عبور از دروازه تاریخ با قیام یزد علیه رژیم پهلوی
امروز ۸ فروردین ۱۴۰۴ خورشیدی برابر با ۲۸ رمضان ۱۴۴۶ هجری و ۲۸ مارس ۲۰۲۵ میلادی منشأ مناسبات، اتفاقات و حوادث تاریخی مختلف است.
به گزارش ایسنا، امروز هشتم فروردین 1404 خورشیدی به اهم مناسبتها و اتفاقات تاریخی این روز میپردازیم.
قیام یزد علیه پهلوی- 1357
به دنبال انتشار مقاله توهینآمیز و سراسر تهمت به ساحت آیتالله سید روحالله موسوی خمینی توسط فرد ناشناس به نام احمد رشیدی سلسله اعتراضات خیابانی مختلفی در سراسر کشور رقم خورد.
«ایران و استعمار سرخ و سیاه» عنوان مقالهای بود که در سالگرد کشف حجاب در تاریخ شنبه 17 دی 1356 توسط روزنامه اطلاعات با قلم فردی مجهولالهویه و ناشناس به نام احمد رشیدی مطلق منتشر شد. در این مقاله به همکاری نیروهای مذهبی و چپ در مقابله با اهداف انقلاب سفید محمدرضا پهلوی به شدت حمله شد و توهینهای تندی را متوجه امام خمینی کرد.
بسیاری انتشار این مقاله را یکی از اصلیترین دلایل اوج گرفتن اعتراضاتی میدانند که در کمتر از 400 روز بعد به فروپاشی سلطنت در ایران انجامید. این مقاله به سفارش و دستور محمدرضا پهلوی به امیرعباس هویدا نخستوزیر وقت رژیم پهلوی در این روزنامه چاپ و منتشر شد.
دو روز بعد از انتشار مقاله و رسیدن خبر آن به مردم قم قیام 19 دی قم رقم خورد. جرقه اعتراضی این اتفاق در شهر قم زده شد اما با اعتراضات و تظاهراتهای عمومی مردم در دیگر شهرهای ایران شعلههای انقلاب به سراسر کشور زبانه کشید.
تظاهرات طلاب و مردم قم در حمایت از رهبر تبعیدی نهضت عظیم اسلامی و در اعتراض به ادبی نویسندگان و سفارش دهندگان آن نسبت به مقام شامخ آن مرجع عالیقدر انجام شد.
طلاب و عموم مردم قم 19 دی به خیابانهای این شهر ریختند و اعتراض خود را به صورت مسالمتآمیز بیان کردند اما اراذل اوباش اجیر رژیم با همکاری شهربانی و ساواک قم اعتراض آنان را به آشوب کشیدند و عمال آن رژیم منحوس معترضان را به خاک و خون انداختند که به دنبال این اتفاق عدهای از مردم شهید و مجروح شدند.
با نزدیک شدن چهلم شهدای 19 دی قم، شهر مبارز تبریز در 29 بهمن 1356 مراسم باشکوهی برگزار کردند. این حرکتِ مردم تبریز مشابه رفتار نظامیان در شهر قم با حمله نظامیان شهربانی یزد به مردم بیدفاع، فاجعهای دردناکتر از جنایت قم را رقم زد.
پس از مدتی و با نزدیک شدن چهلم شهدای تبریز، مردم در شهرهای مختلف ایران دست به تظاهرات زدند. مردم یزد نیز تظاهرات خود را از هشتم فروردین 1357 آغاز کردند. این اعتراضات در روزهای بعد ابعادی وسیعتری گرفت.
به دعوت آیتاللَّه صدوقی، بازار یزد تعطیل شد و مردم در مسجد جامع شهر تجمع کردند. این تجمع که با سخنرانی یکی از انقلابیون همراه بود، با تظاهرات مردم در خیابانها ادامه یافت و حمله رژیم به مردم، مجددا جنایت قم و تبریز را تکرار کرد.
اربعین شهدای تبریز در شهرهای دیگری همچون اهواز و جهرم نیز به خاک و خون کشیده شد.
در تقویم خورشیدی مناسبتهای دیگری چون درخواست انجمنهای تهران از احتشامالسلطنه برای کنارهگیری از ریاست مجلس شورای ملی در سال 1287، والیگری شاهزاده حسنعلی میرزا نصرت السلطنه عموی احمدشاه قاجار در سال 1300، سفر پنج روزه صدراعظم آلمان غربی به تهران در سال 1336، اعلام رسمی تعداد پزشکان و دندانپزشکان کشور از سوی سازمان نظام پزشکی در سال 1351، اعلام خبر آموزش چریکهای ایرانی در لیبی در سال 1352، ورود ذوالفقار علی بوتو نخستوزیر وقت پاکستان به ایران در سال 1353، ورود تدریجی 20 هزار بنگلادشی به ایران در سال 1357، محاکمه 16 دانشجو به جرم تظاهرات مقابل دانشگاه آریامهر (صنعتی شریف) در شعبه اول دادگاه جنایی تهران در سال 1357 و رحلت فقیه جلیل آیت اللَّه سید جواد حسینی شاهرودی در سال 1377 به ثبت رسیده است.
در تقویم قمری مناسبتهایی چون درگذشت ابو معشر بلخی محدث و منجم در سال 272، وفات سید محمد شیرازی سلطان الواعظین در سال 1391 و درگذشت مالک دیلمی خوشنویس در سال 941 به ثبت رسیده است.
رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی
قیام هلند علیه استبداد اسپانیا- 1572
منطقه کاستاریکا در نیمه هزاره دوم میلادی، محل سکونت قبائل کوچک بود. در 29 مارس 1500 کریستف کلمب در جریان سفرهای خود، به این منطقه رسید، اما حضور اروپائیان و سکونت آنها، 60 سال بعد عملی شد.
آنان این منطقه را به علت منابع طبیعی فراوان در آن، کاستاریکا نامیدند که به معنای ساحل ثروتمند بود. کاستاریکا از سال 1564 به صورت رسمی در سیطره اسپانیا قرار گرفت که تا سال 1821 به طول انجامید. پس از آن، ضمن اعلام استقلال خود، به امپراتوری مکزیک پیوست و با فروپاشی فدراسیون مکزیک، کاستاریکا نیز به استقلال کامل نائل آمد.
کاستاریکا با 51 هزار و 100 کیلومتر مربع وسعت در قاره امریکای مرکزی، در غرب دریای کارائیب و شرق اقیانوس آرام و در همسایگی کشورهای پاناما و نیکاراگوئه واقع شده است. جمعیت آن بیش از 4 میلیون نفر بوده و اسپانیولیها، دورگهها و سرخپوستان، مهمترین گروه نژادی آن هستند.
پیشبینی شده جمعیت آن تا پایان سال 2025 به حدود 6 میلیون نفر شود.
مذهب اکثر مردم، کاتولیک، زبان رسمی، اسپانیولی و پایتخت آن، شهر سان خوزه میباشد. شهرهای مهم آن عبارتند از: کارتاگو، آلاخوئلا و بندر لیمون. حکومت کاستاریکا جمهوری چند حزبی با یک مجلس قانونگذاری بوده و واحد پول آن کولون کاستاریکا است.
در تقویم میلادی مناسبتهای دیگری چون الحاق کشور نروژ به خاک سوئد با تصویب کنگره ویِن در سال 1814، پیروزی سلطنت طلبان در اسپانیا و پایان جنگ های داخلی این کشور در سال 1939، مرگ “ویرجینیا وُلف” نویسنده و داستان نویس برجسته انگلیسی در سال 1941 و مرگ دوایت آیزنهاور سی و چهارمین رئیس جمهور امریکا در سال 1969 به ثبت رسیده است.
منبع: ایسنا