عبور از دروازه تاریخ با محکومیت کاربرد سلاح‌های شیمیایی

عبور از دروازه تاریخ با محکومیت کاربرد سلاح‌های شیمیایی
خلاصه اخبار

امروز ۷ فروردین ۱۴۰۴ خورشیدی برابر با ۲۷ رمضان ۱۴۴۶ هجری و ۲۷ مارس ۲۰۲۵ میلادی منشأ مناسبات، اتفاقات و حوادث تاریخی مختلف است.

به گزارش ایسنا، امروز هفتم فروردین 1404 خورشیدی به اهم مناسبت‌ها و اتفاقات تاریخی این روز می‌پردازیم.

عبور از دروازه تاریخ با محکومیت کاربرد سلاح‌های شیمیایی

محکومیت کاربرد سلاح‌های شیمیایی- 1367

با گذشت زمان و استفاده گسترده عراق از سلاح‌های شیمیایی و عدم واکنش جدی شورای امنیت در سال‌های بعد، خاوْیر پِرِزدکوئیار دبیر کل وقت سازمان ملل به ابتکار خود، بیانیه‌ای صادر کرد و دولت عراق را به‌رغم سکوت بیانیه‌ها و قطعنامه‌های شورای امنیت، محکوم نمود. یکی از این بیانیه‌ها در هفتم فروردین 1367 برابر با 28 مارس 1988 صادر شد که دبیرکل در آن ابراز می‌کند که با تاسف، شواهد بسیاری در خصوص کاربرد سلاح‌های شیمیایی در روزهای اخیر از طرف نیروهای عراقی در دست دارد که ضایعات فراوانی، از جمله به شهروندان هر دو کشور ایران و عراق وارد شده است. در بخش دیگری از این بیانیه افزوده شده دبیرکل به طور صریح کاربرد سلاح‌های شیمیایی را تحت هر بهانه‌ای محکوم اعلام کرده است. اعلام این محکومیت از سوی دبیرکل سازمان ملل متحد، به لحاظ جایگاه سیاسی و معنوی وی، واجد اهمیتی اساسی می‌باشد که کمتر اتفاق افتاده است. این جسارت دبیرکل که در عین بی‌طرفی و ضمن انعکاس وقایع، روابط مستمر خود را با طرف‌های مخاصمه در طول هشت سال جنگ حفظ کرده، تاثیری اساسی در محدود کردن نقض قواعد بشردوستانه بین المللی در طول مخاصمات و پایان دادن به جنگ داشته است.

در تقویم خورشیدی مناسبت‌های دیگری چون تولد خسرو شکیبایی در سال 1323، درگذشت کاظم‌زاده دانشمند و عارف معروف ایران در سوئیس در سال 1341، اعلام ارزش معاملات اراضی داخل و خارج محدوده تهران در سال 1350، مرگ 700 نفر در تصادفات جاده‌ای در سال 1350، تعیین مدیرعامل، هیات مدیره و بازرسان شرکت مخابرات ایران در سال 1351، تعداد خودروهای شهر تهران از مرز 530 هزار دستگاه گذشت در سال 1352، ویرانی 70 روستا و نابودی 2000 خانه به دنبال سیل خوزستان در سال 1353، ورود رئیس مجلس ملی چک اسلواکی در راس یک هیات پارلمانی به تهران در سال 1353، اعلام وزارت مسکن مبنی بر ساخت 9000 واحد مسکونی جدید در سال 1356، افزایش نرخ بنزین و سایر فراورده‌های نفتی در سال 1356، ورود جرج براون رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در راس هیاتی به تهران در سال 1356، ضرر 12 میلیارد دلاری اعضای اوپک در سال 1977 به دنبال سقوط ارزش دلار در سال 1357، از سرگیری مذاکرات ایران و کنسرسیوم نفت بعد از تعطیلات نوروز در سال 1357، صدور اعلامیه توسط آیات عظام سیدمحمدرضا گلپایگانی، سید شهاب‌الدین نجفی مرعشی و جمع دیگری از مراجع کشور و اعلام عزای عمومی در 10 فروردین در سال 1357 و بازگشایی مسجد شهر گنجه در جمهوری آذربایجان بعد از 70 سال در سال 1369 به ثبت رسیده است.

عبور از دروازه تاریخ با محکومیت کاربرد سلاح‌های شیمیایی

رویدادهای مهم این روز در تقویم قمری

تاسیس بانک ملی ایران- 1324 قمری

تشکیل بانک به شکل جدید نخستین بار در سال 1296 قمری، 10 سال قبل از تاسیس بانک شاهی توسط حاج محمدحسن امین دارالضرب، یکی از صرافان بزرگ تهران به ناصرالدین شاه قاجار که البته پیشنهاد مذکور با دخالت های بیگانگان و عوامل آن اجرایی نشد. به جای این بانک، بانک شاهی راه‌اندازی شد.

تاریخچه بانک ملی ایران پس از استقرار مشروطیت هنگامی که دولت از مجلس شورای ملی اجازه استقراض خارجی خواست، احساسات ملی که از وام‌های گذشته و رفتار بانک های بیگانه جریحه‌دار شده بود به هیجان آمد و نمایندگان مردم به منظور قطع نفوذ سیاسی و اقتصادی بانکهای مذکور و در ترمیم وضع مالی خزانه ضمن مخالفت با استقراض خارجی تاسیس بانک ملی را خواستار شدند.

جمعی از بازرگانان و صرافان متعهد مشارکت در این بانک شدند در آذر 1285 با اعلانی که مبین احساسات عمومی و علاقه مردم به تاسیس یک بانک اعتباری ملی در ایران بود انتشار یافت.

در روز 23 آبان 1285 میرزا ابوالقاسم ناصرالملک وزیر مالیه وقت مظفرالدین شاه در مجلس شورای ملی حاضر شد و از اوضاع نابسامان مالی کشور خبر داد و پیشنهاد داد که دولت برای رفع این مشکل مبلغی از کشورهای اروپایی وام دریافت کند که با مخالفت شدید نمایندگان مواجه شد.

نمایندگان پس از شور و پیگیری در روز 9 آذر همان سال با تاسیس بانکی که بتواند برای کشور سود داشته و با سپرده های مردم به نفع کشور و مردم کارکند موافقت کردند.

خبر تشکیل بانک ملی با سرمایه 15 میلیون تومان (30 کرور) قابل افزایش به 50 میلیون تومان با وجد و شعف عموم ملت روبرو شد.

از طرفی دیگر تغییرات ناگهانی در اوضاع سیاسی و انعقاد قرارداد 1907 بین دولتهای روسیه و انگلیس و تقسیم ایران و نیز آغاز جنگ جهانی اول و ورود نیروهای اشغالگر به ایران تمام کوشش ها و تلاش های تشکیل بانک ملی را نقش بر آب کرد و این آرزوی بزرگ مردم سال ها به تعویق افتاد.

پس از پایان جنگ جهانی اول و خروج اشغالگران از ایران سرانجام قانون تاسیس بانک ملی ایران در جلسه مورخ 14 اردیبهشت 1306 به تصویب مجلس رسید و اساسنامه بانک در 14 تیر 1307 مورد تصویب کمیسیون مالیه مجلس قرار گرفت و در روز سه شنبه 20 شهریور 1307 بانک ملی ایران در تهران رسما کارش را آغاز کرد.

در تقویم قمری مناسبت‌های دیگری چون قیام زنگیان به رهبری صاحِبُ الزَّنج علیه عباسیان در جنوب عراق در سال 255، تولد ابوبکر محمدبن علی حاتمی معروف به ابن عربی دانشمند بزرگ مسلمان در سال 560، تولد ابومنصور حسن ‌بن زین‌الدین محدث و رجالی بزرگ شیعه در سال 959 و رحلت علامه محمدباقر مجلسی صاحب کتاب شهیر بِحارُالانوار در سال 1110 به ثبت رسیده است.

عبور از دروازه تاریخ با محکومیت کاربرد سلاح‌های شیمیایی

رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی

تولد کاشف اشعه ایکس- 1845

ویلهلم کُنراد رونْتْگِن فیزیکدان معروف آلمانی در 27 مارس 1845 در یکی از روستاهای آلمان به دنیا آمد. وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در هلند گذراند و سپس در دانشگاه زوریخ سوئیس، زیر نظر فیزیکدانان معروف به تحصیل پرداخت.

رونتگن که به رشته‌های برق، نور و گرما علاقمند بود پس از چند سال مطالعه و تحقیق به اخذ درجه دکترای فیزیک نائل آمد و پس از آن در آلمان به تدریس پرداخت.

پس از مدتی رونتگن مطالعات خود را درباره الکتریسیته و نور متمرکز کرد و در نهایت، در ادامه مطالعات فیزیک‌دان‌ان هم عصر خود در 20 ژانویه 1896 موفق به کشف پرتوهای جدیدی شد که قادر بودند از خیلی از اجسام عبور کنند و چون این پرتوها ناشناخته بودند، رونتگن آنها را اشعه ایکس (x) نام‌گذاری کرد.

این اشعه می‌توانست در پوست و درون ماده نیز نفوذ کند و با تابش بر بدن، سایه استخوان‌ها را بر روی صفحه بیاندازد. به پاس این کشف، مدال سلطنتی به رونتگن اهدا شد. هم‌چنین وی در سال 1901 جایزه نوبل فیزیک را دریافت کرد به این ترتیب شهرتش عالم‌گیر شد.

کشف عظیم رونتگن اولین کشف از سری کشفیات رادیواکتیویته بود که دانشمندان بعدی آن را دنبال کردند. جنس اشعه ایکس از جنس نور می‌افتد. که طول موج آن بسیار کوتاه‌تر از نور می‌باشد. هم‌چنین قابلیت نفوذ اشعه ایکس بسیار زیاد است و از اغلب موانع عبور می‌کند.

امروزه از این پرتو در علم پزشکی برای تشخیص بیماری‌ها استفاده می‌شود و در مورد جراحی، برای تعیین محل شکستگی استخوان‌ها، پرتوهای ایکس، وسیله بسیار سودمندی است.

هم‌چنین فیزیک‌دان‌ها برای تجزیه عناصر کریستالی، استفاده‌های شایانی از این اشعه برده‌اند و در پزشکی تحت عنوان رادیوگرافی و رادیوسکوپی به کار برده می‌شود.

ویلهلْم رونتگن سرانجام در دهم فوریه 1923م در 78 سالگی در نهایت افتخار زندگی را بدرود گفت.

در تقویم میلادی مناسبت‌های دیگری چون تولد هانْس هولبایْن نقاش برجسته آلمانی در سال 1497، تولد فرانس هالْس نقاش معروف هلندی در سال 1584، تولد گابریل فارنهایْت فیزیکدان معروف آلمانی و مخترع دماسنج در سال 1686، پایان جنگ “شامپانی” بین آلمان و فرانسه در جریان جنگ جهانی اول در سال 1915، تاسیس اتحادیه فرانسه و کشورهای طرفدار در سال 1948، روز جهانی تئاتر و مرگ یوری گاگارین نخستین فضانورد جهان در سال 1968 به ثبت رسیده است.

منبع: ایسنا

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خطا در بارگزاری کپچا