قیمت نفت شدیدترین کاهش را از زمان بحران کرونا تجربه کرد

در پی اقدامات همزمان و غافلگیرکننده از سوی دولت ترامپ، گروه اوپکپلاس و چین، قیمت جهانی نفت خام با کاهش چشمگیر ۱۰ دلاری در هر بشکه مواجه شد. قیمت نفت برنت (ICE Brent) برای اولینبار از آگوست ۲۰۲۱ به زیر ۶۵ دلار در هر بشکه سقوط کرد.
این کاهش بزرگترین کاهش قیمت نفت از زمان بحران کرونا بود و هشتمین ریزش دو روزه قیمت در تاریخ نفت خام بوده است.
تحلیلگران با توجه به پایداری ساختار بکواردیشن (backwardation) نسبت به ابتدای هفته، این افت قیمت را عمدتاً ناشی از تعرفههای وارداتی آمریکا میدانند. با این حال، هفته جاری به عنوان یکی از بدترین هفتههای تاریخ بازار نفت ثبت خواهد شد.
اوپکپلاس شتابزده محدودیت تولید را کاهش میدهد
هشت کشور عضو اوپکپلاس که بهطور داوطلبانه ۲.۲ میلیون بشکه در روز از تولید خود کاسته بودند، بهطور غیرمنتظرهای تصمیم گرفتند کاهش تولید را سریعتر از برنامه پیشین حذف کنند. این اقدام موجب افزایش تولید ۴۱۱ هزار بشکه در روز از ماه می میشود که معادل سه مرحله افزایش ماهانه به صورت یکجا است.
اقدام ناگهانی ترامپ فرصت آربیتراژ فلزات را از بین برد
اگرچه بازارها انتظار داشتند تعرفههای ترامپ تأثیراتی بر بازار فلزات بگذارد، اما عدم تحریم فلزات باعث شد که فاصله قیمتی بین بازارهای آمریکا و اروپا کاهش یابد. بهعنوان مثال، پرمیوم طلا در بازار Comex نسبت به لندن نصف شد و به ۲۰ دلار در هر اونس رسید.
واکنش چین: اعمال تعرفه ۳۴ درصدی و محدودیت بر صادرات عناصر کمیاب
در پاسخ به تعرفههای گسترده ترامپ، وزارت دارایی چین اعلام کرد که از تاریخ ۱۰ آوریل تعرفه ۳۴ درصدی بر تمام کالاهای تولید آمریکا اعمال خواهد کرد. همچنین، ۷ عنصر خاکی کمیاب به فهرست کنترل صادرات چین افزوده شدند.
سایر اخبار مهم بازار انرژی و تجارت جهانی:
روسیه: دادگاه روسیه صادرات نفت از طریق خط لوله CPC را همچنان آزاد اعلام کرد.
کانادا: شرکت TMX پیشبینی استفاده کامل از خط لوله ترنسمانتین را تا بعد از سال ۲۰۲۸ به تعویق انداخت. پیشبینی میشود در سال جاری تنها ۸۴٪ ظرفیت مورد استفاده قرار گیرد.
نیجریه: رئیسجمهور این کشور، یک مدیر ارشد پیشین شل را بهعنوان رئیس جدید شرکت نفت ملی (NNPC) منصوب کرد، در آستانه عرضه اولیه عمومی (IPO) این شرکت.
الیوت منیجمنت: صندوق سرمایهگذاری فعال آمریکایی با خرید سهام BP و همزمان فروش استقراضی سهام شل، تحرکات جدیدی در بازار انرژی رقم زده است.
صندوق بینالمللی پول (IMF): هشدار داد که تعرفههای وارداتی آمریکا و واکنشهای متقابل جهانی، میتواند رشد اقتصادی جهان را تهدید کند و پیشبینی رشد ۳.۳ درصدی جهانی برای ۲۰۲۵-۲۰۲۶ ممکن است کاهش یابد.
BHP استرالیا: غول معدنی استرالیا در حال بررسی واگذاری واحدهای زغالسنگ و سنگآهن خود است، مشابه اقدام قبلیاش در تفکیک South32 در سال ۲۰۱۵.
بازارهای کشاورزی آمریکا: در نتیجه تعرفههای چین، قیمت گندم و سویا در بورس شیکاگو به پایینترین سطح از نوامبر ۲۰۲۴ سقوط کرد.
کلمبیا: شرکت Ecopetrol پس از توافق با جوامع بومی، تولید در میادین Rubiales و Cano Sur را از سر گرفت. این میادین معادل ۱۸٪ از تولید نفت کشور را تشکیل میدهند.
عراق: وزارت نفت عراق بار دیگر تلاشها برای توافق با اقلیم کردستان جهت ازسرگیری صادرات نفت از شمال کشور را آغاز کرده است، با این پیشنهاد که هر بشکه نفت به قیمت ۱۶ دلار خریداری شود.
قزاقستان: وزارت صنایع این کشور از کشف ذخایر عظیم عناصر کمیاب در منطقه کاراگاندا خبر داد. حجم این ذخایر بیش از ۲۰ میلیون تن برآورد شده که قزاقستان را پس از چین و برزیل در رتبه سوم جهان قرار میدهد.
اروپا: ذخایر گاز طبیعی در اتحادیه اروپا با ۳۸۸ تراوات ساعت به پایینترین سطح خود در سه سال اخیر رسیده است. سرعت برداشت گاز نیز در نیمه دوم مارس به ۱.۰۲ TWh در روز رسیده است.