عبور از دروازه تاریخ با عملیات بیت المقدس ۴
امروز ۶ فروردین ۱۴۰۴ خورشیدی برابر با ۲۶ رمضان ۱۴۴۶ هجری و ۲۶ مارس ۲۰۲۵ میلادی منشأ مناسبات، اتفاقات و حوادث تاریخی مختلف است.
به گزارش ایسنا، امروز ششم فروردین 1404 خورشیدی به اهم مناسبتها و اتفاقات تاریخی این روز میپردازیم.
عملیات بیت المقدس 4- 1367
عملیات بیتالمقدس 4 در تاریخ ششم فروردین 1367 با رمز مبارک یا اباعبداللَّه الحسین(ع) به منظور پاسخگویی به تجاوز و شرارتهای دشمن جنایتکار در حمله به مناطق مسکونی و نیز به دادخواهی شهدای مظلوم شهرها و روستاهای کُردنشینِ عراق از جمله حلبچه و با هدف آزادسازی بخشی از ارتفاعات سلیمانیه عراق در منطقه عملیاتی دربندیخان انجام شد.
در این عملیات، رزمندگان اسلام متشکل از نیروهای زمینی و دریایی سپاه پاسداران با بهرهگیری از آتش پر حجم توپخانه و با حمایت نیروی هوایی و هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی، نیروهای مهندسی – رزمی جهاد و سپاه، حرکت خود را به سوی دشمن آغاز کردند و با یورش خود، شکست را به دشمن بعثی تحمیل کردند.
نتایج عملیات بیتالمقدس 4 به این شرح بود: آزادسازی ارتفاعات مهم شاخ شمیران، شاخ سورسر، پشت قلعه و نیز چندین روستا. به غنیمت گرفتن تانک و نفربر، 20 دستگاه انهدامی، 15 دستگاه اغتنامی؛ خودرو سبک و سنگین، 50 دستگاه انهدامی و تعداد زیادی اغتنامی، انهدام دو تیپ، دو گردان تانک و یک گردان توپخانه دشمن، 1500 نفر کشته و زخمی و 400 نفر اسیر.
در تقویم خورشیدی مناسبتهای دیگری چون قطع روابط سیاسی و دیپلماتیک بین دولت وقت ایران و امپراتوری ژاپن در جنگ جهانی دوم در سال 1321، انتصاب سرهنگ محمدعلی صفاری مدیرکل اداره غلّه و نان به ریاست اداره کل شهربانی کشور در سال 1325، تاسیس انجمن نظارت بر انتخابات مجلس مؤسسان و انتصاب نصرالملک هدایت به ریاست آن در سال 1328، ورود محمدظاهر شاه پادشاه افغانستان به ایران در سال 1329، درگذشت دکتر قاسم غنی از رجال دانشمند، مؤلف و مترجم اندیشمند در امریکا در سال 1331، افتتاح بانک رفاه کارگران با 400 میلیون تومان بودجه سازمان بیمههای اجتماعی در سال 1340، تسلط ژنرال یحیی خان بر ارتش پاکستان در سال 1348، اختتامیه کنفرانس وزیران امور خارجه کشورهای اسلامی در سال 1349، سیل گسترده در کرمانشاه و شیراز در سال 1351، تصویب لایحه تاسیس شرکت مستقل مخابرات ایران در سال 1351، انتصاب محمد خدیوی به سمت سازمان آب و برق خوزستان و علی اشرف شاهقلی به سمت مدیرعامل آب منطقهای تهران در سال 1353، آغاز برگشت کردهای عراقی پناهنده به ایران بعد از تثبیت اوضاع سیاسی در عراق در سال 1354، سفر امیرعباس هویدا نخستوزیر وقت پهلوی به عراق و دیدار و گفتوگو با حسن البکر و صدام در سال 1354 و درگذشت اسماعیل ادیب خوانساری خواننده و نوازنده معاصر در سال 1361 به ثبت رسیده است.
رویدادهای مهم این روز در تقویم قمری
قیام مردم تنگستان- 1333
بوشهر از بنادر بزرگ و مهم ایران است که حدود 100 سال مرکز بنادر جنوب کشور بود. در آغاز جنگ جهانی اول قوای روس از شمال و نیروهای انگلیس از جنوب کشور ایران را در معرض هجوم قرار دادند.
کشتی های جنگی انگلیس در مقابل بوشهر لنگر انداختند و نیروهای اشغالگر در 26 رمضان 1333 شهر بوشهر را اشغال کردند. یک روز پس از اشغال بوشهر 14 نفر از علیه اشغالگران اعتراض کردند ولی چون اهل جدال و اسلحه نبودند دستگیر و به هندوستان تبعید شدند. رئیسعلی دلواری، شیخ حسینخان چاهکوتاهی و زائرخضرخان اهرمی سه نفر خوانین دلیر تنگستان از این وقایع آگاه شدند و تصمیم گرفتند علیه دشمن قیام و در مقام مدافعه از وطن برآیند.
حدود دو ماه قبل از اینکه قوای انگلیس بوشهر را اشغال کنند، جنرال کاکس کنسول انگلیس در خلیج فارس، نامهای به مرحوم شیخ محمدحسین برازجانی روحانی متنفذ و مجتهد معروف دشتستان نوشت که جواب آن نامه انگیزه قیام رئیسعلی دلواری آن قهرمان نامی شد.
کنسول انگلیس در این نامه از شیخ محمدحسین برازجانی خواسته بود که از نفوذ خود استفاده کند و از هرگونه آشوب و قیام علیه اشغالگران جلوگیری کند. در این نامه تاکید شد از دشمنی با دولت انگلیس هیچ سودی عاید ملت ایران نخواهد شد، بلکه در صورتی که ایرانیان وارد جنگ شوند، انگلیس یک سوم خاک ایران را به تصرف خود درخواهد آورد.
شیخ در پاسخ به این نامه تمام مصیبت ها را از طرف دولت انگلیس برشمرد و اعلام کرد: «چنانچه عملیات انتقامجویانه علیه اشغالگران صورت پذیرد، مسؤولیت آن بر عهده انگلیسیها خواهد بود.
رئیسعلی در نامههای متعدد به شیخ محمدحسین برازجانی، برای جهاد و قیام علیه قوای انگلیس کسب تکلیف کرد که سرانجام مرحوم شیخ صورتی از حکم جهادی که مراجع شیعه از نجف اشرف ارسال داشته بود، به ضمیمه حکم خود مبنی بر وجوب جهاد با کفار انگلیسی و جلوگیری از رخنه آنها به بنادر جنوب و دشتی و تنگستان و لزوم همکاری خوانین این مناطق و بسیج مردم مسلمان برای رفتن به میدان جنگ صادر کرد و برای همه خوانین فرستاد.
رئیسعلی دلواری همینکه از حکم جهاد مرحوم شیخ محمدحسین برازجانی و دیگر مراجع دینی آگاهی شد، آماده نبرد با قدرت امپراتوری انگلیس شد و مقدمات کار را در خانه حاج سید محمدرضا کازرونی فراهم ساخت.
او به همراه دوستش خالوحسین دشتی در اوایل ماه رمضان 1333 در عمارت حاج سید محمدرضا کازرونی، پس از مذاکراتی با وی آمادگی خود را برای دفاع از بوشهر و جلوگیری از پیشروی نیروهای انگلیسی اعلام کرد.
رئیسعلی پس از اظهار تشکر، قرآن مجید را طلبید و همین که خادم قرآن آورد، بلند شد و تعظیم کرد و با احترام تمام آن را روی میز جلوی خود گذاشت. آنگاه رو به حاضرین کرد و گفت: «ای کلامالله گفتار مرا شاهد باش. من به تو سوگند یاد میکنم که اگر انگلیسی ها بخواهند بوشهر را تصرف کنند و به خاک وطن من تجاوز نمایند در مقام مدافعه برآیم و تا آخرین قطره خون من بر زمین نریخته است، دست از جنگ و ستیز با آنان نکشم و اگر غیر از این رفتار کنم در شمار منکرین و کافرین به تو باشم، و خدا و رسول از من بیزار شوند.»
بعد از اشغال شهر بوشهر در 26 رمضان 1333 نیروهای انگلیسی قصد تصرف ناحیه دلوار را می کنند. دلوار محلی بود که پیش از آن چند بار سربازان انگلیسی به آنجا تجاوز کرده اما طعم تلخ شکست را در این ناحیه چشیده بودند. رئیسعلی دلواری، شیخ حسینخان چاهکوتاهی و زائر خضرخان اهرمی از این وقایع آگاه و در مقام دفاع از وطن بر آمدند.
به این ترتیب قیام دلیران تنگستان علیه اشغالگران انگلیس آغاز شد و نیروهای متجاوز انگلیس که قریب به 5000 نفر بودند در دام دلیرمردان تنگستانی گرفتار شدند و عده زیادی از متجاوزان انگلیسی در این حمله کشته شدند. قیام مردم تنگستان در مجموع هفت سال طول کشید.
رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی
امضای قرارداد کمپ دیوید- 1979
منطقه کاستاریکا در نیمه هزاره دوم میلادی، محل سکونت قبائل کوچک بود. در 29 مارس 1500 کریستف کلمب در جریان سفرهای خود، به این منطقه رسید، اما حضور اروپائیان و سکونت آنها، 60 سال بعد عملی شد.
آنان این منطقه را به علت منابع طبیعی فراوان در آن «کاستاریکا» نامیدند که به معنای ساحل ثروتمند بود. کاستاریکا از سال 1564 به صورت رسمی در سیطره اسپانیا قرار گرفت که تا سال 1821 به طول انجامید. این کشور بعد از اعلام استقلال به امپراتوری مکزیک پیوست و با فروپاشی فدراسیون مکزیک به استقلال کامل نائل آمد.
کاستاریکا با 51 هزار و 100 کیلومتر مربع وسعت در قاره امریکای مرکزی، در غرب دریای کارائیب و شرق اقیانوس آرام و در همسایگی کشورهای پاناما و نیکاراگوئه واقع شده است. جمعیت آن بیش از 4 میلیون نفر بوده و اسپانیولیها، دورگهها و سرخپوستان مهمترین گروه نژادی آن هستند.
پیشبینی شده است جمعیت این کشور تا پایان سال 2025 به حدود 6 میلیون نفر افزایش یابد. مذهب اکثر مردم، کاتولیک، زبان رسمی، اسپانیولی و پایتخت آن، شهر سان خوزه است. شهرهای این کشور شامل کارتاگو، آلاخوئلا و بندر لیمون است. حکومت کاستاریکا جمهوری چند حزبی با یک مجلس قانونگزاری بوده و واحد پول آن کولون کاستاریکا است.
در تقویم میلادی مناسبتهای دیگری چون درگذشت لودویک بتهوون موسیقیدان شهیر آلمانی در سال 1827، مرگ “آلساندرو مانتسونی” شاعر و نویسنده ایتالیایی در سال 1873، تولد “ویلیامز” نمایشنامهنویس و شاعر معروف امریکایی در سال 1911، درگذشت پیرکوبِرتُن مؤسس دوره جدید بازیهای المپیک در سال 1937، آغاز قیام میهن پرستان “کنیا” بر ضد استعمار انگلستان در سال 1952، روز ملی و استقلال “بنگلادش” از پاکستان در سال 1971 و درگذشت “احمد سُکوتُوره” رهبر کبیر کشور افریقایی گینه در سال 1984 به ثبت رسیده است.
منبع: ایسنا