احتمالا مهلت ایران برای پیوستن به FATF تمدید میشود
یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: به نظر میرسد که مهلت بررسی لایحه افایتیاف تمدید شود. اما بالاخره دو هفته آینده این لایحه تعیین تکلیف میشود.
به گزارش سیگنال به نقل از تجارت نیوز، یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در واکنش به طرح موضوع رفراندوم برای تصویب لایحه CFT، میگوید: روال قانونی تصویب لوایح، رفراندوم نیست و مرجع رسیدگی به این موضوع، مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
به گزارش تجارتنیوز، حسین مظفر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در واکنش به طرح موضوع رفراندوم از سوی مجید انصاری، دیگر عضو مجمع، میگوید: هر کاری را به رفراندوم نمیگذارند. مکانیسم قانونی تصویب لوایح این است که مجلس، لایحه را تصویب میکند و به شورای نگهبان میفرستد. اگر مجلس به رای خود اصرار کند و به نظر شورای نگهبان عمل نکند، مرجع رسیدگی مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
مظفر همچنین تاکید میکند که درباره این مسائل نیازی به رفراندوم نیست و روال قانونی آن به این شکل نیست. رفراندوم یک سازوکار پیچیده برای مسائل مهم حکومتی است.
برای مزایای افایتیاف ضمانتی وجود ندارد
این عضو مجمع درباره اشکالاتی که به لایحه سیافتی گرفته میشود، میگوید: اشکالات این لوایح قطعی است، اما مزایایی که درباره آن شمرده میشود، احتمالی است. تنها چیزی که میگویند این است که نپیوستن به افایتیاف، ممکن است وضع ما را نسبت به گذشته بدتر کند. بنابراین این موضوع نیازمند بحث کارشناسی است و در مجمع نیز اصلا بحث سیاسی صورت نمیگیرد. آنچه بعضیها مطرح میکنند، خلاف آن چیزی است که در مجمع اتفاق میافتد.
وی در ادامه تصریح میکند: ما در مجمع کسانی را داریم که در طیف راست هستند و با این موضوع موافق هستند. همچنین کسانی در طیف چپ هستند و مخالف تصویب این لایحه هستند. هیچ کارشناس و حتی دولتیها هم نتوانستند بهصراحت و با ضمانت بگویند که با تصویب این لایحه، وضع ما بهتر میشود و تحریمها رفع میشود. فقط میگویند ممکن است روزنه همکاری با ما از سوی برخی کشورها مانند چین و روسیه، بسته شود. پاسخ هم این است که ما الان در لیست سیاه نیستیم و آن زمانی هم که در لیست سیاه بودیم، چین و روسیه با ما همکاری میکردند و آنها بهخاطر منافعشان با ما همکاری میکنند.
مظفر همچنین معتقد است که این لایحه اشکالات اساسی دارد. مهمترین مشکل آن این است که مستقل نیست و سازوکار خودش را ندارد و زیرمجموعه کنوانسیون افایتیاف است. FATF هم یک پیمان بینالمللی نیست بلکه چند رژیم از جمله عربستان، آمریکا و اسرائیل آن را تنظیم کردهاند. ابتدا هفت کشور بودند و حالا ۳۷ کشور هستند، ناظر آن هم عربستان و اسرائیل است! بنابراین هر لحظه ممکن است تصمیمات اجرایی در کنوانسیون افایتیاف تغییر کند و برای ناظران هم اختیاراتی پیشبینی شده است که هر لحظه میتوانند مسائل ایران را نظارت کنند و گزارش بدهند. وقتی گزارش بدهند تصمیمات معکوسی درباره ما میگیرند، چون آمریکا و اسرائیل درباره ما گزارش میدهند.
وی میافزاید: تصویب یا عدم تصویب این لایحه سیاسی نیست. با همان استدلالی که بعضی میگویند اگر امضا نکنیم وضع ما بدتر میشود، استدلالهای قویتری هم وجود دارد که اگر امضا کنیم وضعمان بدتر میشود، زیرا تصویب این لایحه خودتحریمی است.
مهلت ایران تمدید میشود
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این پرسش که مهلت ایران برای پیوستن به این کنوانسیون رو به اتمام است، اضافه میکند: جلسه بعدی مجمع احتمالا دو هفته بعد است، اما هنوز مشخص نیست. دنیا میداند که ایران در حال بررسی این موضوع است.
مظفر همچنین میگوید: به نظر میرسد که مهلت بررسی لایحه افایتیاف تمدید شود. اما بالاخره دو هفته آینده این لایحه تعیین تکلیف میشود. زیرا در جلسه گذشته، مسائل کارشناسی مهمی مطرح شد، اما چند نفر وقت صحبت نداشتند که در جلسه بعدی انشاءالله تمام میشود.
روز گذشته مجید انصاری، یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتوگو با ایسنا گفت که بعضیها از کلمه رفراندوم وحشت دارند. فکر میکنند وقتی میگوییم رفراندوم یعنی براندازی نظام. اصلا این حرفها نیست. با صراحت، قانون اساسی میگوید در مسائل مهم اقتصادی، فرهنگی یا سیاسی ممکن است قانونگذاری از طریق مراجع مستقیم به آراء عمومی گذاشته شود. البته نوبت به اینها نمیرسد. انشاءالله پالرمو در مجمع حل میشود و CFT هم در دستور کار قرار میگیرد.
وی همچنین اضافه کرد که ما همه کارگزار مردم هستیم. مردم ایران میتوانند مصلحت خود را ببینند که بپیوندند به فرآیندی در جامعه جهانی یا خیر.
هرچند زمان زیادی تا پایان مهلت تمدید شده ایران برای تصویب لوایح موسوم به افایتیاف، باقی نمانده است، اما همچنان تصویب لایحه CFT یکی از لوایح چهارگانه در مجمع تشخیص مصلحت نظام به تعویق میافتد. روز شنبه قرار بود مجمع، جلسهای فوقالعاده برای بررسی این لوایح داشته باشد و آن را تعیین تکلیف کند. اما تصویب این لوایح مجدداً به تعویق افتاد و آنطور که احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به نامه نیوز گفته بود، دلیل تاخیر در تصویب این لوایح، فاصله بین نظرات اعضای مجمع است. محمد صدر، دیگر عضو مجمع نیز درباره جزئیات جلسه شنبه گذشته مجمع، به جماران گفته که نظرات مثبت بیشتر از نظرات منفی است.
محسن رضایی نیز بعد از جلسه روز شنبه در گفتوگو با تسنیم اظهار کرده بود که مجمع، آخرین سنگر منافع ملی است و ما در اینجا نمیتوانیم تحت تاثیر فشارها قرار بگیریم و باید آنچه را به نفع ملت و کشور است پیش ببریم. این موضوعات را نمیتوان با شتابزدگی و عجله پیش برد.