مروری بر مهمترین اخبار صندوق های سرمایه گذاری در دی ماه 99
در دی ماه پر خبر سال 99 از تاسیس 4 صندوق سرمایه گذاری جدید تا افتتاح اولین صندوق های کالایی کشاورزی در بازار سرمایه و خبرها از صندوق های دولتی را می خوانیم.
سر خط خبرها
به نقل از وزارت امور اقتصادی و دارایی، فرهاد دژپسند در یک گفت وگو با اعلام این خبر افزود: کمیته ای تشکیل شده با رصد دقیق شرایط و مقتضیات، زمان دقیق صندوق دارا دوم و صندوق فولادیها را تعیین می کند و اگر شرایط فراهم و زمینه مشارکت عموم و فراگیری عرضه مهیا باشد آنگاه صندوق دارا دوم شامل باقیمانده سهام دولت در سه بانک عرضه می شود.
همچنین وزیر اقتصاد از منابع مالی جذب شده با عرضه عمومی دو صندوق ETF دولتی گفت: عرضه صندوق واسطهگری مالی یکم، حدود شش هزار میلیارد تومان و عرضه صندوق پالایش یکم بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان، منبع نقدی در اختیار دولت قرار داد.
صندوق سرمایه گذاری طلای سرخ نوویرا با نماد نهال و صندوق سرمایه گذاری گروه زعفران سحرخیز با نماد سحرخیز از طریق بازار صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس کالای ایران پذیره نویسی شدند.
نوع این صندوق ها، صندوق سرمایه گذاری در گواهی سپرده زعفران، زیره سبز و پسته، اوراق مشتقه مبتنی بر زعفران، زیره سبز و پسته می باشد. صندوق های سرمایه گذاری طلای سرخ نو ویرا و گروه زعفران سحرخیز نخستین صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار مبتنی بر کالا هستند که دارایی پایه آنها محصولات کشاورزی است.
حامد سلطانی نژاد مدیرعامل بورس کالای ایران، اظهار کرد: تا قبل از این، صندوق های سرمایه گذاری طلا در بورس کالا فعال بودند که با ورود این صندوق ها در حوزه کشاورزی، سبد سرمایه گذاری در بازار سرمایه متنوع تر شد.
پذیرهنویسی صندوق کالایی کشاورزی «گروه زعفران سحرخیز» با نماد «سحرخیز» با ۱۰۰ میلیون واحد سرمایهگذاری به ارزش هر واحد ۱۰ هزار ریال، پذیرهنویسی خود را از روز یکشنبه ۱۴ دی ماه آغاز کرد که این پذیره نویسی در همان روز به اتمام رسید.
صندوق “نهال” هم در کمتر از زمان مقرر برای پذیره نویسی به اتمام رسید.
رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۰ مجلس، در حاشیه جلسه علنی قوه مقننه با اشاره به مصوبات جلسه روز گذشته این کمیسیون، گفت: به منظور خروج تدریجی دولت از مدیریت صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله و کاهش فاصله میان ارزش خالص دارایی واحدهای آنها از قیمت واحدها، شورای عالی بورس موظف شد ظرف مدت سه ماه از تاریخ ابلاغ این قانون دستورالعمل نحوه تبدیل واحدهای سرمایه گذاری عادی به واحدهای سرمایه گذاری ممتاز را برای دارندگان عمده واحدهای این صندوق ها و بازگردانی فعال مدیر صندوق از طریق خرید و فروش سهام موجود در سبد سرمایه گذاری های آنها تثبیت کند.
پس از فعالیت صندوقهای طلایی به پشتوانه گواهی سپرده سکه طلا، این بار نوبت به شمش رسیده است.
ایمیدرو در روز سوم آبان ماه امسال، تفاهمنامه ای با بانک ملت امضا کرد که در آن شرکت طلای زرشوران (زیرمجموعه این سازمان) به عنوان تولیدکننده شمش و بانک ملت به عنوان خزانه دار شمش طلا، فعالیت خواهند کرد. پیش از این، بورس کالای ایران تنها با پشتوانه سکه (امامی)، اقدام به صدور گواهی سپرده در حوزه طلا کرده است و از این رو انتشار گواهی سپرده با پشتوانه شمش، برای نخستین بار انجام میشود.
ایمیدرو از طریق مشاور خود، اقدام به دریافت مجوز “صندوق سرمایه گذاری با پشتوانه شمش طلا” از سازمان بورس و اوراق بهادار می کند. تاسیس صندوق سرمایه گذاری طلا، یکی از روش های نوینی است که ایمیدرو با هدف جذب سرمایه و تامین مالی در پیش گرفته است.
صندوق های با درآمد ثابت سرمایه کلانی در اختیار دارند و مسئولین بورسی با تغییرات در قوانین مربوط به این صندوق ها به نوعی مشکلات عدیده خود را رفع و رجوع می کنند. به عنوان مثال در مصوبه شورای عالی بورس در دیماه 99 صندوق های درآمد ثابت سرمایه گذاری های خود در سهام را باید به نفع سهام عدالت تغییر دهند. بر اساس این مصوبه، صندوق های درآمد ثابت که در حال حاضر می توانند تا ۲۰ درصد سبد سهام خودشان را به سهام اختصاص بدهند باید تا ۵۰ درصد پرتفوی سهام صندوق را سهام عدالت بخرند و این افزایش سقف خرید سهام عدالت از سوی این صندوق ها باعث میشود تا همه سفارش های فروش سهام عدالت در سامانه ها خریداری شود.
مشابه چنین تصمیمی بارها در خصوص صندوق های با درآمد ثابت گرفته شده است و معلوم نیست چه زمان می توان برای این صندوق ها که ابزار کم ریسک سرمایه گذاری در بازار سرمایه هستند؛ قانون خدشه ناپذیر و ثابتی را تدوین کرد.
افزایش سقف سرمایه گذاری در صندوقهای بانکی از جمله مصوبات اخیر شورا بود؛ به ببانی دیگر، به صندوق سرمایه گذاری بانکها اجازه داده شده تا سرمایه خود را از ۱۰ هزار میلیارد تومان به ۳۰ هزار میلیارد تومان افزایش دهند. همچنین بانکها اکنون میتوانند هر تعداد صندوق که نیاز دارند تاسیس کنند.
این مصوبه با اینکه ظاهرا برای بازار سرمایه خوب است و باعث افزایش عمق در بازار می شود اما از منظر دیگر که نگاه کنیم می توان به جنبه تبلیغاتی آن برای بانک ها هم اشاره کرد. به این معنی که صندوق های بانکی بیشتر در دسترس عموم مردم قرار می گیرند و عملا فضای رقابتی که لازمه رشد و ترقی عملکردهاست کمرنگ می شود. جالب است بدانید که در قانون سازمان بورس آمده است که شعبه های بانکی مجوز تبلیغ و پذیره نویسی صندوق های تحت مدیریت خود را ندارند اما چیزی که هم اکنون مشاهده می شود؛ عمل بر خلاف این قانون است. برخی از بانک ها آزادانه و فراگیر اقدام به تبلیغ صندوق های سرمایه گذاری خود می کنند. شاید به همین دلیل است که صندوقی نظیر “صندوق گنجینه زرین شهر” که زیر مجموعه بانک شهر می باشد، بیشترین حجم دارایی ها را در صندوق های درآمد ثابت در اختیار دارد.
-امیر هامونی گفت: ۱۵ درخواست جدید از سوی ویسیها برای ورود به فرابورس داریم که ۸ درخواست در مراحل نهایی است.
هامونی همچنین در مورد آخرین وضعیت صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه عنوان کرد: تعداد ۱۰ صندوق جسورانه در حال حاضر در فرابورس وجود دارد که سایز آنها تقریبا یکهزار میلیارد تومان است و مبلغ تادیه آنها ۳۰۰ میلیارد تومان و مبلغ ارزش بازار آنها نیز ۳۰۰ میلیارد تومان است. شش صندوق جسورانه دیگر نیز در حال پذیرش در فرابورس است که ارزش آنها ۵۶۰ میلیاردتومان بوده و صندوق پیشگام به ارزش ۲۴۰ میلیاردتومان به زودی در فرابورس پذیرهنویسی خواهد شد.
فرابورس ایران در هفتمین روز از دیماه ۹۹ از یازدهمین صندوق سرمایهگذاری جسورانه بازار سرمایه رونمایی کرد. این صندوق بزرگترین صندوق سرمایهگذاری جسورانه محسوب میشود که در بازار سرمایه پذیرهنویسی میشود.
صندوق سرمایهگذاری جسورانه سرو رشد پایدار یکم در نماد «ویسرو» در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس قرار دارد.
صندوق جسورانه سرو دارای سرمایه ۱۶۰ میلیارد تومانی است. دوره فعالیت صندوق مطابق با امیدنامه آن ۵ سال است که امکان گسترش عمر آن به ۶ سال و یک سال هم به تسویه وجود دارد. حوزه فعالیت صندوق جسورانه شامل تجارت الکترونیک و کسبوکارهای مبتنی بر فضای مجازی است. سرمایهگذاری در صندوق جسورانه سرو نقدشونده نیست و بلندمدت است و بازارگردان ندارد.
موسسان صندوق جسورانه سرو شامل شرکت مشاوره سرمایهگذاری ترنج، فینآوا پارس، مشاوران پیشگام سرمایه اطمینان، صندوق نوآوری و شکوفایی، شرکت توسعه روزآمد، شرکت مدیریت سرمایه پایا سپیدار و شرکت توسعه تجارت دانا سپیدار هستند که از کارآفرینان بخش خصوصی به شمار می آیند.
سایز سرمایهگذاریهای صندوق جسورانه سرو عمدتا در محدوده ۱۰ الی ۲۰ میلیارد تومان در هر شرکت عنوان شده است.
به گفته مدیران صندوق جسورانه سرو تمرکز این صندوق برای سرمایهگذاری عمدتا روی استارتاپها در بدو تاسیس آنها نیست، بلکه کسبوکارها و استارتاپهایی را برای سرمایهگذاری انتخاب میکند که از یک رشد قابل توجهی برخوردار بودهاند و بخشی از بازار را دراختیار گرفتهاند و در حال حاضر نیاز به تزریق مالی و تیم مدیریتی مجرب دارند تا بتوانند گردنه رشد را طی کنند و به بالندگی و رقابتپذیری لازم برسند.
اخبار کوتاه
دکتر حسن قالیباف اصل، سخنگوی شورای عالی بورس درباره افزایش ارزش صندوق های سرمایه گذاری ابراز داشت:
بررسی ها نشان می دهد که افزایش ارزش صندوق های سرمایه گذاری فعال در بازار سرمایه ، نسبت به ابتدای سال بیش از ۱۹۶هزار میلیارد تومان بوده است.
امیر هامونی، مدیر عامل فرابورس ایران درباره صندوقهای سرمایهگذاری خصوصی اعلام کرد:
به شش صندوق خصوصی مجوز فعالیت دادهایم و در حال ورود به بازار هستند که مجموع ارزش آنها بیش از ۳ هزار میلیاردتومان است.
صندوق های جدید بازار سرمایه
صندوق آوای فردای زاگرس با نماد “فردا” از نوع صندوق های با درآمد ثابت قابل معامله در بورس پذیره نویسی شد. شرکت سبدگردان زاگرس مدیریت این صندوق را بر عهده دارد. این صندوق بیست و چهارمین صندوق قابل معامله در بورس از نوع درآمد ثابت به شمار می آید.
-پذیره نویسی صندوق سرمایهگذاری در سهام قابل معامله زرین کوروش، تحت مدیریت شرکت سبدگردان کوروش، با نماد «زرین» در بازار فرابورس انجام شد. این صندوق هفدهمین صندوق قابل معامله در بورس از نوع سهامی به شمار می آید.
«صندوق سرمایهگذاری اختصاصی بازارگردانی آسمان زاگرس» تاسیس و با مدیریت شرکت سبدگردان آسمان شروع به فعالیت کرد. آنگونه که در امیدنامه این صندوق آمده است قرار است بازارگردانی صندوق سرمایهگذاری آسمان آرمانی سهام (نماد “آساس”) به عهده صندوق سرمایهگذاری اختصاصی بازارگردانی آسمان زاگرس باشد. هم اکنون بازارگردان صندوق آساس را شرکت تأمین سرمایه تمدن انجام می دهد.
صندوق با درآمد ثابت نگین سامان که تا پیش از این به صورت صدور و ابطالی در بازار سرمایه فعال بود مجوز تغییر نوع به قابل معامله در بورس را گرفت و در بازار بورس با نماد “کارین” به کار خود می دهد.
در انتظاریم