دو تحلیل از عوامل تعیین کننده روند بورس و دو صنعت مقبول
دو کارشناس با تحلیل وضعیت معاملات و معرفی دو صنعت مقبول، عوامل تعیین کننده کوتاه و بلندمدت در روند بورس را اعلام کردند.
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس ، دو کارشناس بازار سرمایه با ارائه تحلیلی از وضعیت معاملات و معرفی دو صنعت مورد اقبال، عوامل تعیین کننده از روند بورس در کوتاه و بلندمدت را به دنیای اقتصاد اعلام کردند.
سپیده منصوری: بازار سرمایه در نخستین روزهای سال با روندی متناقض و فضایی ملتهب مواجه شد. درحالی که انتظارات مثبت از گزارش های مالی شرکتها و آرامش نسبی در فضای سیاسی میتوانست به بهبود شاخص ها بینجامد، شوک منفی بازارهای جهانی و ابهامات در مذاکرات هستهای، بورس را با فشار فروش سنگین مواجه کرد.
یکشنبه، شاخص با کاهش محسوس بسته شد و بیش از 70 درصد نمادها در محدوده منفی و صف فروش قرار گرفتند. ارزش معاملات نیز با کاهش هزار میلیارد تومانی نسبت به شنبه به 6 هزار میلیارد تومان رسید. این روند نشاندهنده غلبه نگرانیهای کلان بر تحلیلهای بنیادی است.
در این میان نمادهای بزرگ مانند “وبملت” و شرکتهای فلزی تحت تاثیر افت قیمتهای جهانی با فشار فروش مواجه شدند. درحالی که گروه های کوچک و متوسط با پشتوانه بنیادی مطلوب مانند سیمانیها، روندی مثبت داشتند. این دوگانگی حاکی از آن است سرمایهگذاران خرد با انتقال نقدینگی به سهام ارزنده اما کمحجم به دنبال کاهش ریسک سیستماتیک هستند. همچنین صندوقهای طلا پس از سرخپوشی در نخستین روز هفته، دیروز با رشد محدود مواجه شدند.
تثبیت دلار بیش از 100 هزار تومان میتواند تعادل موقتی ایجاد کند اما هر نشانهای از مذاکرات هستهای و کاهش نرخ ارز پایینتر از این محدوده، احتمال ریزش بیشتر طلا و صندوقهای مرتبط را افزایش میدهد. بازار سرمایه همچنان اسیر گرههای سیاسی است. تمایل ترامپ به مذاکره مستقیم با ایران و اصرار تهران بر پیششرطهایی مانند عدم تهدید، بلاتکلیفی را تشدید کرده است.
اگر پیام های مذاکره تا پایان فروردین قوی نشود، ریسک تشدید تحریمها و فرار سرمایه افزایش مییابد. از سوی دیگر، گزارشهای مثبت مالی شرکتها در غیاب بهبود نرخ دلار نیما و کاهش نرخ بهره، اثر محدودی داشت و دو چرخ از چهار چرخ محرک بازار (دلار نیما و نرخ بهره) همچنان پنچر هستند و سیاست باید بار اصلی را به دوش بکشد.
با وجود تلاطمهای اخیر، برخی نشانهها حاکی از آغاز آرام روند بهبود است. در این میان شعار سال و تاکید بر نقش بورس در تجهیز منابع، میتواند زمینهساز سیاستهای حمایتی باشد. سیاست گذار بورسی با اقدامات عینی مانند اصلاح نرخ تسعیر و شفافسازی در مورد ارز ترجیحی میتواند به بیاعتمادی تاریخی سهامداران پایان دهد.
در بازه زمانی کوتاهمدت، ثبات سیاسی و گزارشهای فصل اول شرکتها تعیینکننده خواهد بود اما در بلندمدت، بازار نیازمند اصلاح ساختارهای معیوب است. به نظر میرسد فروردین و اردیبهشت با اخبار پرتنش سیاسی و اقتصادی، آزمون دشواری برای تابآوری بورس محسوب شود.
عرفان کاظمزاده: از ابتدای سال روند مثبتی در گروههای بانکی و سیمانی مشاهده شد. به نظر میرسد خریداران مشتاقی برای این نمادها پیدا شده که ورود پول قابلتوجهی به این دو صنعت در جریان است. در این میان بخشی از فعالان با استدلال احتمال کاهش تنشهای سیاسی در آینده نزدیک نسبت به آینده بورس تا حدودی خوشبین شدند.
این موضوع موجب شده نمادهای بانکی و سیمانی با استقبال مناسبی در نخستین ماه فصل بهار مواجه شوند. با این حال پیشبینی میشود در دو ماه آینده نیز این روند تداوم پیدا کند و دو نماد اصلی خودرویی نیز پس از بازگشایی بازدهی مطلوبی ثبت کنند.
با این حال در دو هفته آینده، انتظار میرود بازار همچنان در وضعیت تعادلی باقی بماند. در این شرایط تکسهمها یا گروههایی که بیشتر مورد استقبال قرار دارند، میتوانند بازدهی مناسبی برای سرمایهگذاران به ارمغان آورند. از زمان استیضاح وزیر پیشین اقتصاد، شکاف میان نرخ دلار نیما و دلار آزاد به 50 درصد رسیده است. این موضوع بهتنهایی نشاندهنده لطمه نبود وزیر اقتصاد است و دولت باید هرچه سریعتر فردی را برای تصدی این وزارتخانه معرفی کند.
منبع: بورس پرس