پروپوزال جنجالی شبکه آپتوس (Aptos) برای کاهش پاداش استیکینگ

پروپوزال جنجالی شبکه آپتوس (Aptos) برای کاهش پاداش استیکینگ
خلاصه اخبار

پروپوزال جدید حوزه حاکمیت بلاکچین آپتوس (Aptos)، طی سه ماه، نرخ پاداش استیکینگ را از حدود ۷٪ به ۳.۷۹٪ کاهش خواهد داد. هدف از این تغییر، تشویق مشارکت‌کنندگان به توسعه فعال‌تر در این شبکه است. به گزارش میهن بلاکچین، این پروپوزال با عنوان AIP-119، به‌طور مشترک توسط شری ژیائو (Sherry Xiao)، مدیر مهندسی تولید در […]

پروپوزال جدید حوزه حاکمیت بلاکچین آپتوس (Aptos)، طی سه ماه، نرخ پاداش استیکینگ را از حدود 7٪ به 3.79٪ کاهش خواهد داد. هدف از این تغییر، تشویق مشارکت‌کنندگان به توسعه فعال‌تر در این شبکه است.

به گزارش میهن بلاکچین، این پروپوزال با عنوان AIP-119، به‌طور مشترک توسط شری ژیائو (Sherry Xiao)، مدیر مهندسی تولید در بنیاد آپتوس و مون شیستی (Moon Shiesty)، که روی پروتکل Mirage مبتنی بر آپتوس و موومنت (Movement) کار می‌کند، تدوین شده است.

جزئیات موجود در پروپوزال جدید شبکه آپتوس

در متن این پروپوزال آمده است:

کاهش نرخ پاداش استیکینگ باعث می‌شود هولدرها برای کسب سود بیشتر به‌دنبال فرصت‌هایی بروند که در عین داشتن هزینه یا ریسک، بازدهی بالاتری نسبت به استیکینگ بدون ریسک داشته باشند.

در این پروپوزال، فرصت‌هایی نظیر ری‌ استیکینگ، زیرساخت‌های فیزیکی غیرمتمرکز (DePIN) و بهره‌برداری از ارزش قابل استخراج ماینر (MEV)، به‌عنوان گزینه‌های جایگزین معرفی شده‌اند.

در حال حاضر، بازده استیکینگ آپتوس حدود 7٪ است؛ رقمی که طبق داده‌های سایت Ultrasound.money، از نرخ بازدهی شبکه اتریوم (3.1٪) بالاتر است، اما در مقایسه با نرخ بازدهی استیک‌کنندگان ATOM در شبکه کازموس (Cosmos)، یعنی 15٪، پایین‌تر است. این نرخ همچنین به بازدهی استیکینگ AVAX در شبکه آوالانچ (7.6٪) نزدیک است.

نویسندگان این پروپوزال اذعان داشتند که کاهش پاداش‌های استیکینگ می‌تواند بر سودآوری ولیدیتورهای کوچک تاثیر بگذارد. یکی از اپراتورهای نود ولیدیتور در واکنش به این پیشنهاد نوشت:

کاهش نرخ تورم بدون وجود مکانیزم‌های جبرانی، مانند برنامه واگذاری استیکینگ قدرتمند، می‌تواند در عمل اپراتورهای کوچک را از شبکه خارج کند؛ موضوعی که در نهایت تمرکززدایی و تاب‌آوری بلندمدت شبکه را تضعیف خواهد کرد.

شیستی در گفت‌ و گو با The Block گفت:

به‌نظر من، بنیاد آپتوس باید برنامه‌ای مشابه مدل واگذاری استیکینگ سولانا را راه‌اندازی کند، تا از ولیدیتورهای کوچکی که در راستای این پروپوزال درآمدشان کاهش می‌یابد، حمایت شود.

همچنین امیدوارم که ولیدیتورهای آپتوس، بیشتر به‌ دنبال مدل‌های درآمدی جایگزین باشند تا کاهش درآمد ناشی از این پروپوزال را جبران کنند. این مدل‌ها منابع درآمدی واقعی‌تری برای یک اکوسیستم محسوب می‌شوند تا پاداش‌هایی که صرفاً از طریق انتشار توکن به دست می‌آید.

ژیائو نیز معتقد است آپتوس باید برنامه واگذاری استیکینگ خود را بازبینی کند و ولیدیتورهایی را که به‌شکل فعال در شبکه مشارکت نمی‌کنند، از این برنامه حذف کند. او نوشت:

متعادل‌سازی مجدد واگذاری استیکینگ، به نفع مشارکت‌کنندگان فعال در شبکه، انگیزه‌ آن‌ها را با هدف رشد بلندمدت شبکه همسو می‌کند.

تلاش‌های مشابه در شبکه سولانا با شکست روبه‌رو شد

پروپوزال AIP-119 در حالی مطرح می‌شود که مدت زیادی از رد شدن یک طرح مشابه در اکوسیستم سولانا با عنوان SIMD-228 نمی‌گذرد. این طرح در ماه مارس (اسفند) و طی بزرگ‌ترین رای‌گیری تاریخ این شبکه به رای گذاشته شد و در نهایت مورد تایید قرار نگرفت. در صورت تصویب این پروپوزال، نرخ ثابت تورم در شبکه سولانا با یک مدل پویا جایگزین می‌شد که بر اساس میزان مشارکت در استیکینگ تغییر می‌کرد.

در آن زمان، منتقدان طرح سولانا هشدار داده بودند که چنین تغییری می‌تواند ولیدیتورهای کوچک را از دور خارج کند و در نهایت تمرکززدایی شبکه را تحت‌الشعاع قرار دهد؛ استدلالی که حالا در بحث پیرامون پروپوزال آپتوس هم شنیده می‌شود. هر دوی این شبکه‌ها به‌خاطر معماری پیچیده‌شان، هزینه‌های ثابتی برای راه‌اندازی و نگهداری نودهای ولیدیتور دارند.

شیستی در این رابطه توضیح داد:

پروپوزال SIMD-228 با هدف تثبیت نرخ تورم مطرح شده بود، در حالی که پروپوزال آپتوس، در واقع با هدف کاهش پاداش استیکینگ ارائه شده است. تاکنون نرخ استیکینگ در آپتوس نسبتاً پایدار بوده و به همین خاطر نیازی به تثبیت نرخ تورم در کوتاه‌مدت نیست.

نویسندگان AIP-119 اعلام کرده‌اند که قصد دارند طی چهار هفته آینده بازخوردهای جامعه را جمع‌آوری کنند و سپس این پیشنهاد را به رای‌گیری در مین نت بگذارند.

شیستی در پایان گفت:

با توجه به بازخوردهایی که تا این لحظه دریافت کرده‌ایم، به‌ نظر می‌رسد این پروپوزال در میان اعضای جامعه آپتوس با استقبال قابل‌توجهی روبه‌رو شده است.

منبع: میهن بلاکچین