راهکار عبور از بحرانهای تهران؛ توازن در توسعه و مشارکت مردم در مدیریت مصرف
استاندار تهران با هشدار نسبت به ادامه بارگذاری بیرویه جمعیت و مصرف نادرست منابع، راهحل عبور از بحرانهای تهران را در توازن توسعه و مشارکت فعال مردم در صرفهجویی آب و مدیریت مصرف دانست.
رئیس شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان تهران با اشاره به تراکم بسیار بالای استان تهران نسبت به میانگین کشوری گفت: در هر کیلومترمربع از استان تهران 1100 نفر سکونت دارند، در حالیکه این عدد در سطح کشور 49 نفر است؛ یعنی استان تهران با تراکمی 20 برابر میانگین کشور روبروست.
معتمدیان چالشهایی، چون بحران آب، آلودگی هوا، ترافیک سنگین و کمبود سرانههای آموزشی و زیرساختی را از مهمترین مسائل پیش روی استان دانست و افزود: در شاخصهایی، چون سرانه آموزشی و زیرساختها، دچار عقبماندگی هستیم.
وی همچنین به توسعه نامتوازن در 22 منطقه پایتخت اشاره کرد و گفت: تفاوت چشمگیری در برخورداری مناطق مختلف شهر تهران از امکانات دیده میشود که ریشه در عدم توازن بارگذاری جمعیتی دارد.
استاندار تهران با بیان اینکه 14 هزار هکتار بافت ناکارآمد در این استان وجود دارد، اظهار کرد: ساماندهی و تمرکززدایی از شهر تهران یکی از سیاستهای اصلی دولت سیزدهم است.رئیس شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان تهران تاکید کرد: بارگذاری جمعیتی باید با تامین زیرساختهای لازم همراه باشد و نباید نگاه صرفاً انتفاعی به موضوع توسعه و ساختوساز داشت.
معتمدیان رعایت الگوی مصرف آب را از دیگر ضرورتها دانست و گفت: سرانه مصرف استاندارد سالانه هر فرد 12 مترمکعب (حدود 130 لیتر در روز) است، اما متاسفانه 63 درصد مردم بیش از 250 لیتر در روز مصرف دارند که دو برابر الگوی مصرف است.
استاندار تهران بر نقش مردم در مدیریت مصرف تاکید کرد و افزود: با نصب تجهیزات کاهنده مصرف آب میتوان تا 35 درصد در مصرف آب صرفهجویی کرد، موضوعی که در صنعت نیز باید جدی گرفته شود.
وی درباره تامین آب استان گفت: پروژه خط دوم انتقال آب از سدهای طالقان و لار و همچنین تکمیل رینگ انتقال آب قمر بنیهاشم در حال پیگیری است و به زودی اجرا خواهد شد.معتمدیان با تاکید بر تسریع در تکمیل سیستمهای نوین آبرسانی، توسعه نهضت گلخانهای و مدیریت پساب خاطرنشان کرد: در حالیکه سهم کشاورزی از تولید ناخالص استان تنها یک درصد است، اما 48 درصد منابع آبی در این بخش مصرف میشود که این موضوع نیازمند بازنگری جدی است.
رئیس شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان تهران با اشاره به ناترازی سه هزار مگاواتی برق در استان، بر لزوم بهرهگیری از ظرفیت پسابهای صنعتی برای تولید برق و توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر تاکید کرد و گفت: با وجود محدودیت برای احداث نیروگاههای حرارتی، 1850 هکتار زمین برای استفاده از پسابها شناسایی شده و 50 هکتار نیز به احداث نیروگاههای پاک اختصاص یافته است.
مقام عالی دولت در استان تهران در پایان، برداشت بیرویه از سفرههای زیرزمینی را عامل اصلی فرونشست زمین در تهران دانست و گفت: سالانه 150 میلیون مترمکعب آب از منابع زیرزمینی برداشت میشود که باید برای کنترل آن چارهاندیشی شود.
منبع: میزان