ضربه فدرال رزرو بر پیکره بازارهای مالی
روز چهارشنبه فدرال رزرو آخرین جلسهی خود در سال 2024 را برگزار کرد. در این جلسه علیرغم اینکه نرخ بهره سیاستی آمریکا مطابق انتظار بازار یک گام کاهش یافت؛ اما شاهد افزایش عرضهها و ریزش قابلتوجه در بازارهای مالی بودیم.
دلیل ریزش بازارهای مالی را باید در بیانیه فدرال رزرو و سخنرانی جروم پاول، ریاست فدرال رزرو جستوجو کرد. بر این اساس، اعضای فدرال رزرو از موضع قبلی خود که در جلسه ماه سپتامبر اظهار شده بود، عقبنشینی کردند.
اعضای فدرال رزرو در جلسه ماه سپتامبر در مورد کاهش نرخ بهره تا حوالی 3.25 درصد در سال 2025 اجماع داشتند، این در حالی است که در جلسه ماه دسامبر انتظار آنها از نرخ بهره در سال 2025 به حدود 3.75 درصد افزایش یافت. این موضوع، شوک قابلتوجهی به بازارهای مالی وارد کرد و ریزش همزمان همهی آنها را در پی داشت.
بر اساس بیانیه فدرال رزرو، انتظار میرود تورم همچنان در سال 2025 ماندگار بماند و به احتمال زیاد، شاهد افزایش رشد مخارج مصرفی خانوارها باشیم.
مطابق نمودار فوق، پیشبینی فدرال رزرو در جلسه ماه دسامبر(آخرین جلسه در 2024) این است که تورم هسته مخارج مصرفی به سمت بالا شیف نماید، این بدان معنی است که بانک مرکزی ناچارا باید با گامهای آهستهتری در جهت کاهش نرخ بهره پیش برود. این موضوع میتواند فشار مضاعفی بر بازارهای مالی وارد نماید.
بعد از جلسه اخیر فدرال رزرو، انتظارات بازار از روند احتمالی نرخ بهره در سال 2025 به طور کلی تغییر کرد و پیشبینی بازارهای مالی این است که نرخ بهره در سال آتی تنها یک گام کاهش یابد و در سطح 4.25 درصد باقی بماند.(البته این پیشبینی بسیار شکننده و قابلتغییر است)
تا قبل از جلسهی اخیر فدرال رزرو، بازارهای مالی انتظار داشتند نرخ بهره در سال 2025 سه گام(معادل 0.75 درصد) کاهش یابد، اما بعد از جلسه فدرال رزرو این پیشبینی به یک گام(معادل 0.25 درصد) کاهش یافت.
باید منتظر ماند و دید تصمیمات دولت ترامپ میتواند مانع افزایش تورم گردد یا خیر؟ طبیعتا بسته به تصمیمات تیم اقتصادی ترامپ و تحولات جهانی، پیشبینی فدرال رزرو از روند تورم نیز دچار تغییر خواهد شد و این موضوع بر روند آتی نرخ بهره نیز بسیار موثر خواهد بود. در ماههای آتی، بر اساس متغیرهای اقتصادی و تصمیمات دولت ترامپ به تحلیل این موضوع خواهیم پرداخت.