رونمایی از هدف تورمی 1404

رونمایی از هدف تورمی 1404
خلاصه اخبار

دنیای‌اقتصاد – سلیل صبیحان :

بازه مورد هدف بانک‌مرکزی برای تورم سال‌جاری در سی‌ودومین همایش سیاست‌‌‌های پولی و ارزی اعلام می‌شود. همایش سیاست‌‌‌های پولی و ارزی یک گردهمایی سالانه است که با هدف افزایش شفافیت و جلب مقبولیت عمومی نسبت به اقدامات و برنامه‌‌‌های بانک‌مرکزی برگزار می‌شود.

 به گفته مدیر اداره بررسی‌‌‌های اقتصادی بانک‌مرکزی، در این همایش هدف‌گذاری تورمی سال‌جاری اعلام خواهد شد. پژوهشکده پولی و بانکی طی چهارماه گذشته پیش‌نشست‌‌‌هایی در خصوص موضوعات مورد بحث در سی‌ودومین همایش سیاست‌‌‌های پولی و بانکی برگزار کرده است که در این نشست‌‌‌های تخصصی صاحب‌نظران اقتصادی به اهمیت اعلام هدف تورمی بانک‌مرکزی در سال‌جاری تاکید کرده‌اند. 

با این حال به نظر می‌رسد به دلیل وجود نوسانات در نرخ ارز، تاکنون هدفی برای نرخ تورم 1404 اعلام نشده است. البته بانک‌مرکزی همچنان مانند سال گذشته، هدف‌‌‌گذاری نرخ رشد نقدینگی را در محدوده 25‌درصد حفظ کرده است.

نشست خبری سی‌ودومین همایش سیاست‌‌‌های پولی و ارزی، روز شنبه با حضور اصحاب رسانه و مقامات بانک‌مرکزی در محل پژوهشکده پولی و بانکی برگزار شد. در این نشست کوروش پرویزیان، رئیس پژوهشکده پولی و بانکی توضیحاتی در خصوص روند برگزاری همایش و محمد اخباری، مدیر اداره بررسی‌‌‌های اقتصادی بانک‌مرکزی توضیحاتی در مورد برنامه‌های بانک‌مرکزی ارائه کرد.

در این نشست خبری، مدیر اداره بررسی‌‌‌های اقتصادی بانک‌مرکزی نرخ تورم ماهانه فروردین‌ماه را 3.8‌درصد اعلام کرد. او اطلاعات بیشتر درباره نرخ‌های آماری محاسبه‌شده توسط بانک‌مرکزی را به همایش روزهای دوشنبه و سه‌شنبه موکول کرد. اخباری در پاسخ به پرسش خبرنگار «دنیای‌اقتصاد» در مورد اینکه آیا نرخ تورم هدف نیز اعلام خواهد شد، گفت: در حال حاضر به دلیل نوسانات بازار ارز، هدف‌گذاری برای تورم به صورت بازه عددی اعلام خواهد شد و نه یک عدد دقیق. او با بیان اینکه احتمالا این رقم پایین‌‌‌تر از 30‌درصد باشد، توضیح داد: کشور در شرایط تحریمی قرار دارد و لازم است سیاست‌‌‌های بانک‌مرکزی نیز منطبق با شرایط تحریمی باشد. در شرایط تحریمی نمی‌‌‌توان نرخ مشخصی را به عنوان هدف تورمی اعلام کرد؛ چرا که روند مذاکرات نیز بر انتظارات اثر‌گذار است.

محور سیاستگذاری پولی 1404

محمد اخباری در این نشست خبری گفت: بانک مرکزی سیاست تثبیت را که محور اصلی سیاستگذاری این بانک در سال‌جاری است، در دو حوزه نرخ و مقدار دنبال می‌کند. مدیر اداره بررسی‌‌‌های بانک‌مرکزی توضیح داد: سیاستگذاری‌‌‌های پولی و ارزی از جمله وظایف بانک‌مرکزی است که در راستای دستیابی به ثبات قیمت‌ها، کمک به رشد اقتصادی، ثبات و سلامت شبکه بانکی و تقویت عدالت انجام می‌شود. او ادامه داد: با توجه به محدودیت‌های موجود، بانک‌مرکزی با به‌‌‌کارگیری دو ابزار «عملیات بازار باز» و «کنترل مقداری ترازنامه»، تلاش کرده است تقاضا در اقتصاد را مدیریت کند. اما هرکدام از این دو ابزار هم با محدودیت‌هایی مواجه هستند. یکی از محدودیت‌ها در کنترل ترازنامه، وضعیت شبکه بانکی کشور و کسری بودجه دولت است که موجب کاهش کارآیی سیاست‌‌‌های پولی شده است.

مدیر اداره بررسی‌‌‌های اقتصادی بانک‌مرکزی در ادامه به اهمیت هدایت اعتبارات به سمت زیرساخت‌‌‌های کشور اشاره کرد و توضیح داد: در حال حاضر کشور نیازمند سرمایه‌گذاری به‌خصوص در زیرساخت‌‌‌ها از جمله حوزه انرژی است. طبیعی است که اگر سرمایه‌گذاری لازم در زیرساخت‌‌‌های کشور انجام نشود، رسیدن به رشد اقتصادی در دسترس نخواهد بود. بنابراین بانک‌مرکزی قصد دارد اعتبارات لازم را با اولویت‌بندی که هماهنگ با دستگاه‌‌‌های مختلف انجام شده به سمت زیرساخت‌‌‌ها هدایت کند.

اهمیت برگزاری همایش سیاست پولی و ارزی

در این نشست، رئیس پژوهشکده پولی و بانکی به اهمیت برگزاری این همایش و تفاوت آن با سال‌های گذشته اشاره کرد و گفت: امسال متناسب با سی‌ودومین همایش که با نگاهی به اسناد و قوانین بالادستی انجام می‌شود، به این موضوع توجه می‌‌‌کنیم که اولین سالی است که قانون جدید بانک‌مرکزی اجرا شده است. علاوه بر آن، برنامه هفتم توسعه و قانون تامین مالی تولید که اردیبهشت سال گذشته تصویب شد هم سال اول اجرا را در پیش دارند‌‌‌. 

پرویزیان اشاره کرد که این همایش فرصتی برای ارزیابی تغییرات بازار و تشکیل بازار مبادله ایجاد می‌کند. او اضافه کرد: نکته مهم این است که سیاست پولی باید به صورت شفاف و روشن مطرح شود و از مقبولیت عمومی برخوردار باشد. پرویزیان اظهار امیدواری کرد که این همایش بتواند کارکرد‌‌‌های موثری بر اصلاح، بازنگری و تنظیم دوباره ابزار‌‌‌ها و روش‌هایی که برای اجرای سیاست‌‌‌های پولی است، ارائه کند. او در ادامه گفت: امیدواریم همایش پیش‌رو این درک را در جامعه مدیران اقتصادی ایجاد کند که سیاست پولی تک‌بعدی نیست و در هماهنگی و هم‌راستایی با سایر سیاست‌‌‌های مالی، بودجه‌‌‌ای و تجاری مطرح می‌شود و کارکرد و اثربخشی این سیاست در ارتباط با همه این موضوعات تعریف می‌شود. 

وی درباره اهمیت وجود سیاست مناسب و وجود هماهنگی در مقابله با شوک‌‌‌های بیرونی به اقتصاد کشور گفت: بخش‌‌‌هایی مانند انرژی و نفت و گاز که بهره‌بردار ابزار‌‌‌های پولی هستند، باید از سیاست‌‌‌ها مطلع باشند و کمک کنند تا سیاست پولی به‌خوبی اجرا شود.رئیس پژوهشکده پولی و بانکی در ادامه گفت: در چهارماه گذشته، هشت پیش‌نشست در خصوص همایش پولی و ارزی با حضور اساتید دانشگاه، صاحب‌نظران اقتصادی و مدیران بانک‌مرکزی برگزار شده که درباره موضوعات هشت‌گانه همایش بوده است. او ادامه داد: در این همایش غیر از هشت‌محور که در قالب 10نشست تحلیلی ارائه می‌شود، برگزاری 11کارگاه آموزشی نیز پیش‌بینی شده است.

پرویزیان در خصوص سخنرانان همایش گفت: علاوه بر اساتید و صاحب‌نظران اقتصادی، رئیس کل بانک‌مرکزی، رئیس سازمان برنامه و بودجه و سرپرست وزارت امور اقتصادی و دارایی از جمله سخنرانان اصلی این همایش هستند. به گفته رئیس پژوهشکده پولی و بانکی امسال 165مقاله از اساتید، صاحب‌نظران و دانشجویان دریافت شده که قرار است از 27مقاله پذیرفته‌شده، 18مقاله در همایش ارائه شود.

منبع: دنیای اقتصاد

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خطا در بارگزاری کپچا