زندگینامه شهید عباس دوران؛ ماجرایی شبیه به افسانه‌ها

زندگینامه شهید عباس دوران؛ ماجرایی شبیه به افسانه‌ها
خلاصه اخبار

نویسنده کتاب «شبیه افسانه‌ها» با بیان اینکه ناامن کردن اجلاسیه سران غیرمتعهد‌ها در بغداد سبب شد تا نام شهید عباس دوران در بین قهرمانان ایران ماندگار شود گفت: در پایگاه نوژه درباره شهید دوران نقلی از مقام معظم رهبری نوشته شده بود با این معنا که اگر ماجراى شهید دوران را در کتاب‌ها خوانده بودیم یا امروز هرکس مى‌خواند، احتمال مى‌داد که افسانه باشد.

روز 30 تیرماه 1361 سه هواپیما که هر کدام دو سرنشین داشتند ماموریت یافتند روی بغداد عملیاتی انجام دهند. هدف آن‏ها بمباران پالایشگاه بغداد، نیروگاه اتمی بغداد و «پایگاه الرشید» یا ساختمان اجلاس در بغداد بود.

کتاب «شبیه افسانه‌ها» روایتی از زندگانی شهید سرلشکر خلبان عباس دوران است، که بعد از چهل سال نوشته شده‌ است.

مجید ایزدی نویسنده کتاب در گفت‌و‌گو با میزان با بیان اینکه برای نوشتن این اثر از کتب و مقالات مختلف که در باب زندگی شهید سرلشکر خلبان عباس دوران و خلبانان نیروی‌هوایی نوشته شده استفاده شده گفت: نظرات همرزمان و خانواده وی نیز برای نشان دادن ابعاد اخلاق این شهید انعکاس داده شده است. این اثر درفصل اول به مرور خاطرات شهید عباس دوران از دوران کودکی تا زمان شهادت پرداخته است.

ایزدی به یادداشت‌های شهید سرلشکر خلبان عباس دوران پرداخت و اظهارکرد: در فصل دوم کتاب «شبیه افسانه‌ها» که با عنوان بر بلندای آسمان ثبت شده؛ مربوط به یادداشت‌های این شهید در مورد دفاع مقدس است که به صورت خیلی جذاب به خستگی‌ها، شرح عملیات‌ها و فعالیت‌هایش پرداخته است.

وی گفت: فصل آخر با عنوان «و اینک عباس دوران» نامگذاری شده است که به بیانات مقام معظم رهبری در وصف شهید عباس دوران و توضیح برخی اصطلاحات پرواز‌ها پرداخته است.

ایزدی افزود: شهید دوران در ابتدایی‌ترین روز‌های جنگ تحمیلی در عملیات‌های متعددی مثل بیت المقدس و مروارید شرکت کرد و آخرین ماموریتش ناامن کردن اجلاسیه سران غیرمتعهد‌ها در بغداد بود که سبب شد، نامش در بین قهرمانان ایران ماندگار شود. در این کتاب تاثیر برخی از این عملیات‌های هوایی بر ارتش دشمن خصوصا در خلیج فارس و ناو‌های نیروی دریایی رژیم بعث که باعث زمین‌گیر شدن آنها شد بیان شده است.

وی به ویژگی‌های کتاب «شبیه افسانه‌ها» اشاره و بیان کرد: علاوه بر مصاحبه‌های شفاهی، دست‌نوشت‌های شهید، را در فصل دوم کتاب ارائه کردیم، او در این یادداشت‌ها ابعاد کار‌ها و رویداد‌های ماموریت‌هایش را نوشته است که می‌تواند جذابیت‌های خاصی را برای مخاطب به همراه داشته باشد.

 

سه سال ابتدایی جنگ را از دریچه نگاه عباس دوران بخوانید

ایزدی تصریح کرد: شهید عباس دوران از جمله شهدای استان فارس است و چون در کتاب‌های که تا به حال نوشته شده به طور کامل و جامع به وی پرداخت نشده و صرفاً دو روز آخر عمرش بیشتر مطرح شده پس فکر کردم بهتر است کتابی بنویسم که جامع و کامل باشد.

وی در مورد علت نامگذاری کتاب «شبیه افسانه‌ها» اظهارکرد: قبل از عباس دوران همیشه پهلوانان و نامدارانی در تاریخ ایران بوده‌اند، افرادی مانند آرش، سهراب، رستم و … در این دوران نیز افرادی مانند عباس دوران و بسیاری از شهدای قهرمان ما وجود دارند. در پایگاه نوژه در مورد شهید دوران نقلی از مقام معظم رهبری نوشته شده بود با این معنا که اگر ماجرای شهید دوران را در کتاب‌ها خوانده بودیم یا امروز هرکس می‌خواند، احتمال می‌داد که افسانه باشد؛ از این رو نام کتاب «شبیه افسانه‌ها» گذاشته شد.

وی در مورد اخلاق شهید سرلشکر خلبان عباس دوران گفت: او یک انسان مردمی بود و به سادگی و بدون آلایش در کنار قشر‌های مختلف از کفاش و بقال قرار می‌گرفت و انسانی خاکی بود.

نویسنده کتاب «شبیه افسانه‌ها» تصریح کرد: عباس دوران تا قبل از شرکت در عملیات‌های هوایی برای مقابله با حملات رژیم بعث شناخته شده نبود. ظاهر او انقلابی نبود. اما با این حال نماز و قرآنش قطع نمی‌شد. همچنین کمک بسیاری به قشر فقیر جامعه می‌کرد.

وی ادامه داد: شهید سرلشکر خلبان عباس دوران قبل از انقلاب تصادف سختی کرده بود به طوری که بیشتر بخش‌های پاهایش پلاتین گذاشته بودند در چنین شرایطی خلبان‌ها می‌توانند به راحتی خود را بازنشسته کنند، اما عباس چنین چیزی را قبول نکرد و وقتی دید که وطنش در خطر قرار دارد وارد میدان شد.

وی در پایان خاطر نشان کرد: ما شهدای بسیاری داریم اسطوره‌های بزرگ هستند، اما نام آنان مجهول مانده است بنابراین نیاز است تا برای معرفی آنان کار فراوانی شکل بگیرد. ما می‌توانیم با مطرح کردن و معرفی شهدای خود الگو‌های زنده جامعه را به خوبی معرفی کنیم با نوشتن داستان‌های کودکان و نوشتن شعر در این زمینه این ابر قهرمانان‌ها را بیشتر معرفی کنیم وخط بطلانی بکشیم بر چهره قهرمانان خیالی هالیوود.

منبع: میزان

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خطا در بارگزاری کپچا