تحلیل بنیادی و جامع گروه بانکی بر اساس صورتهای مالی 6 ماهه ابتدای 99

تحلیل بنیادی و جامع گروه بانکی بر اساس صورتهای مالی 6 ماهه ابتدای 99

از مجموع 41 بانک و موسسه اعتباری که در کشور فعالیت می کنند مجموعاً 11 بانک  و موسسه در بازار بورس و فرابورس فعالیت دارند لذا در این مقاله تصمیم بر این است که بر اساس صورتهای مالی 6ماهه ابتدای 99 ،  این  بانکها را با دقت بیشتری بررسی نماییم.  در بین نمادهای بورس و فرابورس گروه بانکی از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردار هستند، ارزش بازار بانکی ها مجموعاً 7.3% یا حدود یک چهاردهم ارزش کل بازار را تشکیل داده و بعد از شرکتهای فرآورده های نفتی بزرگترین صنعت بورس محسوب می شوند

در بین بانکهاِی بورسی و فرابورسی بانک های ملت و صادرات و تجارت  بیش از 62% از کل ارزش بازار گروه بانکی را به خود اختصاص داده و بعد از آن بانکهای پارسیان، اقتصاد نوین  و دی دارای بالاترین میزان ارزش بازار هستند.

مقایسه بازدهی گروه بانکی

ضریب بتا شاخص مقایسه میزان همبستگی ریسک بین دو نماد یا شاخص در بازار سرمایه می باشد. بتای 3 ساله گروه بانکی در مقایسه با شاخص کل حدود 0.97 است  این موضوع نشان می دهد ریسک گروه بانکی همبستگی نزدیکی به ریسک کل بورس داشته و تا حدودی رفتار شاخص گروه بانکی مشابه رفتار شاخص کل بورس است.

با بررسی تغییرات قیمتی شاخص گروه بانکی متوجه می شویم بازده یکساله گروه بانکی 380% و بازده 5 ساله این گروه  1920% است لذا بنظر می رسد درصورت درنظر نگرفتن ریسک بین بازارها،  بازده سرمایه گذاری بلند مدت بر روی سهام بانکها بسیار متفاوت از بازده سرمایه گذاری در سود بانکی همان بانک در درازمدت می باشد!!

نسبت قیمت به درآمد P/E

از منظر شاخص قیمت بر بازده (P/E) ، بانکهای اقتصاد نوین، دی ، صادرات، خاورمیانه و ملت در صورتهای مالی 6 ماهه نخست 99 میزان سود بیشتری نسبت به قیمت سهم ساخته اند. و بانک سینا و موسسه مالی اعتباری ملل پایین ترین رتبه را در سودسازی (سود مجمع) در این نست  دارند. پایین بودن این عدد نشان دهنده سودسازی بیشتر در مدت زمان مربوطه است.

اعداد جدول زیر بر اساس پارامتر TTM یا مجموع سود سازی در نیمه انتهایی 98 و نیمه ابتدایی 99 می باشد.

سود سازی بانکها در نیمه اول 99

میزان سود سازی هر شرکت باید متناسب با اندازه شرکت بوده و استفاده از این پارامتر به تنهایی چندان مرسوم نیست  این حال  در نمودار زیر  میزان سودسازی 6ماهه ابتدای 99 بدون توجه به اندازه بانک ارائه شده است.

تفکیک درآمد بانکها به مشاع و غیر مشاع

درآمدهای مشاع بر اساس سود سرمایه گذاری ها و درآمد غیرمشاع بر اساس کارمزدهای دریافتی طبقه بندی می شوند از این رو درآمدهای غیرمشاع بعنوان یک منبع درآمد نقدی شناسایی شده و تاثیر بیشتری در سودآوری بانکها دارد و تمرکز بر کسب درآمد غیرمشاع بعنوان یک شاخصه مثبت برای بانکها محسوب می شود.

نمودار فوق نشان می دهد بانکهای ملت و اقتصاد نوین بیشترین سطح درآمدشان از محل درآمدهای غیر مشاع بوده و موسسه اعتباری ملل و بانک کارآفرین کمترین میزان درآمد غیر مشاع را  نسبت به سایرین دارند.

سود و زیان انباشته 6 ماهه ابتدای 99

بررسی میزان زیان انباشته بانکهای فعال در بورس نشان می دهد بانکهای تجارت ، دی ،پارسیان و صادرات بترتیب دارای بیشترین زیان انباشته  بوده و یا باید شاهد تحول در میزان سود سازی این بانکها برای رفع زیان انباشته باشیم و یا اینکه الزاماً از پتانسیل های افزایش سرمایه جهت بهبود ساختارصورتهای مالی استفاده نمایند.

در بین بانکهای بورسی و فرابورسی بانک ملت میزان قابل توجهی سود انباشته داشته که علاوه بر اینکه نکته مثبتی در صورتهای مالی می باشد درآینده و درصورت تشخیص و تایید هیات مدیره می توان از افزایش سرمایه از محل سود انباشته بهره برد.

نسبت هزینه های مشکوک الوصول به کل هزینه

سرفصل هزینه های مشکوک الوصول عبارت است از مطالباتی که احتمال وصول نداشته و به سرفصل هزینه ها متنقل شده است. پایین بودن این سرفصل نسبت به کل هزینه های بانک نشان می دهد بانک مزبور اعتبارسنجی دقیق تری نسبت به اعطای وامها انجام داده است.

بررسی ها نشان می دهد در صورتهای مالی 6 ماهه نخست 99 بانکهای ملت، پارسیان، کارآفرین و اقتصاد نوین تقریبا نیمی از هزینه ها مربوط به هزینه مطالبات مشکوک الوصول بوده که این موضوع افزایش ریسک بانک بدلیل ضعف در اعتبار سنجی اعطای وام را خاطر نشان می سازد.

میزان تبادلات بانک ها با نهاد ناظر (بانک مرکزی)

در نمودار زیر روند بدهی و طبکاری بانکها از بانک مرکزی بعنوان نهاد ناظر ارائه شده است مقایسه این آمار نشان می دهد بانکهای پست بانک ، خاورمیانه، اقتصاد نوین و صادرات بیشترین میزان بدهکاری به بانک مرکزی در قبال مطالبات از بانک مرکزی را داشته و موسسه مالی اعتباری ملل هیچ بدهی به بانک مرکزی نداشته است. همچنین میزان مطالبات بانک ملت از بانک مرکزی نسبت به میزان بدهی بسیار بالا می باشد که باید در بررسی ها به آن توجه ویژه ای نمود.

سپرده ها و تسهیلات اعطایی بانک

مقایسه میزان سپرده های بلندمدت و تسهیلات اعطایی بانکها نشان می دهد که بانکها چه میزان ریسک را در ارائه تسهیلات متحمل شده اند .

طبق نمودار زیر غیر از بانک  اقتصاد نوین و پست بانک که نسبتاً ریسک بیشتری متحمل شده اند بقیه بانکها شرایط متعادلی دارند  توضیح اینکه در این بررسی تسهیلات اعطایی به اشخاص و نهادهای دولتی منظور نشده است .

در بررسی صورتهای مالی 6ماهه ابتدای سال 99  بانک های ملت، صادرات، تجارت و پارسیان باید به این موضوع نیز توجه نمود که تسهیلاتی در قالب تسهیلات اعطایی دولتی ارائه شده است. اعداد این تسهیلات اعطایی در قالب نمودار زیر ارائه می شود.

با توجه به اهمیت گروه بانکی در بین نمادهای بورسی وفرابورسی ، در این مقاله تلاش شده است  بطور خلاصه و با زبان ساده پارامترهای  فاندامنتالی این گروه مورد بررسی قرار گیرد . بررسی بنیادی عموماً در افق سرمایه گذاری بلند کاربرد ویژه ای دارد. استفاده از تحلیل بنیادی در کنار تحلیل تکنیکال می تواند منجر به اتخاذ تصمیمات بهتری در سرمایه گذای شود.

شود.

سرمایه گذاران عزیز و علاقه مندان می توانند آخرین تحلیل تکنیکال شاخص گروه بانکی و نمادهای این گروه را از اینجا دنبال نمایند.

برای مشاهده جدیدترین تحلیل ها، اخبار، مقالات و قیمت های لحظه ای سهام به وب سایت سیگنال مراجعه و یا اپلیکیشن سیگنال را دریافت نمایید.

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران