عدم حمایت اروپا از طرح «نیروهای ضامن» فرانسه و انگلیس
نشریه آمریکایی گزارش کرد که طرح فرانسه و انگلیس برای اعزام «نیروی ضامن» به اوکراین، با شکست مواجه شده و سران این ۲ کشور در متقاعد سازی دیگر همتایان اروپایی خود ناکام ماندهاند.
به گزارش ایسنا، در هفتههای اخیر و همزمان با تکاپوی واشنگتن برای رسیدن به آتشبس در اوکراین و ایجاد صلحی که به باور سران کشورهای اروپایی به مثابه شکست دربرابر روسیه و امتیازدهی گسترده به مسکو است، «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه و «کر استارمر»، نخست وزیر انگلیس در «نمایشی سیاسی» از طرح خود برای اعزام نیرو به اوکراین تحت عنوان «نیروهای ضامن» یا نیروهای حافظ صلح خبر دادند.
طبق گزارش نشریه آمریکایی «والاستریتژورنال» این طرح که توسط نشریه انگلیسی «تلگراف» و مقامات نظامی ناشناس انگلیس، نمایشی سیاسی توخالی و «بدون طرح اجرایی نظامی» توصیف شده، از هم فروپاشیده است.
در همین راستا، نشریه آمریکایی شامگاه پنجشنبه گزارش کرد: «بریتانیا و فرانسه در کارزار خود برای متقاعد کردن سایر متحدان اروپایی برای اعزام نیرو به اوکراین در جهت تضمین هرگونه توافق صلح، در بحبوحه تردیدهای فزاینده در مورد تمایل آمریکا برای تضمین امنیت آنها دچار تزلزل شدهاند.»
امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه روز پنجشنبه دهها رهبر از جمله ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین را در داخل کاخ الیزه به منظور دستیابی به توافقی برای استقرار نیروهای زمینی، هوایی و دریایی اروپایی که میتوانند به اوکراین بروند، گرد هم آورد.
با این حال، طبق گزارش والاستریتژورنال، پس از ساعتها مذاکره، از جمله برقراری تماس تلفنی با «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا، ماکرون بدون جلب حمایت یا تعهد عمومی سایر کشورهای اروپایی برای اعزام نیرو به اوکراین بیرون آمد.
رئیس جمهور فرانسه در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که چندین کشور به طور خصوصی تمایل خود را برای اعزام نیرو به اوکراین را اعلام کردند. او مدعی شد که در حال حاضر انگلیس و فرانسه قصد دارند تیمی را به اوکراین اعزام کنند تا مشخص شود که کییف به چه تعداد نیروی اروپایی نیاز دارد و در کجا مستقر شوند.
عدم مشارکت آمریکا؛ دغدغه اصلی اروپاییها
طبق گزارش نشریه آمریکایی، نگرانی اصلی کشورهای اروپایی این است که آیا در صورت انتقاد روسیه، آمریکا نقشی در حمایت از استقرار نیروهای اروپایی ایفا خواهد کرد یا خیر. واشنگتن تاکنون هیچ تعهدی ارائه نکرده است و برخی از مقامات ارشد ایالات متحده طرح اروپا را رد کردهاند.
از طرفی، مقامات روسیه نیز با هرگونه اعزام نیرو از سوی کشورهای عضو ناتو به اوکراین تحت عنوان نیروهای حافظ صلح مخالفت کردهاند.
با این وجود، ماکرون در نشست خبری خود گفت: «آرزوی من این است که آمریکاییها در کنار ما حضور داشته باشند. اما ما باید برای شرایطی آماده باشیم که در آن ممکن است آنها به آن نپیوندند.»
او تصریح کرد: «هدف ما روشن است؛ دستیابی به صلح با اطمینان از اینکه اوکراین در بهترین موقعیت ممکن قرار دارد. ما از نقش “دونالد ترامپ” رئیسجمهور آمریکا و شجاعت “ولودیمیر زلنسکی” رئیسجمهور اوکراین استقبال میکنیم. هیاتهای شرکت کننده در اجلاس پاریس تمایل خود را برای حفظ موضع واحد و دستیابی به صلح از طریق زور ابراز کردند».
تکاپوی اروپا در جهانی بدون آمریکا
به اذعان نشریه آمریکایی، دولتها در سراسر اروپا هزینههای نظامی را افزایش دادهاند. آلمان اخیراً یک بسته دفاعی و زیرساختی یک تریلیون یورویی معادل 1.080 تریلیون دلار را تصویب کرده است و بروکسل طرحی را ارائه کرده که امیدوار است تا سال 2030، 800 میلیارد یورو هزینههای دفاعی کشورهای اروپایی را افزایش دهد.
والاستریتژورنال در ادامه گزارش خود تصریح کرد: «با این حال، جنگ در اوکراین اختلافات مداوم را بر سر چگونگی هدایت منابع اروپایی به میدان نبرد آشکار میکند. اتحادیه اروپا امیدوار بود که بسته ای 40 میلیارد یورویی برای سال 2025 فراهم کند تا اوکراین به مهمات، دفاع موشکی و قابلیتهای حمله دوربرد دسترسی بیشتری داشته باشد، اما برخی از کشورهای عضو اتحادیه، از جمله فرانسه، اسپانیا و ایتالیا، با این طرح مخالفت کردهاند.»
در همین راستا یک مقام اتحادیه اروپا به نشریه آمریکایی گفت: «روز پنجشنبه، کشورهای اروپایی در نشست پاریس موافقت کردند که در ماههای آینده 2 میلیون گلوله مهمات به اوکراین ارسال کنند که بخشی از 17 میلیارد یورو کمک نظامی تازهای است که تاکنون توسط کشورهای عضو این اتحادیه برای اوکراین جمعآوری شده است.»
طبق گزارش والاستریتژورنال، در این هفته، پارلمان آلمان 3 میلیارد یورو اضافی برای کمک نظامی اوکراین تصویب کرد و ماکرون روز چهارشنبه گفت که فرانسه 2 میلیارد یورو کمک نظامی اضافی در سال جاری ارائه خواهد کرد. کشورهای غیر اتحادیه اروپا مانند انگلیس و نروژ نیز متعهد شدهاند که میلیاردها دلار کمک نظامی ارائه کنند.
با این حال، طبق گزارش نشریه «اکونومیست»، واشنگتن برای رسیدن به آتشبس در اوکراین «عجله» دارد و میخواهد تا 30 آوریل، یعنی پایان 100 روز اول دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ، به آتشبس برسد.
منبع: ایسنا