صندوقهای منفی در روز مثبت بازار/ چگونه بهترین صندوق اهرمی را انتخاب کنیم؟
صندوقهای اهرمی از صندوقهای نوپای بازار سهام محسوب میشوند که در سنوات اخیر در بازار سهام از اقبال خوبی برخوردار شدهاند و طرفداران خاص خود را پیدا کردهاند. واحدهای ممتاز این صندوقها برای سرمایهگذاران با ذائقه ریسکپذیری بالا طراحی شدهاند.
در حال حاضر 7 صندوق اهرمی در بازار سهام موجود است که دو صندوق نارنج و بیدار به تازگی در بازار پذیرهنویسی شدهاند. ارزش معاملات بالایی که در معاملات روز جاری در این صندوقها به ثبت رسید، گویای افزایش ضریب نفوذ این صندوقها در میان فعالان بازار سهام است.
گفتنی است که در روز جاری، مجموع ارزش معاملات 7 صندوق اهرمی موجود در بازار، حدود دو هزار میلیارد تومان بوده است. در معاملات روز جاری، صندوقهای اهرم، شتاب و توان با کاهش قیمت پایانی همراه شدند و چهار صندوق اهرمی دیگر با رشد قیمتی همراه شدند.
چنین روند متناقضی در معاملات صندوقهای اهرمی، این سوال را در اذهان ایجاد کرد که علت واگرایی معاملات صندوقهای اهرمی چیست؟
پاسخ به این سوال را میتوان با حباب موجود در قیمت صندوقهای اهرمی مرتبط دانست و بالا بودن حباب برخی از صندوقها را عامل افت قیمت و عدم اقبال به سوی این صندوقها معرفی کرد. در میان صندوقهای اهرمی، صندوق اهرم که قدیمیترین و بزرگترین صندوق اهرمی حاضر در بازار است، با افت قیمت بیشتری نسبت به سایر صندوقهای اهرمی مواجه شد که دلیل آن نیز بیشتر بودن حباب این صندوق از دیگر صندوقها است.
رصد حباب موجود در قیمت صندوقهای اهرمی نشان میدهد که علیرغم افت قیمتی تجربهشده در صندوق اهرم در روز جاری، همچنان این صندوق با اختلاف 15.08 درصدی میان قیمت پایانی و NAV، بالاترین نرخ حباب را در میان صندوقهای اهرمی دارد. بنابراین از این ماجرا، لزوم توجه سرمایهگذاران به حباب صندوقهای اهرمی در زمان خرید و فروش قابل استنباط است.
یعنی اگر صندوق تحت تملک سرمایهگذار حباب بالایی در دل خود داشت، هر لحظه امکان تخلیه این حباب و حتی حرکت خلاف روند بازار وجود دارد. خریداران نیز باید حباب موجود در این صندوقها را در زمان خرید واحدهای این صندوقها مدنظر قرار دهند تا احتمال گرفتاری آنها در باتلاق ضرر و زیان کمتر شود.