چرا کلاهبرداریهای بازار ارز دیجیتال به طور کامل کنترل نمیشود؟

گزارشهای موجود نشان میدهد که بازار ارزهای دیجیتال با خطر فزایندهای از دستکاریهای سازمانیافته مواجه است. به عبارت دیگر گروههای قدرتمند با منابع مالی بالا، ابزارهای فنی پیشرفته و دسترسی بین پلتفرمی، عملیات پیچیدهای را طراحی و پنهان میکنند.
بسیاری از صرافیها هنوز واکنشی عمل میکنند؛ چراکه جلوگیری کامل از دستکاریهای مذکور تقریباً غیر ممکن است. در نتیجه، کلاهبرداران اغلب از موقعیت و قدرت بیشتری برخوردارند؛ هرچند آزادی عملکردشان محدودتر شده است.
در کشورهای مختلف بسیاری از رفتارهای موثر در بازارهای مالی، به یک قانون تبدیل شده است. با وجود این، بازار کریپتو به خاطر ماهیت پویا و جدید خود هنوز به طور کامل شفاف نشده است. برای مثال، وقتی یک صندوق بزرگ توکنی را از طریق کیف پول عمومی خود خریداری میکند و توجه عمومی را جلب میکند، آیا این دستکاری است؟ یا وقتی بازارسازها به درخواست یک پروژه قیمت را بالا نگه میدارند؟ اگرچه این رفتارها مشکوکاند، اما فعلاً غیر قانونی نیستند. با این حال، مواردی مثل استفاده از هزاران حساب جعلی برای بالا بردن ارزش یک دارایی، نمونه بارز دستکاری بازار هستند.
در پاسخ به این تهدیدات، صرافیها با کمک ابزارهای هوش مصنوعی در حال مقابلهاند. اما در دوران چند زنجیرهای و چند صرافی، مقابله با این تهدیدات سختتر شده و صرافیها مجبورند مانند بازی «ضربه به موش»، رفتارهای مشکوک را در لحظه شناسایی کنند.
خوشبختانه همکاری میان صرافیها در حال افزایش است. برای نمونه، پس از هک صرافی Bybit در اوایل ۲۰۲۵، دیگر صرافیها با اعطای اتریوم به آن کمک کردند تا تعهدات برداشت خود را انجام دهد. این اتحاد نشان میدهد که گرچه دستکاری بازار آسان است؛ پنهانکاری آن روزبهروز سختتر میشود. اشتراکگذاری داده، هوشیاری جمعی و شناسایی زودهنگام ابزارهای کلیدی حفظ سلامت بازار ارزهای دیجیتال هستند.
منبع: Cointelegraph