توقف بودجه تحقیقات علمی و اخراج هزاران دانشمند؛ پیشرفت آمریکا در خطر
نیویورک – ایرنا- دونالد ترامپ رئیس جمهوری جمهوریخواه آمریکا در دور دوم ریاست جمهوری خود، بودجه برای تحقیقات علمی را متوقف، پروژهها را لغو، هزاران دانشمند فدرال را اخراج و فضایی از عدم قطعیت ایجاد کرده است که دانشمندان هشدار میدهند، میتواند ترمز پیشرفت این کشور را بکشد.
به گزارش ایرنا ، آمریکا مدت هاست از سلطه در علم و فناوری بهعلاوه رونق اقتصادی، پیشرفتهای پزشکی و نفوذ جهانی ناشی از آن برخوردار بوده اما اکنون، در حالی که پیشتازی جهانی آن مورد مناقشه قرار گرفته و رقابت برای استعدادهای برتر جهان سختتر شده ، دولت ترامپ در حال اختلال در همان سیستمی است که پیشرفت این کشور را تامین کرده است.
کریس ایمپی، اخترشناس دانشگاه آریزونا در این زمینه به تارنمای آکسیوس گفت: « برای این اقدامات تاثیرات فوری وجود دارد. افراد اخراج خواهند شد، استعدادها به جای دیگری خواهند رفت و برخی از گروههای تحقیقاتی منحل خواهند شد.»
او افزود: این سیاست ها در دراز مدت تاثیر منفی عمیقی خواهد داشت. ما درحال ایجاد فرصتی برای سایر کشورهای هستیم تا به آسانی از شرایط استفاده کنند، استعدادهای ما را شکار کنند و بر قطار پیشرفت علمی سوار شوند.
به گزارش آکسیوس، 40 درصد از برندگان جایزه نوبل وابسته به آمریکا در علوم – فیزیک، شیمی و پزشکی – بین سال های 2000 تا 2023 افراد مهاجر بودند.
بر اساس این گزارش، منابع مالی، دانشگاههای درجه یک، آزادی پژوهش و فرهنگ متنوعی که از نوآوری حمایت میکند، از جمله عواملی هستند که آمریکا را به یک آهنربای جهانی برای دانشمندان تبدیل کردهاند.
برخی از آن عوامل در حال تغییر هستند. به عنوان مثال، در سال 2022، موسسه ان آی اچ 25 برابر بیشتر از بزرگترین سرمایه گذار قیب خود که یک موسسه خیریه انگلیسی لست، برای کمک های مالی به تحقیقات سلامتی هزینه کرد. اما بودجه این موسسه از روز تحلیف بیش از 3 میلیارد دلار در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است، زیرا دولت ترامپ برنامه های تحقیقاتی را لغو کرده و اختصاص بودجه به این برنامه ها را لغو کرده است.
برخی از دانشگاهها در میان عدم قطعیت بودجه، دانشجوی فارغالتحصیلی کمتری میپذیرند و برخی از اساتید برای اطمینان از اینکه میتوانند از دانشجویان حمایت کنند، خطر کمتری می کنند.
تغییرات در وزارت بهداشت و خدمات انسانی، از جمله متمرکز کردن بررسی همتایان برای کمکهای مالی که توسط مؤسسه ملی بهداشت تامین میشود، نگرانیهایی را در مورد دخالت سیاسی در تصمیمگیریهای فدرال برای تامین مالی علم ایجاد کرده است.
آمریکا ممکن است شاهد افزایش دوبرابری فرار مغزها باشد: تعداد کمتری از دانشمندان خارجی که به آمریکا می آیند و استعدادهای آمریکایی که به کشورهای دیگر می روند.
سه چهارم از یک هزار و 600 دانشمندی که در یک نظرسنجی جدید از موسسه نیچر شرکت کردند، گفتند که به دلیل اختلال در پیشرفت علم ناشی از اقدامات اولیه دولت ترامپ، در حال بررسی ترک این کشور هستند.
اولریکه مالمندیر اقتصاددان آلمانی که استاد دانشگاه کالیفرنیا در برکلی است، به آکسیوس گفت:”تحولات آمریکا فرصت بزرگی برای آلمان و اروپا است. من می دانم که بسیاری از مردم در فکر ترک این کشور هستند.”
دانشگاه اکس مارسی فرانسه میلیونها دلار برای استخدام دانشمندان آمریکایی در نظر گرفته است.
نشریه نیویورک تایمز گزارش داده است که دانشگاه علوم و لترز پاریس قصد دارد محققان آمریکایی در بخش هایی چون علوم آب و هوا و مطالعات جنسیتی که دولت ترامپ بودجه آنها را کم کرده، جذب کند.
این تحول، فرصتی برای چین و روسیه نیز بوده است: ظاهراً هر دو کشور در تلاش هستند دانشمندان سابق آمریکایی را به خدمت بگیرند.
این در حالی است که بیش از یک هزار و 900 دانشمند آمریکایی به دولت ترامپ در خصوص آسیب به تحقیقات علمی گروهی از دانشمندان بخش های علوم، مهندسی و پزشکی در نامه ای به دولت آمریکا در خصوص آسیب به تحقیقات علمی هشدار دادند.
به گزارش آسوشیتدپرس، بیش از 19 برنده جایزه نوبل نامه روز دوشنبه نامه ای را امضا کردند که نسبت به سیاست های دولت ترامپ در خصوص کاهش بودجه آژانس های علمی، قطع کمک های مالی به دانشمندان، کاهش هزینه آزمایشگاه ها و اختلال در همکاری علمی بین المللی هشدار دادند.
در این نامه پیشبینی شده است که این اقدامات به طور فزایندهای آمریکا را در مقابل سایر کشورها در وضعیت نامناسبی قرار میدهد.
امضا کنندگان این نامه افزوده اند که آنها به نمایندگی از همکارانی سخن می گویند که “سکوت کرده اند تا از دشمنی با دولت و به خطر انداختن بودجه خود جلوگیری کنند.”
دونالد ترامپ رئیس جمهوری جمهوریخواه آمریکا در دور دوم ریاست جمهوری خود از 20 ژانویه 2025 تحت عنوان کاهش هزینه های دولتی (فدرال) بودجه بسیاری سازمان ها و نهادها را قطع و حتی در حال برچیدن برخی از این نهادها است.
ایلان ماسک میلیاردر آمریکایی و صاحب شرکت های تسلا و ایکس از متحدان و نزدیک ترین افراد به ترامپ رئیس جمهوری آمریکا است که ریاست وزارت کارآمدی دولت را برعهده دارد، وظیفه کاهش هزینههای دولتی ایالات متحده آمریکا را برعهده دارد.
اقدامات دولت ترامپ خشم اقشار مختلف آمریکایی را برانگیخته است اما اغلب از ترس اخراج و یا از دست دادن شغل و بودجه های خود، سکوت را در پیش گرفته اند.
با این حال، بسیاری از آمریکایی ها با برگزاری تظاهرات های صنفی خشم خود را به سیاست های دولت ترامپ و علیه ایلان ماسک اعلام کرده اند.
تلاشهای ایلان ماسک، بزرگترین کمککننده به کارزار رئیسجمهوری آمریکا و رئیس اداره کارآیی دولت ترامپ مخالفت دموکراتها، اتحادیههای کارگری، گروههای مدافع و بسیاری از مردم عادی آمریکا را برانگیخته به طوری که نظرسنجیها نشان میدهد که او تا حد زیادی محبوبیت خود را از دست داده است.
ایلان ماسک اخیرا در مصاحبه با فاکس نیوز اعلام کرد: «معلوم میشود وقتی پولی را که با تقلب دریافت میکنند برمیدارید، خیلی ناراحت میشوند.»
او مدعی شد که افراد بدی قصد جانش را دارند چون او جلوی کلاهبرداری آنها را گرفته است.
اخراج هزاران نفر از کارمندان دولتی از سوی ماسک و دولت ترامپ موجی از حملات و اعتراضهای عمومی در مقابل شعبات تسلا ایجاد کرده است.
طی هفتههای گذشته هزاران نفر از مردم آمریکا مقابل این شعبات تظاهرات کرده که بعضاً به خشونت کشیده شده است.
منبع: ایرنا