عبور از دروازه تاریخ با ورود مصدق به سپهر سیاسی ایران
امروز ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ خورشیدی برابر با ۲۸ شوال ۱۴۴۶ هجری و ۲۷ آوریل ۲۰۲۵ میلادی مبداء مناسبات، اتفاقات و حوادث تاریخی مختلف است.
به گزارش ایسنا، امروز هفتم اردیبهشت 1404 خورشیدی به اهم مناسبتها و اتفاقات تاریخی این روز میپردازیم.
نخستوزیری محمد مصدق- 1330
«دکتر محمد مصدق» پر سابقهترین مدیر اجرایی و نماینده مجلس شورای ملی در چهاردهمین دوره مجلس نطقها و دفاعیات متعددی از منابع نفت و گاز کشور داشت. نطقها و دفاعیات او در نهایت موجب تصویب پیشنهاد توقف واگذاری امتیاز برداشت از منابع نفت و گاز ایران در دریای خزر به شوروی شد.
او در مجلس شانزدهم به راهش ادامه داد و کسوت ریاست کمیسیون نفت این مجلس با آیتالله سید ابوالقاسم کاشانی و حجتالاسلام سید مجتبی میرلوحی ملقب به سید مجتبی نوابصفوی تعامل نزدیکی داشت و پس از حوادث خونین بهمن و اسفند 1329 موفق به همراه کردن اکثریت نمایندگان این مجلس و تصویب قانون ملی شدن صنعت نفت و گاز و قطع دست انگلیسیها از چاههای نفت و گاز کشورمان شد.
او در همین مجلس به پیشنهاد جمالالدین امامی خویی نماینده وقت مردم تهران در مجلس شانزدهم مسوولیت نخستوزیری را پذیرفت به شرطی که قانون ملی شدن نفت و گاز ایران و قانون خلع ید از شرکت نفت انگلیس و ایران را اجرا کند.
محمد مصدق پس از تشکیل کابینه و دریافت رای اعتماد از مجلس شانزدهم به شدت درگیر ملی کردن صنعت نفت و گاز و جنگ حقوقی با شرکت نفت انگلیس و ایران شد و نهایت موفق به کرسی نشاندن خواستههایش در سازمان ملل و دادگاه لاهه شد.
او در دوره نخستوزیریش خواستار بازگشت پست وزارت جنگ از شاه به دولت و قطع بودجه شاهزادگان شد. مصدق بعد از بهدست گرفتن قدرت با مشکلات عدیده داخلی و خارجی روبهرو شد به همین دلیل در 25 تیر 1331 از مجلس شانزدهم تقاضای اختیارت ششماهه کرد و از شاه خواست پست وزارت جنگ را به دولت برگرداند، اما محمدرضا پهلوی با اینکه میدانست مصدق حمایت قاطبه مردم و بسیاری از جریانات سیاسی را دارد از پذیرش این درخواست امتناع کرد و او نیز از نخستوزیری استعفا داد و شاه نیز احمد قوامالسلطنه را به صدرات منصوب کرد.
آیتاله سید ابوالقاسم کاشانی که مدتی ریاست مجلس شورای ملی را بر عهده داشت و نزد مردم ایران وجهه بالایی داشت به حمایت از دکتر مصدق برخواست و تهدید کرد در صورت کنار نرفتن احمد قوام و بازگشت نگشتن مصدق، حکم جهاد صادر میکند. سخنان وی زمینهساز قیام 30 تیر 1331 و بازگشت مجدد دکتر مصدق به قدرت شد.
در تقویم شمسی مناسبتهای دیگری چون انتصاب رضا خان به وزارت جنگ در سال 1300، سفر رابندرنات تاگور ادیب و فیلسوف بزرگ هندوستان به تهران در سال 1311، تشکیل سومین دوره اجلاسیه شورای دائمی پیمان سعدآباد به ریاست مظفر اعلم وزیر امور خارجه در ساختمان جدید وزارت خارجه در سال 1318، انتصاب یدالله عضدی به عنوان معاون اول وزارت اقتصاد و دارائی در سال 1320، سپردهگذاری 50 درصد منابع بانک شاهی در بانک ملی طبق تصویبنامه هیات وزیران در سال 1328، امضای قرارداد تکمیل و تجهیز بنادر خلیج فارس بین وزارت راه و کمپانی کامپساکس در سال 1334، انتصاب سید محسن صدرالاشراف به ریاست سومین دوره مجلس سنا در سال 1336، تصویب طرح جامع تهران در انجمن شهر در سال 1349، سفر هوشنگ انصاری وزیر امور اقتصادی و دارایی در راس یک هیات اقتصادی به عربستان سعودی در سال 1349، امضای عهدنامه مودّت بین ایران و مالزی در سال 1350، افتتاح کنگره جهانی سعدی و حافظ در شیراز در سال 1350، ترمیم کابینه امیرعباس هویدا و تغییر 11 وزیر در سال 1353، سیل ویرانگر در شهرهای قوچان، شیروان، بجنورد و دره گز استان خراسان در سال 1355، ورود رئیس جمهور وقت ونزوئلا به ایران برای مذاکره درباره رویه اوپک در سال 1356، امضای قرارداد کمکهای تسلیحاتی شوروی به رژیم عراق در جریان جنگ در سال 1363، رحلت حجت الاسلام و المسلمین سیدرضا برقعی 1375 و درگذشت عباس حری استاد برجسته کتابداری ایران در سال 1392 ثبت شده است.
رویدادهای مهم این روز در تقویم قمری شامل تولد سنایی غزنوی عارف و شاعر بزرگ ایرانی در سال 473 و رحلت حکیم و فیلسوف شهیر آیت اله سید حسین بادکوبه ای لاهیجی در سال 1358 است.
در تقویم میلادی مناسبتهایی چون تاسیس دادگاه تفتیش عقاید معروف به انکیزیسیون در اسپانیا در سال 1231، قتل فردیناند ماژلان در سال 1521، درگذشت ویلیام جونز خاورشناس مشهور انگلیسی در سال 1794، درگذشت رالف امرسون نویسنده و فیلسوف برجسته امریکایی در سال 1882، پایان کنفرانس باندونگ زمینهساز تشکیل جنبش عدم تعهد در سال 1955، روز ملی و استقلال توگو کوچکترین کشور افریقایی در سال 1960، وقوع ماجرای سیاسی یو2 پس از سرنگونی یک هواپیمای جاسوسی امریکا در سال 1960، روز ملی و استقلال کشور افریقایی سیرالئون در سال 1961 و مرگ قوام نِکْرومه سیاستمدار افریقایی و بانی استقلال غنا در سال 1972 و روز ملی افریقای جنوبی در سال 1991 ثبت شده است.
منبع: ایسنا