حباب در صندوق های ETF (قابل معامله در بورس) در هفته منتهی به 18 دی ماه 99
در این گزارش به بررسی حباب موجود در قیمت صندوق های ETF سهامی، مختلط و طلا (قابل معامله در بورس) در هفته منتهی به 18 دی ماه 99 می پردازیم.
وقتی که بازار بورس افت می کند حباب منفی صندوق ها هم بیشتر می شود. این اتفاق بیشتر در صندوق های سهامی رخ می دهد و دلیل آن هم فشار عرضه کنندگان و ناتوانی بازارگردان صندوق در متعادل کردن قیمت صندوق است. شاید بتوان یکی از معایب صندوق های قابل معامله در بورس در مقایسه با سایر صندوق های سرمایه گذاری مشترک را همین امر دانست که این صندوق ها تحت تاثیر جو بازار حباب می گیرند و قیمت تابلوی صندوق از قیمت واقعی آن فاصله می گیرد. در این صورت امکان فروش به قیمت NAV وجود ندارد و سرمایه گذارانی که قصد خروج از بازار را دارند مجبور هستند واحدهای خود را در زیر ارزش ذاتی آن بفروشند.
در حالت استاندارد خرید در زیر ارزش ذاتی به امید رسیدن قیمت به ارزش ذاتی و کسب سود می تواند استراتژی مناسبی برای ورود به یک سرمایه گذاری باشد. با مقایسه بین قیمت پایانی صندوق و NAV آن می توان حباب هر صندوق را محاسبه کرد.
حباب مثبت یعنی قیمت تابلوی معاملات از قیمت NAV صندوق بیشتر شده است و این مسئله برای خریداران ریسک به همراه دارد.
اختلاف قیمت پایانی صندوق های سهامی با NAV
ریزش بیشتر بازار بورس و منفی تر شدن حباب صندوق های سهامی، سناریویی تکراری ست که برای رفع آن هنوز راه چاره ای پیدا نشده است. قدرت نسبتا نامتوازن بازارگردان صندوق برای سوق دادن قیمت صندوق به قیمت NAV باعث می شود که تحت تاثیر هیجانات مختلف، قیمت صندوق از ارزش واقعی خود فاصله بگیرد. حال که بازار منفی ست که فاصله در جهت منفی ست و قیمت معاملاتی صندوق ها زیر ارزش ذاتی است.
صندوق های “الماس” و “پالایش” تنها صندوق های سهامی ETF هستند که حباب مثبت دارند.
در حال حاضر اگر بخواهیم صرفا با اختلاف قیمت NAV و قیمت معاملاتی به بررسی صندوق ها بپردازیم، برترین صندوق برای سرمایه گذاری صندوق “کاردان” با -8.4 درصد حباب منفی می باشد. سایر صندوق های مناسب بر این اساس “آوا” ، “مدیر” و “ارزش” می باشند.
حباب منفی در بعضی مواقع چیز بدی هم نیست . زمانی که بازار در حال خارج شدن از فاز نزولی باشه این صندوق ها هستند که رشد خوبی دارن . یا مثلا تو این جور مواقع میگن سهام های کوچیک رشد بیشتر دارند.