عبور از دروازه تاریخ با تغییر نظام پادشاهی به جمهوری اسلامی
امروز ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ خورشیدی برابر با ۱ شوال ۱۴۴۶ هجری و ۳۱ مارس ۲۰۲۵ میلادی مبداء مناسبات، اتفاقات و حوادث تاریخی مختلف است.
به گزارش ایسنا، امروز 11 فروردین 1404 خورشیدی به اهم مناسبتها و اتفاقات تاریخی این روز میپردازیم.
اصلاح تقویم در مجلس- 1304
مجلس شورای ملی در این روز قانونی را به این شرح تصویب کرد: «به موجب این قانون در کشور ایران سال رسمی هجری شمسی، اول سال روز اول بهار و مبدا تقویم هجرت رسول اکرم(ص) میباشد.»
بر این اساس تمام ادارات و مؤسسات دولتی، اقتصادی و مردم موظف شدند به جای ماههای حَمَل، ثور، جوزا، سرطان، اَسَد، سُنبُله، میزان، عَقرب، قوس، جُدَی، دَلوْ و حوت ماههای جدید شامل فروردین، اردیبهشت، خرداد، تیر، مرداد، شهریور، مهر، آبان، آذر، دی، بهمن و اسفند در تقویم رسمی به کار برده شود. شش ماه اول سال 31 روز، پنج ماه دوم 30 روز و ماه آخر 29 روز و در سالهای کبیسه 30 روز شد.»
این تقویم تا سال 1354 تقویم رسمی کشور بود ، اما در اسفند 1354 به دستور محمدرضا شاه پهلوی تاریخ ایران مبنای تاریخ به یکباره از هجرت پیامبر به جلوس کورش هخامنشی بر تخت پادشاهی تغییر کرد که اعتراضات دامنهداری را در تهران و سراسر کشور به وجود آورد و در نهایت در شهریور 1357 کنار گذاشته شد.
تغییر نظام پادشاهی به جمهوری اسلامی- 1358
پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و تشکیل دولت موقت از سوی امام، زمینه مهمترین همه پرسی در ایران، جهت تعیین نوع حکومت فراهم شد.
در این زمان بود که وسوسههای گوناگونی آغاز شد و درباره حکومت جمهوری اسلامی، نظرات متفاوتی مطرح شد تا اینکه مردم در روزهای دهم و یازدهم فروردین 1358 با حضوری آگاهانه در پای صندوقهای رای، پیروزی نهایی انقلاب اسلامی را با آرای عظیم و باور نکردنی خود محقق کرده و نظام جمهوری اسلامی را مستقر کردند.
در نهایت در روز 12 فروردین 1358، ساختار جدید سیاسی اجتماعی ایران بر مبنای آرای اکثریت مردم تثبیت شد و نظام جمهوری اسلامی رسما به تایید ملت مسلمان ایران رسید.
بدین ترتیب مبارزات مستمر و پیگیر امت مسلمان ایران، در بر پایی حکومت اسلامی و سرنگونی رژیم 2500 ساله پادشاهی به ثمر نشست و عصر نوینی در تاریخ ایران و اسلام آغاز شد.
حکومیت عراق در کاربرد سلاحهای شیمیایی- 1363
پس از پیروزی چشمگیر رزمندگان سلحشور اسلام در عملیات حماسهآفرین خیبر رژیم بعث عراق به دلیل نگرانی از نتایج عملیات، برای نخستین بار، از نوعی سلاحهای شیمیایی با نام گاز خردل استفاده کرد.
اگرچه عراق پیش از این در عملیات والفجر 2 در منطقه حاج عمران، به صورت محدود از سلاحهای شیمیایی استفاده کرده بود، اما آنچه که در عملیات خیبر انجام شد بسیار گسترده و فاجعهآمیز بود.
به کارگیری سلاحهای شیمیایی از یک سو نشان دهنده ضعف دفاعی و نومیدی و درماندگی ارتش عراق بود و از سوی دیگر این مساله را روشن میکرد که عراق با ایجاد زیر ساختهای جدید در زمینه تولید سلاحهای شیمیایی با کمک برخی کشورهای غربی و شرقی، استراتژی جدیدی را برای مقابله با تهاجمات پی در پی و گسترده به ایران برگزیده است.
در پی این بمباران شیمیایی، ایران به سازمان ملل متحد شکایت کرد و پس از بازدید هیات اعزامی سازمان ملل از مصدومین حادثه، شورای امنیت در واکنش به این اقدام عراق، در تاریخ 11 فروردین 1363 با صدور بیانیهای استفاده از گازهای سمی را محکوم کرد اما مسؤولیت استفاده از آن را به هیچ یک از طرفین نسبت نداد.
صدور بیانیه به جای قطعنامه بنابر تحلیل منابع دیپلماتیک، به دلیل اجتناب از مباحث شدید و اشاره به هر یک از دو طرف جنگ بوده است.
در تقویم خورشیدی مناسبتهای دیگری چون پیوستن نیروهای باراتف به ارتش بریتانیا و مستقر شدن آنان در مرزهای ایران و بینالنهرین در سال 1296، ارسال تلگراف رمزی توسط رئیس الوزراء به کلنل محمدتقی خان، فرمانده ژاندارمری خراسان و دستگیری و اعزام احمد قوامالسلطنه والی خراسان به تهران در سال 1300، ارسال لایحه انتشار 700 میلیون ریال اسکناس جدید به مجلس توسط دولت وقت در سال 1321، مرگ سرلشگر محمدحسین آیرم رئیس شهربانی و مؤسس اداره سیاسی شهربانی در دوره رضا در سال 1314 در اثر بیماری در سوییس در سال 1327، تمدید یک ماهه حکومت نظامی در اصفهان در سال 1333، اعلام سازمان آب تهران مبنی بر استفاده یک میلیون و 200 هزار نفر از مردم تهران در سال 1339 از آب تصفیه شده ، تقبیح بمباران اراضی و سکنه غیرنظامی کشورهای عربی توسط مقامات شوروی و ایران در سال 1349، انتشار بیانیه مشترک ایران و شوروی در مسکو و تهران در سال 1349، افتتاح کنگره بزرگ و جهانی ایران شناسان در تالار بزرگ فرهنگستان رم در سال 1349، تیرباران سه قاچاقچی موادمخدر در تهران در سال 1350، سقوط اتوبوس کارگران شرکت ذوب آهن اصفهان به دره و جان باختن 27 نفر از آنان در سال 1352، افشای نقش نظامی عراق علیه ایران توسط وزیر وقت خارجه کویت در سال1352 و درگذشت احمد صدر حاج سید جوادی در سال 1392 به ثبت رسیده است.
رویدادهای مهم این روز در تقویم
عید سعید فطر
عید فطر یک جشن مذهبی است که مسلمانان در سراسر جهان پس از یک ماه روزه گرفتن آن را جشن میگیرند. این روز نشان دهنده پایان ماه رمضان و شروع ماه شوال است.
در این روز گرفتن روزه حرام است و مسلمانان مجاز به روزه گرفتن نیستند. تاریخ شروع هر ماه هجری قمری بر اساس زمان مشاهده ماه جدید توسط مقامات مذهبی محلی متفاوت است.
در کشورهای اسلامی، معمولاً با تعطیلی رسمی همراه است. در ایران از سال 1390 با تصویب مجلس شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان عید فطر دو روز (روز عید و روز بعد) تعطیل شد. نماز عید فطر شامل دو رکعت و پنج تکبیر است.
در تقویم قمری مناسبتهای دیگری چون درگذشت “امام بخاری” محدث بزرگ اهل سنَّت در سال 256، درگذشت “ابن دهّان” مفسر و ادیب مسلمان در سال 569، درگذشت حکیم و متکلم شهیر امام فخر رازی در سال 606 و آغاز سلطنت باباخان برادرزاده آغامحمد خان قاجار ملقب به فتحعلی شاه، دومین پادشاه سلسله قاجاریه در سال 1212 به ثبت رسیده است.
رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی
برج ایفل- 1889
در 21 ژانویه سال 1887 ساخت برج فلزی ایفل با ارتفاع 300 متر در پاریس آغاز و دو سال و دو ماه بعد در 31 مارس 1889 طی مراسم با شکوهی افتتاح شد.
از این برج که به نام سازنده آن “گوستاو ایفل” نام گذاری شد به عنوان فرستنده تلویزیونی استفاده شده است. برج ایفل دارای سه طبقه در ارتفاعات 57، 115 و 276 متری است. همچنین این برج به عنوان نماد کشور فرانسه، یکی از مراکز دینی و گردشگری پاریس است.
در تقویم میلادی مناسبتهای دیگری چون تولد “رِنِه دکارْتْ” فیلسوف و ریاضیدان شهیر فرانسوی در سال 1650، تولد “ژوزف هایْدِن” موسیقیدان بزرگ اتریشی در سال 1732، تولد “نیکلای ادوارد فیتِزْ جرالْدْ” شاعر و مترجم معروف انگلیسی در سال1809، تولد “سن ژول پرْسْ” شاعر برجسته فرانسوی در سال1887، مرگ امیل آدولف فون بهرینگ پزشک برجسته آلمانی در سال 1917، ایجاد بحران در روابط متفقین بر سر برلین پایتخت آلماندر سال1948 و انفجار قطار فلسطینی ها توسط صهیونیست ها در سال 1948 به ثبت رسیده است.
منبع: ایسنا