نگاهی به داروسازی فارابی از پنجره فروشهای فصلی | 11 شهریور ماه 1399

درآمد شرکت داروسازی فارابی در 3 ماهه اول سال 99 نسبت به مدت مشابه سال قبل 67 درصد رشد داشته است. همچنین در سال 98 شرکت از منظر درآمد رشد چمشگیر 126 درصدی را تجربه کرده است. علت این امر رشد 76 درصدی مقدار فروش و رشد نرخهای فروش بوده است.
بررسی اجمالی داروسازی فارابی
شرکت داروسازی فارابی با تولید محصولات در سه گروه کپسول، قرص و سوسپانسیون جزوه موفقترین شرکتها در صنعت داروسازی محسوب میشود. مرکز فعالیت اصلی این شرکت اصفهان است و محصولات خود را در سراسر کشور پخش میکند. عمده محصولات شرکت داخلی بوده و مقدار ناچیزی را نیز به کشورهای همسایه صادر میکند. این شرکت فروشهای خود را از طریق شرکتهای پخش دارو انجام میدهد که در صدر آنها شرکت پخش هجرت قرار دارد که داروسازی فارابی مالک 25 درصد این شرکت است. در ادامه وضعیت و عملکرد این شرکت مورد بررسی قرار گرفته است.
وضعیت کلی شرکت
- مواد مصرفی بیش از 85 درصد سهم از بهای تمام شده محصول را دارد.
- کشورهای تامین کننده مواد اولیه ایران، چین و هند هستند به طوری که حدود 50 درصد مواد اولیه خود را از کشورهای چین و هند وارد میکند.
- از اوایل سال 97 و به واسطه تغییرات ارزی بهوجود آمده در کشور، شرایط به نفع شرکتهای تولید داخل تغییر کرد. افزایش قیمت دارو طی دو مرحله و به واسطه افزایش نرخ ارز مواد اولیه از 3700 تومان به 4200 تومان و همچنین اختصاص ارز نیمایی برای هزینههای بستهبندی، کاهش قابل توجه تخفیفات فروش و در پی آن افزایش حاشیه سود ناخالص، کاهش دوره وصول مطالبات خصوصا در بخش فروش داروخانهای و در پی آن کاهش نسبت هزینه مالی به فروش، محدودیتهای ایجاد شده برای واردات داروها وارداتی مشابه تولید داخل و افزایش سهم بازار شرکتهای تولیدی، در نهایت باعث شد که سود خالص شرکتهای دارویی در این سال افزایش یابد. در سال 98 نیز این روند ادامه یافت بطوریکه از میان 30 شرکت داروئی که در بورس حضوردارند، سودآوری بیش از نیمی از آنها بیش از صد درصد افزایش یافت. بطور خلاصه آنچه که بیشتر از همه در سال 98 پررنگتر خودنمایی میکند کاهش مداخله یا بهبود سیاستهای مداخلهای دولت در زمینه قیمتگذاری داخلی وتخصیص یا تأمین منابع ارزی در صنعت داروسازی بوده است.
- در نمودار زیر میزان فروش شرکت از اول سال 96 ارائه شده است.
- فروش شرکت از اواسط سال 1397 روند روبه رشدی پیدا کرده است که این امر ناشی از تخصیص ارز 4200 تومانی است.
- نمودار بعدی نرخ رشد قیمت محصولات از ابتدای سال 96 را به ازای هزار عدد محصول نشان میدهد. قیمت محصولات شرکت داروسازی فارابی از اواخر سال 96 تا اوایل سال 98 رشد قابل توجهی داشته است.
- البته رشد قیمت محصولات نسبت به رشد نرخ دلار ناچیز بوده ولی با توجه به اینکه برای تامین مواد اولیه خود از ارز 4,200 تومانی استفاده میشود سودآوری شرکت افزایش داشته است.
- افزایش قیمت محصولات شرکت در سال 98 متوقف شده و حتی در این سال اندکی کاهش پیدا کرده است.
جمع بندی
شرکت داروسازی فارابی شرکتی موفق در تولید و عرضه محصولات کپسول، قرص و سوسپانسیون است.
- این شرکت به دلیل جهش نرخ ارز در چند سال اخیر با مشکل نقدینگی مواجه شد و سطح فعالیت آن به نصف رسید.
- بعد از تخصیص ارز 4,200 تومانی توانست سطح فعالیت را به ظرفیت تولیدی خود نزدیک کند اما همچنان تا رسیدن به آن فاصله دارد.
- شرکت با توجه به اینکه نمیتواند در سطح ظرفیت خود فعالیت کند، فاقد پروژه و طرح توسعه است.
- در صورت حذف ارز 4,200 تومانی شرکت با چالش بزرگی روبهرو خواهد شد و این امر ریسک قابل توجهی برای شرکت محسوب میشود. البته در مقابل قیمت محصولات شرکت در چند سال اخیر همسو با افزایش نرخ ارز و تورم رشد نداشتهاند و احتمال رشد آن در دورههای آتی بالاست.
- با توجه به این نکات و نیز با توجه به اینکه شرکت فاقد پروژه جدیدی میباشد احتمالاً سودآوری شرکت در سطح فعلی باقی خواهد ماند.