تسلیحات هسته‌ای در بلاروس؛ پاسخ روسیه به «بازوی مسلح» اروپا

تسلیحات هسته‌ای در بلاروس؛ پاسخ روسیه به «بازوی مسلح» اروپا
خلاصه اخبار

به گفته سفیر بلاروس، استقرار سلاح‌های هسته‌ای در بلاروس با توجه به نظامی‌گری اتحادیه اروپا توجیه‌پذیر است.

به گزارش ایسنا، الکساندر گانوویچ، سفیر بلاروس در سوئیس در مصاحبه‌ای با خبرگزاری ریانووستی گفت که استقرار سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی روسیه در بلاروس، در چارچوب نظامی‌سازی اتحادیه اروپا قابل توجیه است.

سفیر بلاروس گفت: «متاسفانه در این مرحله، اتحادیه اروپا به‌جای پیگیری همکاری، مسیر نظامی‌سازی بیشتر را انتخاب کرده است. در این شرایط، نگرانی‌های طرف بلاروسی درباره تجمع نیروهای نظامی، تجهیزات و نیروهای اضافی در امتداد مرزهای بلاروس و نیت کشورهای همسایه برای خروج از کنوانسیون اتاوا که مین‌های ضد نفر را ممنوع می‌کند، منطقی است.»

دیپلمات بلاروسی در ادامه تاکید کرد: «در این وضعیت، رهبری بلاروس تصمیمی کاملاً موجه اتخاذ کرد تا عناصر بازدارنده بیشتری ایجاد کند؛ به‌صورت استقرار سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی و سامانه‌های موشکی بالستیک مافوق صوت ساخت روسیه در خاک این کشور.»

در مارس 2024، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه اعلام کرد که مسکو و مینسک بر سر استقرار سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی در بلاروس به توافق رسیده‌اند.

رهبر روسیه تاکید کرد که این کشور تعهدات بین‌المللی خود را نقض نخواهد کرد و همان کاری را انجام می‌دهد که ایالات متحده برای دهه‌ها با استقرار سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی در اروپا انجام داده است.

در ژوئن، رئیس‌جمهور روسیه اعلام کرد که طبق برنامه‌های مشترک روسیه و بلاروس، نخستین محموله‌های هسته‌ای به بلاروس تحویل داده شده‌اند و این برنامه‌ها تا پایان سال به‌طور کامل اجرا خواهند شد.

در تاریخ 19 مارس، کمیسیون اروپا استراتژی دفاعی جدیدی به نام «مسلح‌سازی دوباره اروپا» ارائه کرد که استفاده از حدود 800 میلیارد یورو در چهار سال آینده را برای تقویت دفاع کشورهای اتحادیه اروپا و ارسال تسلیحات به اوکراین پیش‌بینی می‌کند.

نام این استراتژی بعدها به «آمادگی 2030» تغییر یافت تا لحن تهاجمی آن کاهش یابد؛ این تغییر در پی اعتراض شماری از کشورهای اتحادیه اروپا صورت گرفت.

بخش عمده بودجه برنامه «آمادگی 2030» قرار است از بودجه کشورهای اروپایی تامین شود (حدود 650 میلیارد یورو) و 150 میلیارد یورو دیگر هم به‌صورت وام جمع‌آوری گردد.

کمیسیون اروپا تسهیلات مالی برای کشورهای عضو فراهم خواهد کرد و همچنین منابعی را که قرار بود صرف توسعه منطقه‌ای شوند به هزینه‌های نظامی اختصاص خواهد داد. برنامه «آمادگی 2030» افزایش هزینه‌های دفاعی کشورهای اروپایی تا 1.5 درصد از تولید ناخالص داخلی را در نظر دارد.

در سال‌های اخیر، روسیه فعالیت‌های بی‌سابقه ناتو در نزدیکی مرزهای غربی خود را مشاهده کرده است. این ائتلاف در حال گسترش ابتکارات خود است و آن را «مهار تجاوز روسیه» می‌نامد. مسکو بارها نگرانی خود را از افزایش نیروهای ناتو در اروپا ابراز کرده است.

وزارت خارجه روسیه اعلام کرده که مسکو همچنان برای گفت‌وگو با ناتو آماده است، اما به شرطی که این گفت‌وگو بر پایه برابری باشد و غرب هم باید مسیر نظامی‌سازی قاره را رها کند.

منبع: ایسنا

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خطا در بارگزاری کپچا