مراحل انتقال سند خودرو و مدارک تعویض پلاک (برگ سبز، هزینهها و مشکلات)
مراحل انتقال سند خودرو
اولین قدم برای انتقال سند خودرو دریافت نوبت اینترنتی است. برای انجام این کار ابتدا به سامانه نوبت دهی آنلاین مراکز شماره گذاری پلاک خودرو به نشانی nobatdehi.epolice.ir مراجعه کنید.
در این سامانه که نوبت دهی اینترنتی تعویض پلاک صورت میپذیرد، شهر و استان خود را مشخص کرده، لیست مراکز تعویض پلاک را دریافت کنید و در آخر روز و ساعت مراجعه حضوری خود را مشخص فرمایید.
در ادامه مراحل انتقال سند خودرو 4 بخش کلی زیر را در پیش خواهید داشت:
- انجام کارشناسی خودرو توسط شرکت معتبر
- تنظیم قرارداد و قولنامه بین خریدار و فروشنده
- مراجعه به مراکز شماره گذاری خودرو و تعویض پلاک
- تنظیم سند محضری و ثبت در دفترخانه اسناد رسمی
مدارک لازم جهت انتقال سند خودرو در دفترخانه
برای انتقال سند خودرو سالهای زیادی است که بین پلیس راهور و دفاتر اسناد رسمی اختلاف نظر وجود دارد. بنابراین برای مصون ماندن از دردسر اختلافات بهتر است فهرستی کامل و مورد تایید هر دو طرف را تهیه کرده و به همراه داشته باشید. مدارک لازم برای ثبت انتقال سند خودرو در محضرخانهها به شرح زیر است.
1- برگ سبز جدید ناجا و تاییدیه انتقال خودرو در مراکز تعویض پلاک
2- ارائه اصل مدارک شناسایی خریدار و فروشنده
3- تحویل کارت سوخت خودرو به مالک جدید
4- بنچاق قبلی یا برگ کمپانی به نام فروشنده
5- بیمه نامه معتبر، بیمه شخص ثالث
6- پرداخت عوارض شهرداری
هزینه انتقال سند خودرو به عهده کیست؟
خریدار و فروشنده میتوانند با توافق یکدیگر هزینه نقل و انتقال سند خودرو را انجام دهند، اما در صورت عدم توافق قانون و قاعده پرداخت مجموع هزینهها به دو قسمت تقسیم خواهد شد. بخش اول هزینه حق التحریر یا همان اجرت دفترخانهها است. بخش دوم هزینه حق ثبت یا همان مالیات دولتی.
در ادامه سهم خریدار و فروشنده در انتقال سند خودرو را به صورت شفاف دسته بندی کردهایم.
- پرداخت هزینه مالیات دولتی انتقال سند خودرو بر عهده شخص فروشنده است.
- پرداخت هزینه حق التحریر یا همان اجرت دفترخانه هم بر عهده خریدار و هم بر دوش فروشنده باشد. در واقع این هزینه به طور مساوی بین دو طرف تقسیم شده و به دفترخانه پرداخت میشود.
محاسبه هزینه انتقال سند خودرو
میتوانید برای اطلاع از هزینه حدودی انتقال سند خودرو که در دفترخانهها از خریدار و فروشنده دریافت میشود، از سایتهای محاسبه آنلاین هزینه انتقال سند خودرو مثل سایت https://kitset.ir/financial/calculate-cost-transferring-car-document استفاده کنید.
برگ سبز ناجا کافی است یا سند رسمی تنظیم کنیم؟
بیش از 10 سال است که نهادهای رسمی در این باره با یکدیگر اختلاف نظر دارند و مردم را در سردرگمی فراوانی قرار دادهاند. وضعیت به گونهای است که خریدار و فروشنده بالاخره نمیدانند به کدام حرف اعتماد کنند و کدام مسیر را دنبال کنند.
طبق اظهار نظر رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی استان اصفهان، با توجه به حکم دیوان عدالت اداری مبنی بر این که برگ سبز صادره از سمت ناجا، حکم سند قانونی خودرو را دارد. بنابراین ثبت سند در دفاتر اسناد رسمی اختیاری خواهد بود. سردار سید تیمور حسینی، جانشین پلیس راهور ناجا نیز اعلام کرده است که، ثبت سند در دفاتر اسناد رسمی الزامی نیست چرا که سند سبز مالکیت خودرو تایید شده و قانونی است.
علاوه بر این به گفته برخی از مسئولین و بر اساس تجربه بخشی از مردم، برای تکمیل امور مربوط به انتقال سند خودرو نیاز و الزامی برای حضور در دفترخانهها وجود ندارد. مراجعه به دفترخانهها حسن چندانی نداشته و باعث ایجاد هزینههای غیر ضرروی بیشتر خواهد شد. در انتقال سند خودرو تمام اطلاعات خودرو در اختیار پلیس قرار میگیرد و مهمترین بخش هم همان برگ سبز خودرو است که سند محسوب میشود.
شرایط انتقال سند خودرو چیست؟
برای آن که سند خودرو را به نام شخص دیگری بزنیم، لازم است که حتما تعویض پلاک را انجام داده باشیم. با این اوصاف، بدون تعویض پلاک قدیمی نمیشود به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرد. علاوه بر این، حضور فروشنده یا شخصی که وکالت تام الاختیار از سمت فروشنده دارد، الزامی میباشد.
آیا انتقال سند خودرو بدون حضور مالک ممکن است؟
بله، انتقال سند خودرو بدون حضور مالک ممکن است اما تنها در صورتی میتوان این کار را انجام داد که شخص مالک، به فرد دیگری وکالت محضری تام الاختیار داده باشد.
وکالت خرید و فروش خودرو چیست؟
برخی افراد به دلایل مختلف توان یا تمایل انجام مراحل معامله و انتقال سند خودرو را ندارد. بنابراین انتقال سند خودرو بدون حضور مالک صورت میپذیرد. آنها با تنظیم وکالت خرید یا فروش خودرو یا وکالت تعویض پلاک، مسئولیت کلیه امور مربوط به معامله خودرو را به شخص باتجربهتری محول کرده و آن شخص را وکیل خود قرار میدهند.
این اهدا وکالت به صورت رسمی در محضر انجام میشود تا شخص وکیل به رسمیت شناخته شده و حق امضا و اقدام داشته باشد.
عدم انتقال سند خودرو توسط خریدار
فرض کنید خودرو خود را فروختهاید اما شخص خریدار برای انتقال سند خودرو اقدام نکرده و در محضر حاضر نمیشود. در این صورت برای آن که تخلفات احتمالی مالک جدید با ماشین خریداری شده از شما به نام شما ثبت نشود، فورا دادخواست فک پلاک بدهید.
عدم انتقال سند خودرو توسط فروشنده
فرض کنید پس از توافق صورت گرفته بین خریدار و فروشنده و بعد از پرداخت قسمت قابل توجهی از مبلغ مورد توافق، فروشنده از انجام معامله منصرف شد. به همین دلیل فروشنده حاضر نیست سند را به نام مالک جدید انتقال زده و پلاک را قفل کرده است. در این شرایط میتوانید الزام به سند ماشین کنید. با این کار فروشنده مجبور به انتقال سند خودرو خواهد شد.
گاهی اوقات پس از فروش ماشین به صورت قسطی، پس از چند ماه قیمت ماشین افزایش پیدا کرده و بسیاری از فروشندهها که خود را متضرر ماجرا میدانند، خریدار جدید را تحت فشار قرار داده که یا مبلغ بیشتری پرداخت کنند یا معامله را فسخ نمایند. در این صورت هم خریدار میتواند ابتدا اظهارنامهای برای فروشنده ارسال کند که تا فلان تاریخ جهت دریافت مابقی پول و زدن سند مراجعه فرمایید.
اگر فروشنده برای دریافت پول و انتقال سند حاضر نشد، خریدار میتواند دادخواست الزام به انتقال سند بدهد. شما میتوانید هنگام خرید یا فروش خودرو قراردادی تنظیم کنید که در صورت تاخیر از سمت هر یک از طرفین، با شکایت علاوه بر دریفات حقوق خود، از شخص مقابل جریمه تاخیر و بد عهدی بگیرید.
مشکلات انتقال سند خودرو
انتقال سند خودرو ممکن است با عهدشکنی یکی از دو طرف معامله به مشکلات متعددی برخورد کند. فرض را بر این بگذارید که آقای الف خودرویی را خریداری کرده و کل پول را هم پرداخت کرده است. اما فروشنده به هر دلیلی انتقال سند به مالک جدید را پشت گوش میاندازد. در این شرایط خریدار میتواند از فروشنده شکایت حقوقی داشته باشد.
سوالات متداول
شما میتوانید ماشین خود را بدون داشتن سند قطعی دفترخانه و تنها با انتقال برگ سبز ناجا به شخص خریدار فروخته و تعویض پلاک را به راحتی انجام دهید؛ اما اگر شخص خریدار خواهان دریافت سند قطعی باشد، شما مجبور خواهید شد به دفترخانه مراجعه کنید.
خیر، سند ماشین به نام شما خورده است و افراد دیگر، توان هیچ گونه ادعایی را نخواهد داشت.
خیر، در این مورد نیازی به داشتن گواهینامه ندارید.
اگر ماشین شما ایراد قابل توجهی داشته که آن را از خریدار پنهان کردهاید، بله، خریدار میتواند علیه شما شکایت تنظیم کند.
فرض کنید ماشین مورد نظر، پیش از شما توسط چندین نفر خرید و فروش شده است. حالا اگر شما هم پس از خرید خودرو، قصد فروش ماشین را داشته باشید و اگر خریدار جدید بدون سند دفترخانهای حاضر به خرید نباشد، دردسری بزرگ برای شما به وجود خواهد آمد. در این وضعیت مجبور خواهید شد برای ثبت سند محضری به یکایک مالکین قبلی مراجعه کنید.
بابا فوت کرده می خوام سند ماشین رو به نام خودم بزنم