تحلیل تاثیر تسعیر ارزی بر گروه بانکی در بازار سرمایه(بررسی تمامی بانک‌ها)

تحلیل تاثیر تسعیر ارزی بر گروه بانکی در بازار سرمایه(بررسی تمامی بانک‌ها)

طی سه روز کاری گذشته گروه بانکی‌ها مورد استقبال سهامداران در بازار سرمایه قرار گرفت؛ عمده این استقبال ریشه در اطلاعیه بانک مرکزی مبنی بر تسعیر ارزی دارایی‌های بانک‌ها است. همین امر باعث شد برخی از شرکت‌های گروه بانکی در همان روز با صف خرید مواجه شوند.

تسعیر ارزی چیست و سازوکار تاثیرگذاری آن بر عملکرد بانک‌ها به چه صورت است؟

تسعیر ارزی در واقع نوعی تجدید ارزیابی در دارایی‌‌های ارزی است. بدین صورت که ارزش ریالی دارایی‌های ارزی با نرخ‌های جدید محاسبه می‌شود. بنابراین سهامداران نباید انتظار این را داشته باشند که سود مضاعفی عاید بانک‌ها شده است. با وجود این، تاثیر مثبت تسعیر ارزی در سمت چپ ترازنامه و حقوق صاحبان سهام و در نتیجه تقویت کفایت سرمایه بانک نمایان می‌شود. مطابق اطلاعیه بانک مرکزی نرخ جدید تسعیر ارزی برای گزارشگری مالی منتهی به شهریور99 مبلغ 12 هزار 900 تومان برای هر یورو و 11 هزار تومان برای هر دلار خواهد بود. این ارقام در مقایسه با نرخ‌های پایان سال 98 افزایش 26 درصدی برای یورو و 22 درصدی برای دلار را نشان می‌دهد. بنابراین اهمیت تسعیر ارزی از این جهت است که مستقیما در صورت‌های مالی شرکت بازتاب می‌یابد.

این نرخ‌ها بر عملکرد کدام بانک‌ها تاثیر معنی‌دار دارد؟

1. بانک ملت

در میان گروه بانکی به طور قطع می‌توان گفت بیشترین تاثیر تسعیر ارزی بر عملکرد بانک ملت نمود پیدا کرده است، مطابق شفاف‌سازی این بانک، با تسعیر ارزی افزایش سود 230 درصدی نسبت به سود سال قبل عاید آن شده است.

2. بانک تجارت

بانک تجارت نیز اگرچه رقم بالایی سود از طریق تسعیر ارزی حاصل خواهد کرد، اما این رقم به نسبت تعداد سهام آن سود بسیار زیادی نخواهد بود؛ از این‌رو، بانک تجارت در این‌خصوص افشای اطلاعات گروه ب را صفحه کدال خود منتشر کرده است.

3. بانک آینده

در اطلاعیه شفاف‌سازی این بانک آمده است: با توجه به مدت اندک اخذ مجوز فعالیت ارزی توسط این بانک، تسعیر ارزی فاقد اثر قابل توجه بر عملکرد مالی این بانک است. بنابراین منتظر تغییر محسوس در سمت چپ ترازنامه این بانک نباشید.

4. بانک صادرات

اطلاعیه منتشر شده توسط این بانک در این‌خصوص، نشان از عدم تاثیر قابل توجه تسعیر ارزی بر عملکرد مالی این بانک دارد، اگرچه صراحتا در اطلاعیه مذکور صحبتی از آن به میان نیامده است.

5. بانک شهر

بانک شهر طی اطلاعیه‌ای به طور غیرمستقیم به عدم تاثیرگذاری قابل توجه تسعیر ارزی بر سود آن اشاره کرده، در عین‌حال افشای هرگونه رویداد مهم در این مورد را نیز به بعد موکول کرده است.

6. بانک سرمایه

این بانک نیز در اطلاعیه‌ای مشابه بانک صادرات و بانک شهر صحبتی از تاثیرگذاری تسعیر ارزی بر صورت‌های مالی آن به میان نیاورده است.

7. بانک پارسیان

اطلاعیه بانک پارسیان نشان از این دارد که تسعیر خالص اقلام پولی دارایی‌ها و بدهی‌های ارزی به مبلغ 172 میلیون یورو منجر به شناسایی 466 میلیارد تومان سود تسعیر گردیده است.

8. بانک اقتصاد نوین

تسعیر خالص دارایی‌ و بدهی‌های ارزی این بانک به مبلغ حدودی 233 میلیون یورو منجر به شناسایی حدودا 635 میلیارد تومان سود برای بانک خواهد بود. با یک حساب سرانگشتی به مبلغ 21 تومان سود به ازای هر سهم می‌رسیم.

9. پست‌بانک ایران

طبق اطلاعیه این بانک، وضعیت باز ارزی این بانک تا پایان شهریور99 حدودا 10 میلیون و 732 هزار دلار است و اگر ما به تفاوت نرخ‌های جدید ارزی را برای این بانک اعمال کنیم به رقم 21 میلیارد تومانی سود کل برای بانک و شش تومان سود به ازای هر سهم می‌رسیم( این رقم معادل 14 درصد EPS فعلی بانک است)

10. بانک سامان

شفاف‌سازی بانک سامان نشان از شناسایی رقم حدودی 187 میلیارد تومان سود از محل تسعیر ارزی دارایی و بدهی‌های این بانک دارد.

11. بانک خاورمیانه

به نظر می‌رسد تسعیر ارزی اثر مثبتی بر عملکرد این بانک دارد و رقم سود حاصله از این ناحیه 45 میلیون یورو بوده، با وجود این، با توجه به رقم نه چندان بالای آن، در گروه اطلاعات با اهمیت ب قرار می‌گیرد.

همچنین بانک‌های گردشگری، دی و سینا در صورت وقوع هرگونه رویداد مهم در این‌خصوص، افشای اطلاعات مرتبط به آن را به بعد موکول کرده‌اند.

برای مشاهده جدیدترین تحلیل ها، اخبار، مقالات و قیمت های لحظه ای سهام به وب سایت سیگنال مراجعه و یا اپلیکیشن سیگنال را دریافت نمایید.

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران