، سود فروشنده و ۱۰ درصد مالیات بر ارزش افزوده به قیمت طلا اضافه میشود. این مالیات به میزان سود فروشنده و اجرت ساخت بستگی دارد.
مالیات بر فروش سکه طلا بسته به تعداد سکهها متفاوت است. خرید و فروش تعداد محدودی سکه معاف از مالیات است، اما برای تعداد بیشتر از سقف مشخص، مالیات تعلق میگیرد.
بله، طلای دست دوم مشمول مالیات است. طلافروشان باید ۷ درصد سود فروشنده و ۱۰ درصد مالیات بر ارزش افزوده از خریدار دریافت کنند.
طلافروشان بر اساس سود خالص خود مالیات میپردازند. برای سود کمتر از ۲۰۰ میلیون تومان، ۱۵ درصد مالیات، برای سود بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان، ۲۰ درصد مالیات و برای سود بیش از ۴۰۰ میلیون تومان، ۲۵ درصد مالیات تعیین میشود.