کارنامه بازارهای مالی در نیمه اول
بازارهای مالی با شرایط متفاوتی نیمهی ابتدایی سال جاری را به پایان رساندند. بازار سهام و خودرو با فراز و فرود زیادی مواجه شدند اما دلار، طلا و ارز دیجیتال روند نسبتا با ثباتی داشتند.
در شهریورماه، بورس تهران با 9.4 درصد، بالاترین بازدهی را از آنِ خود کرد.
اما اگر نیمهی ابتدایی سال را معیار مقایسه قرار دهیم، خودرو بیشترین و طلا کمترین بازدهی را داشتهاند. سایر بازارها کمترین نوسان را داشتند.
در دو فصل اول، بورس تهران تحت تاثیر مصوبه نرخ خوراک، بیشترین نوسان را در میان بازارهای مالی داشت و دلار روند با ثباتی را طی کرد.
در نمودار فوق، برای اینکه امکان مقایسه روند بازارهای مختلف وجود داشته باشد، «شاخص» بازارها برحسب مقادیر مربوط به هر کدام از آنها ساخته شده است. بدین ترتیب، پایان سال گذشته به عنوان عدد 100 فرض گرفته شده و در ادامه با توجه به میزان بازدهی همان بازار، عدد «شاخص» نیز تغییر یافته است.
در بازار سهام، شرکتهای کوچکتر عملکرد نسبتا بهتری داشتهاند و شاخص هموزن بازدهی بیشتری در مقایسه با شاخص کل بورس کسب کرد.
بازارها در نیمهی دوم سال
در نیمهی دوم سال، به نظر نمیرسد بازار ارز و طلا جهش آنچنانی را تجربه کنند و احتمالا آرامش در این بازار تا حدی حکمفرما خواهد بود. زیرا بخشی از ارزهای بلوکه شده ایران آزاد شده است و مبلغ آن حدودا 5.5 میلیارد دلار است. این عدد حدودا ده درصد از کل واردات سالانه ایران را شامل میشود، همچنین به نظر میرسد متغیرهای سیاسی جهش ارزی در نیمهی دوم سال را پشتیبانی نکنند(زیرا علاوه بر اینکه انتخابات مجلس شورای اسلامی در پیش است، اخبار مربوط به مذاکرات سیاسی نیز داغ شده است)
اما بازار سهام میتواند مسیر متفاوتی داشته باشد، نرخ بهره اوراق در حال حاضر رقیب جدی برای این بازار محسوب میگردد، همچنین نرخ بهره بینبانکی به شکل قابلتوجهی افزایش یافته است و دولت انقباض پولی را به اوج رسانده، به نحویکه رشد نقدینگی از 33 درصد در ابتدای سال به کمتر از 27 درصد در مردادماه رسیده است و به نظر میرسد روند کاهشی آن تا پایان سال تداوم یابد. همچنین، دولت برای پوشش کسری بودجه خود، ناچارا فروش اوراق را احتمالا تشدید نماید. بنابراین از منظر متغیرهای کلان(با مفروضات فعلی) بازار سهام در شرایط نسبتا سختی به سر میبرد.