پیامدهای جنبش تمرد افسران رژیم اسرائیل بر روند مذاکرات قاهره

پیامدهای جنبش تمرد افسران رژیم اسرائیل بر روند مذاکرات قاهره
خلاصه اخبار

تهران – ایرنا – در سایه تلاش‌های مصر برای ازسرگیری دور جدید مذاکرات آتش‌بس در غزه و ارائه پیشنهادهای تازه برای توقف حملات رژیم صهیونیستی، منابع آگاه لبنانی خبر می‌دهند که رژیم اسرائیل نسبت به ادوار پیشین مذاکرات، رویکرد منعطف‌تری اتخاذ کرده است.

به گزارش بامداد شنبه ایرنا به نقل از مرکز اطلاع‌رسانی فلسطین، گزارش‌ها حاکی است که رژیم صهیونیستی در دور اخیر رایزنی‌ها، برخلاف گذشته که بر خواسته‌های حداکثری خود تاکید می‌کرد و مانع تحقق آتش‌بس می‌شد، اکنون بنا به ملاحظات داخلی و خارجی ناچار به عقب‌نشینی نسبی شده است.

از جمله عوامل خارجی مؤثر، سفر اخیر و برنامه‌ریزی‌نشده «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی به واشنگتن و دیدارش با «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا بود؛ به‌طوری که رسانه‌های رژیم اسرائیل گزارش دادند که ترامپ خواستار دستیابی سریع به آتش‌بس شده است. این فشار، بیشتر با هدف مهار بحران پیش از سفر منطقه‌ای ترامپ به ریاض، ابوظبی و دوحه در ماه آینده اعمال شده است.

در بعد داخلی اما، مساله تمرد و اعتراض بی‌سابقه بیش از 950 نفر از افسران ذخیره ارتش رژیم صهیونیستی به‌ویژه نیروهای نیروی هوایی، نقشی تعیین‌کننده ایفا کرده است. این افسران اعلام کرده‌اند اگر موضوع اسرا و تبادل آنان در اولویت قرار نگیرد و روند مذاکرات برای آزادی اسرا به نتیجه نرسد، همکاری خود با ارتش را متوقف خواهند کرد.

با توجه به جایگاه ویژه خلبانان در ساختار نظامی رژیم صهیونیستی، این جنبش تمرد بر کارایی و انسجام ارتش اسرائیل تاثیر منفی گذاشته و موجب شده سران این رژیم در قبال تداوم جنگ، احتیاط بیشتری به خرج دهند. تحلیل‌گران مدت‌هاست نسبت به عواقب طولانی‌شدن جنگ و فشار روانی و عملیاتی بر نیروها هشدار داده بودند؛ به‌گونه‌ای که برخی نظامیان رژیم صهیونیستی اکنون توقف جنگ را به آزادی اسرا مشروط کرده‌اند.

در چنین فضایی، رژیم صهیونیستی با عدول از برخی شروط گذشته، با رویکردی منعطف‌تر وارد مذاکرات شده تا بتواند به سرعت اسرای خود را آزاد کند. از جمله پیشنهادهایی که مصر به حماس منتقل کرده، آزادسازی تدریجی اسرای صهیونیست و ایجاد آتش‌بس موقت در مقابل ورود کمک‌های انسانی به غزه است. به تدریج این پیشنهادها دستخوش تغییراتی شده و آخرین نسخه شامل آزادی 7 اسیر در مقابل 70 روز آتش‌بس است.

با این حال، «العربی الجدید» به نقل از منابع حماس تاکید کرده است که پیشنهاد موردنظر، به دلیل مشروط بودن به خلع سلاح مقاومت وعدم ارائه تضمین قاطع برای پایان جنگ و عقب‌نشینی کامل اشغالگران از نوار غزه، مورد پذیرش حماس قرار نگرفته و زمینه‌ای برای بحث بیشتر ندارد.

در مجموع، تحولات اخیر نشان می‌دهد فشار نیروهای نظامی معترض و تحولات سیاسی خارجی، رژیم صهیونیستی را مجبور کرده تا در مذاکرات قاهره انعطاف‌پذیری بیشتری به خرج دهد. این در حالی است که مقاومت فلسطین همچنان بر تحقق همه شروط مشروع خود، به ویژه پایان کامل جنگ و آزادی کامل اسرا، تاکید دارد.

منبع: ایرنا