نگاهی بنیادی به عرضه اولیه پتروشیمی نوری
پتروشیمی نوری در منطقه عسلویه واقع شده و از سال 1386 با ظرفیت اسمی تولید 5.4 میلیون تن انواع محصولات آروماتیک به بهره برداری رسید.
این مجموعه در حال حاضر به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان محصولات آروماتیکی در جهان مانند بنزن، پارازایلن، ارتوزایلن و … شناخته می شود. محصولات این شرکت به عنوان خوراک سایر پتروشیمی ها، در تولید محصولاتی همچون ABS و PET نیز مورد استفاده قرار می گیرد. خوراک اولیه پتروشیمی نوری میعانات گازی می باشد که از پارس جنوبی در یافت می کند. میزان خوراک دریافتی این مجموعه 5.4 میلیون تن در سال (معادل 120 هزار بشکه در روز) می باشد.
جدول زیر وضعیت فروش محصولات این شرکت در بازار داخلی و خارجی را برای سال 97 به نمایش می گذارد. مشاهده می شود که در این سال 90 درصد از درآمد به دست آمده برای پتروشیمی نوری از صادرات به دست آمده است. این موضوع نشان دهنده حساسیت سود آوری این شرکت به نرخ ارز و تسعیر آن است.
جدول زیر صورت سود و زیان پتروشیمی نوری را در پایان سال های 96 و 97 شمسی نشان می دهد. اولین نکته مهمی که در مورد این شرکت به چشم میخورد، حاشیه سود ناخالص پایین آن است. حاشیه سود ناخالص برای سال 96 حدود 14 درصد بوده است که برای سال 97 به 7 درصد کاهش پیدا کرده است. نکته مهم دیگر، سهم بزرگ سود تسعیر ارز در درآمدها می باشد. شرکت حدود 1150 میلیارد تومان، سایر درآمدهای عملیاتی و 700 میلیارد تومان درآمدهای غیر عملیاتی شناسایی کرده است. این درآمدها در نهایت منجر به شناسایی 2100 میلیارد تومان سود خالص شده است که با احتساب سرمایه ثبتی 300 میلیارد تومانی، 705 تومان سود خالص به ازای هر سهم شناسایی شده است. نکته ای که در مورد این سود باید در نظر گرفت این است که فقط 485 تومان آن، ناشی از فعالیت های عملیاتی می باشد. نکته مهم دیگری که از جریان وجوه نقد باید در نظر گرفت این است که با وجود گزارش 2100 میلیارد تومان سود خالص، تنها 857 میلیارد تومان جریان وجوه نقد ناشی از فعالیت های عملیاتی وجود داشته است. این موضوع، یک منفی محسوب شده و پشتوانه سود شناسایی شده را با شبهه روبرو میکند.
برای سال 98 با توجه به افزایش نرخ محصولات شرکت که عمدتا ناشی از نرخ تسعیر ارز بالاتر می باشد و در گزارشات ماهانه بهار افتاده است، پیش بینی می شود که شرکت بتواند حدود 25800 میلیارد تومان درآمد کسب کند که با احتساب حاشیه سود 10 درصد، و نرخ تسعیر ارز میانگین 11 تا 12 هزار تومان امکان ایجاد 3100 میلیارد تومان سود خالص را خواهد داشت که چیزی معادل 1050 تومان سود به ازای هر سهم خواهد شد. بر همین اساس پیش بینی می شود با توجه به قیمت عرضه 3100 تومانی، این سهم، توان رشد تا محدوده 4000 تومانی را خواهد داشت. لذا به عنوان یک عرضه اولیه به طور میانگین می توان تا حدود 30 درصد سود نصیب سهامداران کند. اما با توجه به حساسیت بالای این شرکت به نرخ ارز و همچنین حاشیه سود ناخالص پایین، برای سرمایه گذاری های بلند مدت باید منتظر روند سود سازی و گزارشات سه و شش ماهه شرکت بود تا بتوان وضعیت سال جاری را بهتر تحلیل نمود.