ریزش سنگین بازارهای جهانی/ بحران مالی جدید در راه است؟
آمار ضعیف اشتغال آمریکا
دادههای اشتغال ایالات متحده منتشر شد. براساس این دادهها، متوسط درآمد ساعتی ایالات متحده با ۰.۱ کمتر از پیشبینی اجماع تحلیلگران در عدد ۰.۲ منتشر شد. میزان داده اشتغال NFP در عدد ۱۱۴ هزار شغل منتشر شد که ۶۲ هزار واحد از اجماع کمتر بود. نرخ بیکاری نیز با ۰.۲ واحد درصد کاهش در عدد ۴.۳ درصد انتشار یافت.
امیدواری به کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو
دادههای اشتغال آمریکا بسیار کمتر از اجماع تحلیلگران بود و بر این اساس، انتظارات از کاهش نرخ بهره افزایش یافت و به دنبال این موضوع کاهش قابلتوجهی در شاخصهای بورسی آمریکا رخ داد. در این بین، جروم پاول، رئیس فدرال رزرو نیز در اظهاراتش به پیشرفت بیشتر در مسیر مهار تورم و سردشدن بازار کار اشاره کرد و صراحتا بر احتمال کاهش نرخ بهره در سپتامبر براساس دادههای دلگرمکنندهتر، مُهر تایید زد.
ریزش بورس ژاپن
بانک مرکزی ژاپن نیز در روز چهارشنبه به صورت غیرمنتظره نرخ بهره را افزایش داد و این موضوع به افت سنگین شاخص بورس ژاپن منجر شد. به گونهای که در چند روز اخیر، شاخص بورس ژاپن از 39 هزار و 102 واحد به 31 هزار و 458 در روز جاری کاهش یافته است. البته این ریزش صرفا به بازار سهام ژاپن محدود نبوده است و شاخص بورس کره جنوبی و برخی دیگر از کشورهای آسیایی، بخش اعظم رشد خود در سال جاری میلادی را به دلیل ترس از رکود فراگیر جهانی از دست دادند.
بروز نشانههای رکود
دادههای ضعیف اقتصادی در ایالات متحده، دادههای منفی تلقی میشدند و دادههای ضعیف به افزایش نگرانیها درباره رکود اقتصادی دامن زد، در حالی که قبلا سرمایهگذاران دادههای منفی ایالات متحده را به عنوان نشانهای از احتمال کاهش نرخ بهره و تقویت سهام در نظر میگرفتند.
طبیعتا رکود حاکم بر اقتصاد جهانی بر قیمت کامودیتیها نیز اثرگذار خواهد بود و اثر این رکود در اقتصاد عمده کشورها نمایان خواهد شد. نشانههای حاکمشدن رکود بر اقتصاد جهانی در همین آغاز کار خود را در قیمت کامودیتیها و نفت عیان کرده است. نفت برنت با کاهش قابلتوجه در روزهای اخیر به حوالی 75 دلار در هر بشکه رسیده است و طبیعتا این موضوع برای کشوری مثل ایران که از مسیر فروش نفت، درآمد ارزی قابلتوجهی کسب میکند، خبر ناگواری تلقی میشود.