روسیه: ابتکار دریای سیاه در چارچوب توافق جدید از سر گرفته می‌شود

روسیه: ابتکار دریای سیاه در چارچوب توافق جدید از سر گرفته می‌شود
خلاصه اخبار

مسکو- ایرنا- سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت: مذاکرات بین این کشور و آمریکا درباره از سرگیری ابتکار دریای سیاه در چارچوب یک «توافق جدید» در حال انجام است.

به گزارش ایرنا از ریانووستی، ماریا زاخارووا پنجشنبه هفتم فروردین 1404 در نشستی خبری افزود: مسکو و واشنگتن در حال کار بر روی یک توافقنامه جدید هستند که در حال حاضر در حال بحث و بررسی است.
وی با اشاره به نتایج مذاکرات چهارم فروردین هیات‌های روسیه و آمریکا که کرملین نیز بیانیه‌ای درباره آن صادر کرد، اعلام کرد:‌ مسکو انتظار دارد که تحریم‌های علیه بانک کشاورزی روسیه (روس سلخوز بانک) و سایر مؤسسات مالی مرتبط با تجارت بین‌المللی مواد غذایی، لغو شوند؛ همچنین انتظار داریم که آنها به سیستم سوئیفت متصل شوند.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه خاطرنشان کرد: توافقات مربوط به ایمنی کشتیرانی در دریای سیاه پس از برداشته شدن محدودیت ها بر صادرات محصولات کشاورزی روسیه اجرایی خواهد شد.
وی همچنین با اشاره به توافق هیات‌های آمریکا و روسیه و استقبال اوکراین از پیشنهاد توقف حملات به زیرساخت‌های انرژی غیرنظامی، ابراز امیدواری کرد که کی‌یف، اقدامات خود در نقض توافقات صورت گرفته درباره عدم حمله به تاسیسات انرژی را متوقف کند.

به گزارش ایرنا ، ابتکار دریای سیاه مشهور به توافق غلات که 31 تیرماه 1401 (22 جولای 2022) توسط نمایندگان روسیه، ترکیه، اوکراین و سازمان ملل متحد امضا شد، در سایه تنش و جنگ میان دو طرف اصلی این قرارداد، عمری کمتر از یکسال داشت.
یک روز پس از نشست چهارم فروردین 1404 هیات‌های کارشناسی روسیه و آمریکا در ریاض، بیانیه‌ای در سایت کرملین منتشر شد.
در این بیانیه آمده است که بر اساس توافق بین روسای جمهور روسیه و ایالات متحده، طرف‌های روسی و آمریکایی توافق کردند که اجرای طرح دریای سیاه را تضمین کنند که شامل تضمین ایمنی دریانوردی در دریای سیاه، عدم استفاده از زور و جلوگیری از استفاده از کشتی‌های تجاری برای مقاصد نظامی و سازماندهی اقدامات کنترلی مناسب با بازرسی از این شناورها است، اما این اقدامات پس از لغو تحریم‌ها علیه بانک‌ها و مؤسسات مالی روسیه عملیاتی خواهد شد.

دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین چهارشنبه ششم فروردین 1404 در پاسخ به پرسشی در این باره گفته بود: روسیه امیدوار است که این بار عدالت در توافق غلات حاکم شود و همه تضمین‌ها برای مسکو برآورده شود.

وزیر امور خارجه روسیه نیز سه‌شنبه پنجم فروردین 1404 در گفت و گو با شبکه یک تلویزیون این کشور با تاکید بر لزوم ارائه تضمین‌های شفاف از سوی اوکراین برای از سر گیری توافق غلات گفت: ما می‌خواهیم بازار غلات و کودهای شیمیایی قابل پیش‌بینی باشد، به طوری که هیچ کس سعی نکند دسترسی روسیه به این بازار را مختل کند.
سرگئی لاوروف افزود: ما می‌خواهیم در یک رقابت منصفانه به سود قانونی برسیم و علاوه بر آن، نگران وضعیت امنیت غذایی کشورهای آفریقایی هستیم، روسیه همچنین نگران امنیت غذایی کشورهای جنوب و شرق جهانی است که از «بازی‌های غرب» رنج می‌برند.
وزیر امور خارجه روسیه درباره روند آغاز اجرای توافق غلات در سال 1401 و دلیل توقف آن گفت: در آن زمان، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، به همراه رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، به عنوان میانجی با متخصصانی که نماینده ساختارهای مربوطه اوکراین و روسیه بودند، همکاری کردند و بر روی «بسته‌ای» توافق کردند. این بسته شامل دو بخش بود. بخش اول، اطمینان از تسهیل روش‌های تحویل غلات اوکراین از طریق دریای سیاه و از طریق تنگه‌ها با بازرسی کشتی‌ها بود. این اقدامات به منظور جلوگیری از هرگونه جعل اسناد و اطمینان از آن بود که اگر غلات به مقصدی مشخص حمل می‌شود، کشتی بدون بار برای دریافت محموله جدید غلات به منظور حمل سلاح استفاده نشود.
لاوروف ادامه داد: رویه‌های بازرسی مورد توافق قرار گرفت و به مدت یک سال عمل می‌کرد. اما پس از آن، ما مجبور به توقف این روند شدیم، حداقل برای مدتی؛ زیرا دومین بخش جدایی‌ناپذیر این «بسته» به طور صد در صدی عمدا مورد کارشکنی قرار گرفت. این بخش مربوط به لزوم حذف تمامی موانع بر سر راه صادرات غلات و کودهای شیمیایی روسیه بود. این موضوع به گنجاندن تمامی کشتی‌های حمل‌کننده محصولات کشاورزی روسی در لیست ممنوعه مربوط بود.
وی افزود: شرکت لویدز که این کشتی‌ها را بیمه می‌کرد، نرخ‌ها را افزایش داد. انتقال پول برای تحویل محصولات ما نیز دشوار شد. بانک کشاورزی روسیه از سیستم سوئیفت حذف شد. موارد زیادی وجود داشت که به نظر می‌رسید با هدف افزایش قیمت‌ها باشد.
وزیر امور خارجه روسیه خاطرنشان کرد: علاوه بر آن، کشاورزان اروپایی شرایطی برای رقابت ناعادلانه برای خود ایجاد می‌کردند، اما در عین حال جانب‌داری همکاران غربی ما در این بود که غلات اوکراین با قیمت‌های پایین به بازارهای اروپایی وارد می‌شد، هر چند کیفیت آن با معیارهای موجود در این زمینه فاصله زیادی داشت.
لاوروف اظهار داشت: بدین ترتیب، غرب همه تلاش خود را می‌کرد تا اوکراین را تا حد ممکن مورد حمایت قرار دهد و فدراسیون روسیه را تا حد ممکن مجازات کند.

منبع: ایرنا

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خطا در بارگزاری کپچا