1403؛ سال بیاعتمادی به بورس و مهاجرت نقدینگی به صندوقهای درآمد ثابت و طلا+ نمودار
اقتصادنیوز: روند جریان پول حقیقی در سال ۱۴۰۳ نشان داد که بازار سهام در تمامی فصول خروج نقدینگی را تجربه کرد، در حالی که ورود سرمایه به صندوقهای درآمد ثابت و صندوقهای طلا افزایش یافت. روند معاملات روزانه نشان داد که علاقه به طلا و درآمد ثابت در نیمه دوم سال بیشتر شد، در حالی که بورس با کاهش اعتماد مواجه بود.
به گزارش اقتصادنیوز، جریان پول حقیقی فصلی و متوسط روزانه ارزش معاملات فصلی در سال 1403 نشاندهنده تغییرات رفتاری سرمایهگذاران در بازار سرمایه ایران است. سه موقعیت سرمایهگذاری شامل سهام و حق تقدم، صندوقهای درآمد ثابت و صندوقهای طلا در این سال نوسانات متعددی را تجربه کردند. ورود و خروج نقدینگی در هر فصل، بازتابی از شرایط اقتصادی، سیاستهای پولی و تغییرات انتظارات سرمایهگذاران بوده است.
بازار سهام در سال 1403 در تمامی فصول شاهد خروج پول حقیقی بوده است که نشاندهنده کاهش اعتماد سرمایهگذاران به بازار سهام است. بیشترین خروج نقدینگی در زمستان با 13.7 هزار میلیارد تومان رخ داد، در حالی که بهار نیز شاهد خروج قابلتوجهی به میزان 12.0 میلیارد تومان بود. این روند در تابستان کمی متعادلتر شد و میزان خروج پول کاهش یافت، اما همچنان 7.9 هزار میلیارد تومان نقدینگی از این بخش خارج شد. پاییز تنها فصلی بود که خروج پول کمتری داشت، اما همچنان نزدیک به 0.7 هزار میلیارد تومان سرمایه از بازار سهام خارج شد. این الگو نشاندهنده بیاعتمادی سرمایهگذاران به بورس و کاهش ورود نقدینگی جدید به این بخش است.
برخلاف بازار سهام، صندوقهای درآمد ثابت در تمامی فصول سال 1403 با ورود سرمایه مواجه شدند. بیشترین ورود نقدینگی در زمستان به میزان 10.3 هزار میلیارد تومان اتفاق افتاد، در حالی که تابستان نیز شاهد ورود 9.8 هزار میلیارد تومان سرمایه جدید به این صندوقها بود. ورود پول در بهار نیز 8.0 هزار میلیارد تومان بود، اما در پاییز به 0.5 هزار میلیارد تومان کاهش یافت. این دادهها نشان میدهد که سرمایهگذاران بهدنبال گزینههای کمریسکتر بودهاند و نقدینگی به سمت ابزارهای درآمد ثابت که نوسانات کمتری دارند، حرکت کرده است.
روند ورود نقدینگی به صندوقهای طلا در سال 1403 رو به افزایش بوده است. در زمستان، این بخش با ورود 22.0 هزار میلیارد تومان سرمایه جدید، بیشترین جذب نقدینگی را در طول سال تجربه کرد. پاییز نیز شاهد ورود 15.9 هزار میلیارد تومان نقدینگی به این صندوقها بود. در تابستان، این عدد 6.3 هزار میلیارد تومان بود، و در بهار 3.6 هزار میلیارد تومان سرمایه به این صندوقها وارد شد. این رشد قابلتوجه نشان میدهد که با افزایش بیثباتی اقتصادی و تورم، سرمایهگذاران تمایل بیشتری به حفظ ارزش داراییهای خود از طریق سرمایهگذاری در طلا پیدا کردهاند.
روند متوسط روزانه ارزش معاملات فصلی در سال 1403
میانگین روزانه ارزش معاملات در بازار سهام نشاندهنده افزایش حجم معاملات در زمستان نسبت به سایر فصول است. در زمستان، ارزش معاملات روزانه به 6.4 هزار میلیارد تومان رسید که بالاترین میزان در طول سال بود. این مقدار در پاییز 4.5 هزار میلیارد تومان، در تابستان 2.0 هزار میلیارد تومان و در بهار 2.8 هزار میلیارد تومان بود. این نشان میدهد که در نیمه دوم سال، هرچند خروج نقدینگی از بورس ادامه داشته، اما حجم معاملات افزایش یافته که احتمالاً ناشی از نوسانات بالاتر در بازار بوده است.
روند ارزش معاملات روزانه در صندوقهای درآمد ثابت در تمام سال افزایشی بوده است. در زمستان، ارزش معاملات روزانه این صندوقها به 11.8 هزار میلیارد تومان رسید که بالاترین سطح در طول سال بود. در پاییز، این مقدار 8.2 هزار میلیارد تومان، در تابستان 5.5 هزار میلیارد تومان و در بهار 4.5 هزار میلیارد تومان بود. روند افزایش معاملات در صندوقهای درآمد ثابت نشان میدهد که سرمایهگذاران در دورههای نوسان شدید، به سمت داراییهای کمریسکتر متمایل شدهاند.
میانگین ارزش روزانه معاملات در صندوقهای طلا در زمستان 3.2 هزار میلیارد تومان بود که بالاترین مقدار در طول سال محسوب میشود. این مقدار در پاییز 1.8 هزار میلیارد تومان، در تابستان 0.6 هزار میلیارد تومان و در بهار 0.6 هزار میلیارد تومان بود. این نشان میدهد که علاقه سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در طلا بهویژه در نیمه دوم سال افزایش پیدا کرده است. در نیمه دوم سال، افزایش ارزش معاملات روزانه در بازار سهام و صندوقهای درآمد ثابت نشاندهنده افزایش تحرکات سفتهبازی و تغییرات سریع در ترکیب داراییهای سرمایهگذاران بوده است.
بررسی روند جریان پول حقیقی فصلی در سال 1403 نشان داد که بازار سهام در تمامی فصول خروج نقدینگی را تجربه کرده است، در حالی که صندوقهای درآمد ثابت و صندوقهای طلا شاهد ورود سرمایه قابلتوجهی بودهاند. افزایش خروج پول از بورس در زمستان و همزمان افزایش ورود نقدینگی به صندوقهای درآمد ثابت و طلا نشاندهنده تغییر رویکرد سرمایهگذاران به سمت داراییهای کمریسکتر بوده است.
منبع: اقتصاد نیوز