تحریم های جدید تاثیری بر سودسازی پتروشیمی ها خواهد داشت؟

تحریم های جدید تاثیری بر سودسازی پتروشیمی ها خواهد داشت؟
خلاصه اخبار

۲۶ خردادماه، وزارت خزانه‌‌داری آمریکا، تحریم‌‌های جدیدی علیه دو شخص حقیقی و ۹ شخص حقوقی مرتبط با ایران وضع کرد. در این میان نام سه شرکت پتروشیمی نیز دیده می شود؛ اما آیا تحریم های جدید تاثیری بر روند فعالیت این شرکت ها خواهد داشت؟

به گزارش سیگنال به نقل از اقتصاد آنلاین

  • پتروشیمی مارون
  • پتروشیمی خارک
  • پتروشیمی فن‌آوران

بنابر اعلام دفتر کنترل دارایی های وزارت خزانه‌داری آمریکا، این کشور دو شخص حقیقی و 9 شخص حقوقی مرتبط با ایران را تحریم کرده است. سه پتروشیمی مارون با نماد بورسی «مارون»، پتروشیمی فن‌آوران «شفن» و پتروشیمی خارک «شخارک»، از جمله شرکت‌‌های نفتی هستند که از سوی آمریکا تحریم شده‌‌اند. ادعای وزارت خزانه‌داری آمریکا این است که شرکت‌های مذکور، نقش موثری در فروش محصولات پتروشیمی ایران در خارج از این کشور داشته‌اند.

اعمال تحریم‌ها بر صنعت پتروشیمی ایران، اولین بار در سال 1398 و با تحریم صادرات محصولات شیمیایی از سوی شورای امنیت سازمان ملل آغاز و در دوره‌های متفاوت، تشدید شد. اما تاثیر این تحریم‌ها بر صنعت پتروشیمی کشور چیست و سهام این شرکت‌ها در بورس را در چه شرایطی قرار می‌دهد؟

در ابتدا باید گفت که در معاملات روز گذشته، شاخص گروه شیمیایی با افت دو هزار و 200 واحدی (معادل 1.8درصد)، به 121هزار و 608 واحد رسید و در نیمه اول معاملات نیز، فشار فروش در این گروه وجود داشت.

پتروشیمی مارون

شرکت پتروشیمی مارون با بازیافت اتان از گاز طبیعی، آن را برای تولید محصولات شیمیایی و پلیمری به کار می‌برد. این شرکت با توانایی تولید سالانه یک میلیون و 100هزار اتیلن، 200هزار تن پروپیلن، 300هزار تن پلی‌اتیلن سنگین، 300هزار تن پلی‌پروپیلن و بیش از 443هزار تن انواع گلایکول، یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های پتروشیمی ایران است.

این شرکت در مهرماه 1390 در فرابورس ایران پذیرفته شد و از ابتدای سال 1400 تاکنون، با رشد 18درصدی سهام همراه بوده است.

1

پتروشیمی خارک

شرکت پتروشیمی ‌خارک به صورت شرکت سهامی‌ خاص و وابسته به شرکت ملی صـنایع پتروشـیمی، ‌در سال 1346 تاسیس، در شهریورماه 1375 به شرکت سهامی ‌عام تبدیل و در دی ماه 1377 در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شد. ایتن شرکت در زمینه تولید و فروش محصولات پتروشیمی با ظرفیت اسمی تولید 660هزار تن متانول، 120هزار تن بوتان، 115هزار تن پروپان، 70هزار تن پنتان و 170هزار تن گوگرد فعالیت دارد. سهام این شرکت از ابتدای سال 1400 تاکنون، با دو درصد افت همراه بوده است.

2

پتروشیمی فن‌آوران

شرکت پتروشیمی فن‌آوران، در بهمن‌ ماه 1386 در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شد. این شرکت، واحد تجاری فرعی شرکت سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین «تاپیکو» است. این شرکت، ظرفیت اسمی تولید یک میلیون تن متانول، 150هزار اسید استیک، 140هزار منواکسید کربن، 50هزار دی اکتیل فتالات و 10هزار انیدریدفتالیک را دارد. سهام این شرکت از ابتدای سال 1400 تاکنون، 27درصد رشد را به ثبت رسانده است.

3

شرکت‌های پتروشیمی از ابتدای سال، 3 میلیارد و 270 میلیون دلار در سامانه نیما عرضه داشته‌اند و پیش‌بینی می‌شود امسال درمجموع حداقل 15 میلیارد دلار ارز توسط پتروشیمی‌ها به کشور وارد شود.

بیستم اردیبهشت ماه سال جاری نیز، حسن عباس‌زاده، مدیر برنامه‌ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، با اشاره به مهم‌ترین برنامه‌های صنعت پتروشیمی در برنامه هفتم و هشتم توسعه، از رسیدن درآمد کل صنعت پتروشیمی از 23 میلیارد دلار به 27 میلیارد دلار خبر داد.

با این حال، باید این نکته را مدنظر قرار داد که تحریم‌های جدید تنها این سه شرکت پتروشیمی را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد، بلکه شرکت‌هایی را که خریدار و حمل‌کننده محصولات آنها هستند نیز، هدف می‌گیرد. درواقع، کل زنجیره پتروشیمی، به نوعی تحت تاثیر این تحریم‌ها خواهد بود.

اما به گفته بسیاری از کارشناسان حوزه انرژی، صنعت پتروشیمی پیش از این موضوع نیز، تحریم بوده است و اعمال تحریم‌‌‌های جدید، اثر چندانی بر سودآوری این شرکت‌ها نخواهد داشت. به زعم کارشناسان، این امکان وجود دارد که وضع این تحریم‌ها، جو روانی بازار سرمایه را در کوتاه مدت، منفی کند. اما در بلند مدت، اثری بر وضعیت بنیادی و سودسازی شرکت‌های پتروشیمی ندارد. از سوی دیگر، پس از خروج آمریکا از برجام و تحریم صنعت پتروشیمی ایران، مشکلاتی برای این صنعت ایجاد شد. اما صادرات محصولات پتروشیمی در سال‌های اخیر ادامه داشته است و اگر مذاکرات برجامی کنونی نیز به نتیجه برسد، اثر تحریم‌ها کاهش می‌یابد.

لازم به ذکر است که رشد سالانه سود عملیاتی سه شرکت مورد بررسی (مارون، خارک و فن‌آوران)، روند نزولی داشته است. به نحوی که افزایش سود سال 1397 نسبت به 1396 در شرکت پتروشیمی فن‌آوران، 300درصد بوده که در سه سال بعد، میانگینی کمتر از 150درصد داشته است.

4