پایان یک تراژدی/ حال صنعت پتروشیمی بهتر می‌شود؟

پایان یک تراژدی/ حال صنعت پتروشیمی بهتر می‌شود؟

درست یک روز پس از تجربه قله تاریخی شاخص کل بورس در 16 اردیبهشت 1402، ریزش عجیب قیمت­‌ها در بازار سهام آغاز شد و شاخص کل تا کانال یک میلیون و 900 هزار واحدی عقب­‌نشینی داشت.

بعدها مشخص شد که دلیل ریزش سنگین بازار در آن مقطع، نامه‌­ای بوده که براساس آن نرخ خوراک شرکت‌­ها به 7000 تومان افزایش پیدا می­کرده است. در اواخر تابستان پارسال، این مصوبه لغو شد و قرار بر این شد که نرخ خوراک براساس فرمولی، بر مبنای قیمت گاز در چهار هاب بین المللی ضرب در قیمت دلار نیمایی تعیین شود که این نرخ تقریبا در محدوده 5800 تا 6100 تومان قرار داشت. برخی شرکت‌­ها در آن مقطع اعلام کردند که نرخ خوراک دوماهه نخست سال گذشته با نرخ 7000 تومانی و ماه­‌های بعدی با نرخ فرموله‌­شده محاسبه خواهد شد.

با انتشار صورت‌­های مالی سالانه شرکت‌­های بورسی در بهار سال جاری مشخص شد که نرخ خوراک در صورت‌­های مالی شرکت‌­ها بیش از مقادیری است که از فرمول اعلام­‌شده، استخراج می­شد. همین موضوع موجب شد تا حاشیه سود شرکت‌­ها در برخی صنایع با افت معناداری همراه شود.

روز گذشته خبری منتشر شد با این مضمون که مصوبه نرخ گاز خوراک و سوخت صنایع باطل شد. بدین ترتیب مصوبه پشت پرده‌­ای که سبب شده بود تا بازار با ریزش فجیع قیمت­‌ها همراه شود، با حکم دیوان عدالت اداری لغو شد.

همان­طور که گفته شد، این مصوبه سبب شده بود تا برخی شرکت‌­های پتروشیمی زیان­‌ده شوند. با انتشار این خبر برخی شرکت‌­ها شفاف‌­سازی­‌هایی در کدال منتشر کردند و از اثر مثبت این موضوع بر جریان عملیاتی خود خبر دادند.

نرخ خوراک برای شرکت­‌های پتروشیمی هزینه مهمی تلقی می­شود و طبیعتا تغییرات اندک در آن نیز موجب تغییر در سودآوری شرکت‌­ها می­شود. هم­چنین نرخ سوخت شرکت‌­ها هم براساس ضریبی از نرخ خوراک بود که طبیعتا تعدیل نرخ خوراک به تعدیل هزینه سوخت در صورت‌های مالی شرکت‌­ها منجر خواهد شد.

برچسب‌ها