رونق صندوقهای اهرمی در بازار با وجود افت بازدهی
مقایسهی ارزش معاملات سهام با صندوقهای اهرمی گویای افزایش نفوذ این صندقها در میان فعالان بازار است. اما بازدهی این صندوقها از ابتدای سال چگونه بوده است؟
صندوق سرمایهگذاری اهرمی یکی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری است که با استفاده ابزاری به نام اهرم، سعی در ایجاد بازدهی مضاعف برای سرمایهگذاری ریسکپذیرتر میکند. این نوع صندوق بر خلاف عمده صندوقهای دیگر از هر دو سازوکار مبتنی بر صدور و ابطال و قابلیت معامله در بازار (ETF) استفاده میکند.
ارزش معاملات صندوقهای اهرمی
فعالیت صندوقهای اهرمی در بازار سهام از سال 1400 آغاز شد و در حال حاضر 7 صندوق اهرمی در بازار فعالیت میکند. بررسی ارزش معاملات سهام و حقتقدم با ارزش معاملات صندوقهای اهرمی در سال جاری گویای افزایش ضریب نفوذ صندوقهای اهرمی در میان فعالان بازار سهام است.
در 103 روز معاملاتی که از سال جاری سپری شده، میانگین روزانه ارزش معاملات صندوقهای اهرمی، 671 میلیارد تومان بوده است و در همین مدت، میانگین روزانه ارزش معاملات سهام و حق تقدم نیز 3 هزار و 601 میلیارد تومان بوده است. مقایسه این ارقام نشان میدهد که ارزش معاملات 7 صندوق اهرمی حاضر در بازار، تقریبا 19 درصد ارزش معاملات سهام و حقتقدمهای حاضر در بازار بوده است. گفتنی است که دو صندوق اهرمی نوپای بازار نیز به تازگی وارد گردونه معاملات شدهاند و طبیعتا اگر از ابتدای سال مورد معامله قرار میگرفتند؛ اکنون ارزش معاملات صندوقهای اهرمی در قیاس با سهام و حق تقدم، رقم بزرگتری را نشان میداد.
دلیل این امر نیز به خاصیت نوسانپذیری بیشتر این صندوقها در قیاس با سایر سهام و صندوقهای سهامی حاضر در بازار برمیگردد. با توجه به این که این صندوقها از اهرم استفاده میکنند، در هنگامه روندهای صعودی بازدهی بیشتری نسبت به سهام موجود در بازار و شاخصهای سهامی به ثبت میرسانند. همین خاصیت نوسانپذیری بالا که توام با ریسک است، به همراه چابکی در روندهای صعودی سبب شده تا این ابزارهای غیرمستقیم، با استقبال قابلتوجهی از سوی اهالی بازار سهام مواجه شوند.
مقایسه بازدهی صندوقهای اهرمی
مقایسه بازدهی صندوقهای اهرمی از ابتدای سال نشان میدهد که صندوق اهرم، به عنوان بزرگترین صندوق اهرمی حاضر در بازار با افت 24 درصدی همراه شده است. صندوق توان از ابتدای سال، افت 18.1 درصدی را تجربه کرده و صندوقهای شتاب و موج نیز در همین بازه زمانی به ترتیب 20 و 12.2 درصد از ارتفاع خود را از دست داده اند.
جهش نیز بدترین عملکرد را در میان این صندوقها داشته و از ابتدای سال تاکنون 35 درصد افت قیمتی را تجربه کرده است. نگاهی به بازدهی سایر صندوقهای سهامی از ابتدای سال نیز نشان میدهد که عملکرد این صندوقها نیز به مانند صندوقهای اهرمی پراکنده بوده است. به طوری که برخی از صندوقها کمتر از 15 درصد افت قیمتی را تجربه کردهاند و بعضی از صندوقها نیز بیش از 15 درصد کاهش ارتفاع را تجربه کردهاند.