بازدهی صندوقهای سرمایهگذاری در مقایسه با سایر بازارهای مالی(دیماه 1401)
نرخ تورم نقطهای، درواقع نشاندهنده درصد تغییر قیمتها، نسبت به ماهِ مشابه در سال قبل است. براساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم نقطهای در دیماه 1401 به عدد 51.3 درصد رسیده است. این جمله چه معنایی میدهد؟ بر این اساس یعنی خانوارهای ایرانی به طور میانگین 51.3 درصد بیشتر از دیماه 1400، برای خرید یک مجموعه کالا یا خدمات یکسان، هزینه کردهاند.
به این ترتیب، اگر بازدهی سرمایهگذاریِ شما، از سال گذشته تا به الان، حداقل بیش از 52 درصد باشد، در این صورت توانستهاید تا حدوی قدرت خرید و ارزش پول خود را در برابر تورم حفظ کنید، به همین دلیل بازدهیِ سرمایهگذاری از اولین معیارهاییست که توجه یک فرد سرمایهگذار را به خود جلب میکند، چرا که یک سرمایهگذار همواره به دنبال کسب بازدهی بیشتر و افزایش ارزش پولیست که سرمایهگذاری کرده.
گزینههای مختلف سرمایهگذاری در ایران وجود دارد که هرکدام شرایط و پیچیدگیهای خاص خود را به همراه دارد. در این میان صندوقهای سرمایهگذاری به دلیل مزایایی مثل عدم نیاز به صرف زمان و هزینه آموزش، ساده بودنِ فرایند سرمایهگذاری و نقدشوندگی بالا، همیشه یکی از بهترین گزینههای سرمایهگذاری به شمار میروند. در ادامه، لیست صندوقهای سرمایهگذاری(سهامی، مختلط و درآمدثابت) با بیشترین بازدهی در دیماه آورده شده و با بازدهی سایر بازارها و فرصتهای سرمایهگذاری در ایران مقایسه گردیده است.
پربازدهترین صندوقهای سرمایهگذاری سهامی در دیماه 1401
بازار بورس در طی یکماه گذشته وضعیت بهتری نسبت به ماههای پیشین داشت بهطوری که در دیماه شاهد رشدِ 13.7 درصدی شاخصکل بودیم. شاخص هموزن هم به عنوان شاخصِ تغییرات قیمت شرکتهای کوچک، رشدِ 18.8 درصدی را تجربه کرد. در جداول زیر، صندوقهای سهامی(صدور-ابطال) و صندوقهای سهامی(ETF) با بهترین بازدهی در یکماه گذشته نمایش داده شده است.
همانطوری که از جداول بالا مشخص است، تمامی ده صندوق سهامی برتر(از نوع صدور-ابطال و ETF)، در مقایسه با شاخصکل بورس، یاردهی بهتری را کسب کردهاند. لازم به ذکر است، میانگین رشد کل صندوقهای سهامی در دیماه، 14.1 درصد بوده است گه از این بین، میانگین رشد صندوقهای سهامیِ صدور-ابطال، 12.1 درصد و صندوقهای سهامیETF در دیماه، رشد 15.2 درصدی را به ثبت رساندند.
صندوقهای سرمایهگذاری اهرمی به نسبت باقی صندوقهای سهامی عملکرد بهتری نداشتند به طوری که صندوق اهرم(کاریزما)، 15 درصد و صندوق توان(مفید)، با ثبت 11.3 درصد رشد در دیماه، کار خود را به اتمام رساندند.
پربازدهترین صندوقهای سرمایهگذاری مختلط در دیماه 1401
این صندوقها مناسب کسانی هستند که علارغم علاقه به سرمایهگذاری در بازار بورس، توانایی تحمل ریسک زیادی را ندارند بنابراین این صندوقها به سبب رشدِ مناسب و نزدیک به صندوق های سهامی(در بازار صعودی) و همینطور مقاومت بیشتر در برابر ریزش نسبت به صندوقهای سهامی(در بازار نزولی) مورد توجه سرمایهگذاران قرار میگیرند.
باتوجه به تعداد کم صندوقهای مختلطِ ETF(4 عدد)، نسبت به تعداد کل صندوقهای مختلط(23 عدد)، هر دو نوع در یک لیست آورده شدهاند.
میانگین رشد کل صندقهای مختلط در دیماه 1401، در حدود 8.32 درصد بود که ازین بین، میانگین رشد صندوقهای مختلط (صدور-ابطال)، 8.32 درصد و میانگین رشد صندوقهای مختلط(قابلمعامله)، 7.52 درصد گزارش شده است.
پربازدهترین صندوقهای سرمایهگذاری درآمدثابت در دیماه 1401
مجموع دارایی تحت مدیریت این صندوقها، چیزی حدود 9 برابر مجموع دارایی تحت مدیریت کل صندوقهای سهامی است و بیشترین تعداد صندوقهای موجود، از نوع صندوقهای درآمدثابت(119عدد) میباشد. این صندوقها بهترین جایگزین برای سپرده بانکی میباشند چرا که علاوه بر محاسبه سود به صورت روزشمار، به مانند سپرده بانکی، ریسک بسیار پایینی دارند.
جداول زیر، پربازدهترین صندوقهای درآمدثابت را در دو نوع صدور-ابطال و قابلمعامله(ETF)، نشان میدهد.
دیماه را میتوان ماه درخشش صندوقهای درآمدثابت دانست، به طوری که همه ده صندوق برتر، چه از نوع صدور-ابطال و چه از نوع ETF، بازدهی به مراتب بهتری نسبت به سود سپرده بانکی داشتند. میانگین بازدهی کل صندوقهای درآمدثابت در دیماه حدود 1.79 درصد بود که از این بین میانگین بازدهی کل صندوقهای درآمدثابت(صدور-ابطال)، 1.75 درصد و میانگین بازدهی کل صندوقهای درآمدثابت(ETF)، 1.94 درصد گزارش شده است.
مقایسه بازدهی صندوقهای طلا با سکه امامی و حواله سکه بورسی
بازار طلا در ماههای گذشته نوسانات زیادی تجربه کرد و عنوان پرسودترین بازار در دیماه را به خود اختصاص داد. برای سرمایهگذاری در بازار طلا ابزارهای مختلفی مثل صندوقهای طلا، حواله سکه بورسی و یا طلای فیزیکی(سکه، آبشده و …) را میتوان انتخاب کرد. در نمودار زیر بازدهی سکه امامی، صندوق و سکه بورسی در بازههای زمانی یکماه گذشته، سهماه و ششماه گذشته مورد مقایسه قرار گرفتهاند.(سکه بورسی مورد بررسی در این گزارش سکه طرح جدید بانک رفاه میباشد)
دلیل اختلاف بازدهی بین سکه بورسی و سکه امامی یا صندوق طلا، درواقع محودیت نوسانی است که برای معاملات سکه بورسی در نظر گرفته شده است. دامنه نوسان سکه بورسی یک درصد بوده که شایعاتی مبنی بر تغییر دامنه نوسان برای سکه بورسی به گوش میرسد. سکه امامی در حالی بازدهی 24 درصدی را در ماه گذشته به ثبت رساند که دلار آزاد در یکماه گذشته تنها 10 درصد رشد داشت. افزایش قیمت جهانی انس طلا و حباب سکه امامی از دلایل اختلاف بازدهی میان طلا و دلار است.
مقایسه عملکرد بازارهای مالی در ماه گذشته (دیماه 1401)
باتوجه به نمودار زیر، سکه امامی در ماه گذشته با ثبت 23.7 درصد رشد، پیشتاز بازارها شد و بعد از آن به ترتیب، شاخص هموزن و صندوقهای طلا در رتبه دوم و سوم قرار گرفتند.
ممنون