سیاست تعرفه‌ای ترامپ و پیامدهای منفی برای اقتصاد جهان

سیاست تعرفه‌ای ترامپ و پیامدهای منفی برای اقتصاد جهان
خلاصه اخبار

تهران- ایرنا- نشریه پولیتیکو در مطلبی با تشبیه اقدام «دونالد ترامپ» به تصمیم «جورج سوم» پادشاه بریتانیا که با وضع مالیات بر چای در مستعمرات، جرقه انقلاب و استقلال آمریکا را در قرن هجدهم زد، به پیامدهای وضع تعرفه بر کشورهای گوناگون از سوی رئیس‌جمهوری آمریکا پرداخت.

به گزارش روز شنبه ایرنا ، این نشریه آمریکایی با یادآوری تصمیم جورج سوم (پادشاه بریتانیا) در سال 1773 این سوال را مطرح کرده که آیا پادشاه کنونی در واشنگتن هم ممکن است روزی از کرده خود پیشمان شود؟

پولیتیکو با تاکید بر این نکته که بعید است ترامپ اشتباهاتش را بپذیرد و اظهار پشیمانی کند، به بازار سهام ایالات متحده پس از اعمال تعرفه های گسترده از سوی وی بر واردات کالا از 180 کشور اشاره کرده است. بازار سهام آمریکا پس از این تصمیم رئیس‌جمهوری آمریکا سقوط کرد، هرچند ترامپ معتقد است همه چیز دوباره رونق خواهد گرفت و آمریکا به سمت روزهای پرافتخار پیش خواهد رفت.

به باور نویسنده این مطلب، اعلام استقلال اقتصادی ترامپ و پذیرش شیوه حمایت‌گرایی قرن نوزدهم به منزله بستن درها به روی بقیه جهان است و پیامد احتمالی این امر می تواند شکل دهی نظام نوین جهانی بدون آمریکا باشد. بماند که در میانه تلاش سایر کشورها برای بررسی توافق‌های منطقه ای، این امر پیامدهای ژئوپلیتیکی نیز خواهد داشت. به عنوان مثال، ژاپن و کره جنوبی به عنوان دو متحد دیرینه آمریکا به دنبال تقویت روابط تجاری با چین هستند و در مورد تسریع مذاکرات بر سر توافقنامه تجارت آزاد سه جانبه خود صحبت می کنند. و اعضای «آسه آن» (اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا) و «پیمان تجاری اقیانوس آرام» یا «شراکت ترنس-پسیفیک» نیز به دنبال ادغام سریعتر هستند.

از همین رو برای آمریکایی‌ها و بسیاری از کشورهای جهان، «روز آزادی» که ترامپ چهارشنبه گذشته آن را اعلام کرد، شوک اقتصادی شدیدی به همراه خواهد داشت؛ شوکی که اثرات آن تنها محدود به رکود اقتصادی نخواهد شد.

در این میان تحلیلگران شرکت خدمات مالی و بانکداری «جی پی مورگان» ارزیابی ریسک را از رکود جهانی به 60 درصد افزایش داده اند در حالیکه پیش از اعمال تعرفه های ترامپ، ریسک 40 درصد را پیش بینی کرده بودند. این شرکت جهانی به ویژه با در نظر گرفتن اقدامات تلافی جویانه سایر کشورها در واکنش به تصمیم ترامپ خاطرنشان کرده است که چنین پاسخی می تواند سبب اختلال بسیاری در زنجیره تامین شود. این امر به ویژه با در نظر گرفتن اقدامات انتقام جویانه ترامپ می تواند باعث ایجاد یک مارپیچ متقابل شود که چشم‌انداز اقتصاد جهانی را بدتر می‌کند.

پولیتیکو در پایان با «مشکوک» خواندن فرمول محاسبه تعرفه ها بر کل واردات از یک کشور، استدلال می‌کند که محاسبات اینچنینی برای جبران کسری تجاری ایالات متحده «بی‌معنی» است. درواقع دولت واشنگتن بر سر این موضوع که مقصر کسری تجاری ایالات متحده شرکای تجاری بد هستند، اتفاق نظر دارند. اما به طور دقیق مشخص نکرده که وضع تعرفه لزوما بتواند کسری تجاری را جبران کند.

به عقیده نویسنده این مطلب، تعرفه ها برای تامین مالی دولت فعلی ایالات متحده نیز کافی نخواهند بود. پولیتیکو سپس با یادآوری اظهارات جی دی ونس معاون رئیس جمهوری در سال 2017 آورده است که وی در آن زمان به عنوان یکی از مخالفان رویکرد حمایت گرایی نسبت به پیامدهای چنین تصمیمی هشدار داده بود. وی در آن زمان گفته بود که سیاست‌های حمایت‌گرایانه برای بازگرداندن کارخانه‌ها و مشاغل به آمریکا «به دلیل اتوماسیون و تغییرات جدید فناوری» چاره کار نخواهد بود. اما اکنون در قامت معاون رئیس جمهوری منتقدان این تصمیم را نقد کرده و آنها را به صبر دعوت می کند.

لذا ترامپ و استراژیست‌هایش باید بدانند که دوسستان و دشمنان تجاری هر تصمیمی که در واکنش به تعرفه های رئیس جمهوری آمریکا بگیرند، احتمالا به فکر ایجاد یک نظم نوین جهانی خواهند بود که ایالات متحده ممکن است آن را نپسندد.

منبع: ایرنا