افت شدید قیمت طلا در سایه جنگ تجاری چین و آمریکا

افت شدید قیمت طلا در سایه جنگ تجاری چین و آمریکا

قیمت طلا روز جمعه هفته گذشته کاهش یافت و به سطحی رسید که یک رکورد جدید محسوب می‌شد. این افت همزمان با سقوط بازارهای سهام جهانی، نفت خام، مس، نقره و فلزات گروه پلاتین رخ داد. و دلیل آن این بود که چین در پاسخ به تعرفه‌های «متقابل» ترامپ، تعرفه‌های سنگینی بر کالاهای وارداتی آمریکا اعمال کرد.

در همین دونالد ترامپ در شامگاه پنج‌شنبه با لحن سرسختانه‌ای گفت:

«بازارها جهش خواهند کرد، سهام رشد خواهد کرد، کشور شکوفا خواهد شد.»

این در حالی است که سهام فناوری ایالات متحده بدترین سقوط یک‌روزه خود را از سال ۲۰۲۰ (بحران کرونا) تجربه کردند.

شاخص نزدک که وابستگی زیادی به سهام فناوری دارد، جمعه را با کاهش ۳.۳٪ آغاز کرد و به پایین‌ترین سطح ۱۱ ماه گذشته رسید و بازارهای توسعه‌یافته را در شاخص جهانی MSCI به میزان ۶.۲٪ پایین‌تر از پایان هفته‌ی گذشته کشاند؛ بدترین افت از زمان سقوط مارس ۲۰۲۰ در بحران کرونا.

طبق جدیدترین برآورد «GDPNow» فدرال رزرو آتلانتا، رشد اقتصادی آمریکا در سال ۲۰۲۵ تاکنون حتی با در نظر گرفتن موج واردات طلای فیزیکی در مسیر کاهش سالانه ۰.۸٪ قرار دارد.

برآورد «GDPNow» فدرال رزرو آتلانتا،

این عطش سرمایه‌گذاران برای واردات طلا به آمریکا به خاطر آن است که ممکن است ترامپ علیه واردات طلا نیز تعرفه وضع کند.

نیکی شیلز، استراتژیست گروه مالی و پالایش MKS Pamp سوئیس می‌گوید:

«اکنون می‌توان دید که چه میزان از تغییرات قیمتی به دلیل شکاف نیویورک–لندن بوده است.»

او اشاره می‌کند اگر این واگرایی‌های قیمتی ناشی از تبدیل قراردادهای آتی نیویورک به طلای فیزیکی (EFP) عامل اصلی نوسانات بوده باشند، یعنی یک «پریمیوم ۶۰۰ دلاری» در قیمت طلا داریم زیرا زمانی که ترامپ نخستین بار در نوامبر ۲۰۲۴ تهدید به اعمال تعرفه کرد، طلا در سطح ۲۶۰۰ دلار معامله می‌شد و اکنون بالای ۳۰۰۰ دلار معامله می‌شود. این اقدام باعث هجوم ارسال طلای فیزیکی از مراکز بزرگی چون لندن به انبارهای تاییدشده کومکس شد.

(نمودار تفاوت قیمت طلا در کومکس و لندن، به‌همراه نرخ اجاره طلای ۱ ماهه)

شکاف قیمتی میان طلای نقدی لندن و قرارداد آتی ژوئن کومکس آمریکا به کمتر از ۱۰ دلار در هر اونس رسید.


نرخ اجاره ۱ ماهه طلا نیز از ۰.۶۰٪ به ۰.۳۷٪ کاهش یافت که معادل بازگشت به سطوح قبل از انتخابات ترامپ است.

برای نقره، شکاف قیمت نیویورک-لندن (NYLON) حتی شدیدتر شد و عملاً به ۳ سنت در هر اونس رسید؛ در حالی که قبل از اعلام تعرفه‌ها این شکاف ۱ دلار بود. نرخ اجاره نقره در لندن برای دوره ۱ ماهه نیز از ۶.۸٪ به ۳٪ کاهش یافت.

شیلز افزود:

«نوسانات قیمتی روز پنج‌شنبه نیز آموزنده بود – سقوط سنگین ۱۱۰ دلاری در طلا و ۲.۲۰ دلاری در نقره، اما بازگشت خیره‌کننده طلا در معاملات انتهای شب. این نشان داد که خریداران غیررسمی طلا (احتمالاً بانک‌های مرکزی یا صندوق‌های ثروت ملی) به‌طور تهاجمی وارد خرید می‌شوند تا از سقوط قیمت‌ها جلوگیری کنند، اما این رفتار در مورد نقره دیده نمی‌شود. بنابراین فلزات سفید (مثل نقره و پلاتین) در معرض ریسک بیشتری برای کاهش قیمت هستند.»

تفاوت قیمت مس در انبارهای نیویورک و لندن سر به فلک کشیده است.

سایر فلزات:

  • پالادیم: به پایین‌ترین سطح ۵ هفته‌ای خود در ۹۱۵ دلار رسید.
  • پلاتین: سود ۸.۵ درصدی سالانه‌اش را از دست داد و به ۹۳۱ دلار رسید.
  • نقره: به پایین‌ترین سطح ۹ هفته‌ای خود یعنی ۳۰.۴۰ دلار رسید. نسبت طلا به نقره به ۱۰۰ رسید؛ بالاترین سطح از زمان سقوط کووید در ۵ سال گذشته.
  • نقره در بازه هفتگی: بدترین سقوط از اکتبر ۲۰۲۲ معادل ۸.۹٪ در دلار، ۹.۵٪ در پوند و ۱۱٪ در یورو.
  • مس: با کاهش ۱۰.۲ درصدی از آخر هفته گذشته، افت زیادی را تجربه کرد، این در حالی است که دلار آمریکا نیز در هفته ۲٪ کاهش یافته بود.
  • نفت خام: نفت برنت با کاهش ۱۰.۹٪ همراه شد و به یکی از بزرگ‌ترین سقوط‌های هفتگی خود رسید.

پاسخ چین به تهدیدات تعرفه‌ای ترامپ نیز در تنش بالا در اقتصاد جهانی خصوصا بازار طلا تاثیر زیادی داشت. چین اعلام کرد که در پاسخ به تعرفه‌های ترامپ تا ۳۴ درصد تعرفه علیه کالاهای آمریکایی وضع خواهد کرد و صادرات منابع کمیاب و استراتژیک را به آمریکا محدود خواهد کرد. این گزارش موجی از عدم اطمینان را در اقتصاد جهانی ایجاد کرد.

در بیانیه‌ای، کمیسیون تعرفه‌های گمرکی شورای دولتی چین اعلام کرد:

«این اقدام ایالات متحده نه تنها به منافع خود آمریکا آسیب می‌زند، بلکه توسعه اقتصادی جهانی و ثبات زنجیره‌های تأمین را نیز تهدید می‌کند.»

همچنین فایننشال تایمز در گزارشی اعلام کرد که «اروپا در انتظار سیل ورود کالاهای چینی پس از اعمال تعرفه‌های آمریکا است.»

تعرفه‌های ترامپ و پاسخ شدید چین در ادامه با سخنان جروم پاول، رئیس فدرال رزرو نیز همراه شد که اعلام کرد چشم‌انداز مثبتی برای آینده اقتصاد جهانی نمی‌بیند.

پاول همچنین گفت که فضای بیشتری برای صبر وجود دارد و برای تعدیل بیشتر سیاست‌ها بیشتر صبر خواهد کرد. این مساله به آن معنا است که کاهش نرخ بهره به زودی رخ نخواهد داد. این در حالی است که ترامپ روز گذشته در توییتی از پاول خواست که سریع تر نرخ بهره را کاهش دهد و با پاسخ رد رئیس فدرال رزرو روبرو شد.

به طور کلی نرخ بهره بالا مانع مهمی برای افزایش قیمت طلا است چرا که این نرخ بهره دشمن اصلی دارایی‌هایی مانند طلا است که هیچ بازدهی ندارند.

اما این تمام ماجرا نبود. فشار فروش شدیدی که در بازارهای مالی خصوصا بورس ایالات متحده رخ داد باعث مارجین کال شدن بسیاری از معاملات اهرمی شده است. این موضوع باعث شد که برخی از معامله‌گران طلا اقدام به فروش دارایی‌های خود جهت پاسخ به نیاز بیشتر به سرمایه کردند.

از طرفی شاهد آن بودیم که اخیرا قیمت طلا طی چند ماه به سرعت رشد داشته است. این مساله باعث شده است که برخی معامله‌گران اقدام به فروش طلای خود برای دریافت سود‌های خود کنند.

از نظر پوزیشن‌یابی‌های معاملات آتی نیز شاهد آن هستیم که بازار طلا در وضعیت نامتعادلی رسیده است. آمار COT نشان می‌دهد که تا روز اول آوریل ۳۲۷۹۳۶ پوزیشن خرید و ۸۹۵۰۲ پوزیشن فروش توسط معامله‌گران غیرتجاری و همینطور ۶۸۸۷۵ پوزیشن خرید و ۳۳۳۹۳۶ پوزیشن فروش توسط معامله‌گران تجاری ثبت شده است.

داده‌های کات تا اول آوریل ۲۰۲۵

نکته مهم این است که هرچه پوزیشن‌های خرید توسط معامله‌گران غیرتجاری بیشتر باشد، احتمال کاهش قیمت افزایش پیدا می‌کند چرا که این معامله‌گران معمولا با اهرم بالا اقدام به معامله می‌کنند و با در صورت کاهش قیمت سریعا مجبور به بستن معاملات خود خواهند شد.

از طرفی هرچه پوزیشن‌های فروش توسط معامله‌گران تجاری بیشتر باشد نیز احتمال کاهش قیمت بیشتر است چرا که این معامله‌گران عمدتا معامله‌گران باهوشی هستند که سابقه زیادی در بازار طلا دارند و مستقیما برای کارهای تجاری اقدام به معامله طلا می‌کنند. همچنین با اهرم پایین معامله‌ می‌کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار طلا کلیک کنید